Miláno – San Remo: Van Aert v parádnom finále porazil Alaphilippa

Prvú monumentálnu klasiku roka Miláno – San Remo 2020 vyhral Wout van Aert (:tjb:). Po dramatickom finále skončil druhý Julian Alaphilippe (:dqt:). Táto dvojica sa odpútala na poslednom kopci Poggio a rozdala si to o víťazstvo. Peter Sagan (BOH) bol štvrtý.

Cyklistický kalendár sa kvôli celosvetovej pandémii obrátil naruby. Prvý monument sezóny Miláno – San Remo 2020 sa prvýkrát v histórii konal v lete. S viacerými zmenami išlo o takmer nový zážitok. Trasa sa na poslednú chvíľu čiastočne zmenila kvôli porušenej ceste. Išlo sa až neuveriteľných 305 kilometrov. Od roku 2004 sa dlhšia jednodňovka nekonala. Včera sa upravila už tak iná trasa, ktorá musela viesť cez vnútrozemie severného Talianska a pobrežie Ligúrskeho mora uvidela až približne 40 km pred cieľom. Stalo sa to kvôli tomu, že starostovia prímorských obcí nechceli priviesť preteky k moru počas mimoriadne rušného víkendu, v ktorom tam mnoho Talianov prichádza dovolenkovať na pláže.

Pridalo sa vyše 800 výškových metrov oproti vlaňajšku. S vyššou teplotou ako v jari sa La Primavera jednoznačne sťažila. Najdlhšia cyklistická jednodňovka najprv prešla cez tiahle, no nie náročné stúpania Niella Belbo a Colle Nava. Tie dali pretekom nový kolorit, po nekonečných záberoch pobrežia z minulých rokov sme pozorovali lombardskú prírodu, kopce, lesy či dediny a mestá postavené v historickom štýle.

Po úplne nových cestách sa konvoj pri meste Imperia vrátil na pôvodnú trasu. Ikonické finále pozostávajúce zo stúpaní Cipressa (4,6 km o sklone 4,1%) a Poggio (3,7 km o sklone 4%) nemohlo v posledných 30 km chýbať. Po finálnom kopci nasledoval technický zjazd a dvojkilometrová rovina končiaca na slávnej ulici Via Roma v San Reme.

Profil Miláno – San Remo 2020:

profil Miláno - San Remo 2020
zdroj: milanosanremo.it

Na severe Talianska dnes bolo okolo 29 ºC. V San Reme sa očakával, narozdiel od štartu, mierny bočný vietor o rýchlosti približne 11 km/h. Na vytvorenie výrazného rozdielu to ale nestačilo. Navyše, ďalšou novinkou v 111. ročníku Miláno – San Remo bol počet jazdcov v tíme. Po nových pravidlách UCI, ktoré na klasiky dovoľovali zobrať 7 jazdcov sa o slovo prihlásili samotní organizátori zo skupiny RCS. Aby sa pretekov mohli zúčastniť viaceré druhodivizné tímy s označením Pro, museli byť v každom tíme iba šiesti jazdci. Tak sa na preteky dostali talianske Pro celky, ktoré sú od účasti na podobných World Tour pretekoch finančne závislé. Menší počet jazdcov v tíme dával podklady pre menšiu kontrolovateľnosť pretekov.

V úniku hlavne Taliani

Ako sa predpokladalo, farby chceli ukázať hlavne domáce Pro tímy. Preto sa po neutrálnom štarte v Miláne dostali do úniku M. Bais (Androni Giocattoli-Sidermec), M. Boaro (AST), F. Mazzucco (Bardiani CSF Faizane), A. Tonelli (Bardiani CSF Faizane), D. Cima (Gazprom-Rusvelo), H. Carretero (MOV) a M. Frapporti (Vini Zabu-KTM).

Únik na Miláno - San Remo 2020
Únik na Miláno – San Remo 2020 | zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

Najprv bol náskok utečencov až šesťminútový, pelotón ešte nemal potrebu sťahovať náskok počas tak dlhého dňa. Prvá stovka kilometrov sa išla vo veľmi pokojnom tempe s ľahkým zadným vetrom. Rytmus sa zvýšil až s prvým stúpaním po vyše 150 odjazdených kilometroch. Na čele sa striedali viaceré tímy, Deceuninck – Quick Step pre vlaňajšieho víťaza Alaphilippa či šprintéra Bennetta. Veľmi čudné bolo na malú chvíľu vidieť Philippa Gilberta (:lts:) na čele balíku. Favorit pretekov má v tíme Caleba Ewana, no zároveň naháňa triumf na San Reme, aby vo svojej kariére získal všetky monumenty. Ukazovali sa aj Groupama – FDJ pre šprintéra Arnauda Démara, či Jumbo – Visma s lídrom Van Aertom.

Pri vstupe do posledných 100 km pretekov sa tempo opäť zdvihlo a náskok čelnej skupiny padol už len na hranicu troch minút.

Panoráma Miláno - San Remo 2020
zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Pád v pelotóne, Trentin odstúpil

Miláno – San Remo je počas drvivej väčšiny dňa mimoriadne pokojným závodom. Veľká udalosť sa však stala už 85 km pred cieľom. Na zemi sa ocitlo päť jazdcov, dvaja z nich boli tímu CCC. Niektorí spadli iba do trávy, no Matteo Trentin (:ccc:) podľa dier v drese viditeľne trafil aj asfalt. Síce sa vedel postaviť na nohy, no zamávaním do kamery a po nástupe do záchranky. Jeden z mnohých favoritov pretekov odstúpil. Ostatní zúčastnení mohli pokračovať.

Po dlhom zjazde na širokých cestách z Colle di Nava sa jazdci konečne začali posúvať k pobrežiu. Tempo udávali hlavne Quick Step, na falošnej rovinke pomáhali aj borci z Bory.

Na krátku chvíľu z pelotónu nastúpil Nicola Conci (:tfr:). Chcel sa pridať k úniku, ktorý mal náskok už len jednej minúty. Neskôr ale iba zobral zásoby a jedla a nápojov, vrátil sa do pelotónu.

Pri pobreží bolo po úniku, Alaphilippe s defektom

Únik dňa bol definitívne dostihnutý 35 km pred koncom v meste Imperia. Tam sa pelotón konečne dostal k moru. Najdlhšie odolával jazdec Astany Boaro. V tomto meste dostal defekt Julian Alaphilippe (:dqt:). Spoločne s kolegom sa po výmene bicykla dotiahol na hlavnú skupinu bez zbytočného minutia energie.

V strede pelotónu spadol líder Wanty-Gobert Danny Van Poppel.

Profil posledných 30 km Miláno – San Remo 2020:

profil finále M - SR
zdroj: milanosanremo.it

Na Cipresse sa nezvyčajne začali prvé veľké útoky. Ako prvý zaútočil Loic Vliegen (Wanty-Gobert). Pridal sa k nemu Jacopo Mosca (:tfr:) a dvojica mala počas stúpania náskok 10 sekúnd. Útok za nimi vyskúšal aj Tadej Pogačar (:uae:) s Giuliom Cicconem (:tfr:), ale týmto vrchárom sa nepodarilo odpútať. Z pelotónu ich stíhala hlavne zostava Bora – hansgrohe s Danielom Ossom (BOH) pre Petra Sagana (BOH). Pred stúpaním sa všetky útoky zneutralizovali a stále veľká, ale zriedená skupina prichádzala po rýchlom zjazde na rovine k Poggiu.

V problémoch na predposlednom kopci sme videli rovinatých šprintérov Caleba Ewana (:lts:) aj Fernanda Gavíriu (:uae:). Tí do ďalších bojov už nezasiahli.

Oss sa odpútal na klesaní z Cipressa

Na zjazde išiel prvý Oss, ktorý sa v technických zákrutách 20 km pred koncom odpútal od skupiny. Vypracoval si takmer desaťsekundový náskok na pelotón, ktorý začal váhať a nedohodol sa na stíhaní Taliana. Nebezpečenstvo zacítil Alexej Lutsenko (AST) a Mosca (:tfr:) a útočili na rovine. Až potom začal na čele pracovať Bob Jungels (:dqt:), ktorý chcel dostať situáciu pod kontrolu v spoločnosti Kaspera Agreena (:dqt:) a Zdeňka Štybara (:dqt:).

10 km pred koncom bol Oss dostihnutý, no ponúkol taktickú výhodu kolegovi Saganovi, ktorý sa mohol spoliehať na ostatné tímy.

Poggio

Po nástupe na úzke cesty Poggia takmer hneď útočil Gianni Moscon (:ins:). Po jeho rýchlom postihnutí vytiahol ďalší neúspešný protiútok Ciccone, ktorý potom pokračoval vo vysokom tempe na špici. Potom tempo udával Burghardt (BOH) pre Boru.

Zo skupiny odpadli Sam Bennett (:dqt:) alebo Alexej Lutsenko (AST).

Ďalší z atakov od Treku prišiel od Gianluca Brambillu (:tfr:) v strede stúpania. Nalepil sa na neho Aimé De Gendt (Wanty-Gobert). Belgičan z Pro tímu v poslednom kilometri Poggia nastúpil Talianovi a pokračoval v sólo pokuse.

Za nimi útočil Julian Alaphilippe (:dqt:), na ktorom bol zavesený Wout van Aert (:tjb:). Francúz posledný kilometer išiel úplne naplno a odpútal sa od belgického favorita z Jumo-Visma. Francúz dostihol odpútanú dvojicu a stavil na sólo jazdu do San Rema.

Alaphilippe a Van Aert na čele v San Reme

Technický a kľukatý zjazd z Poggia sedel Alaphilippovi. Dával do neho všetko, pár sekúnd za ním bol Van Aert. Belgičan taktiež predvádzal skvelé techniku jazdy a približoval sa. Dvojica superfavoritov sa spojila 4 km pred koncom. Stíhal ich Davide Formolo (:uae:), neskôr aj skvelý zjazdár Matej Mohorič (:bmt:).

Na rovine malo duo Van Aert – Alaphilippe náskok 8 sekúnd. Naháňali ich Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix) alebo Tiesj Benoot (:sun:), no náskok sa nezmenšoval veľmi rýchlo.

Na špici bol Van Aert, ktorý začal šprintovať krátko po Alaphilippovi 200 metrov pred cieľom.

Van Aert vyhral Miláno – San Remo 2020 v parádnej koncovke. Ukázal, že má viac síl ako Alaphilippe a v mimoriadne tesnom finiši bol na páske o dĺžku kolesa prvý. Najprv mal po nástupe navrch Alaphilippe, ale po rozbehutí sa dokázal Van Aert predviesť ako mimoriadne schopný šprintér. Rozhodlo sa pri „hodení bicykla“. Aj napriek tomu, že Alaphilippe bol zavesený na jeho kolese takmer celý posledný kilometer, nedal Francúzovi možnosť obhájiť titul, podobne ako on vlani sa tu raduje z prvého monumentálneho víťazstva v kariére. Vo veku 25 rokov.

Dvojica na záver trochu taktizovala a obzerala sa po sebe, no nedovolila veľkej skupine vyhrať. V nej bol prvý Michael Matthews (:sun:) pred štvrtým Petrom Saganom (BOH). Philippe Gilbert (:lts:) napokon bol v elitnej skupine, šprintoval z veľkej diaľky, no na svoj posledný monument do zbierky si bude musieť počkať. Belgičan skončil deviaty.

Životná forma Van Aerta

Iba pred rokom sa Van Aert dostával z ťažkého pádu, ktorý utrpel na Tour de France v časovke. Vyradilo ho to na takmer pol roka. Po obnovení sezóny minulý týždeň vyhral Strade Bianche po skvelom sólo útoku. Na Miláno – Turín bol v konkurencii oveľa lepších šprintérov na prekvapivom treťom mieste. Po Fabianovi Cancellarovi (2008), Michalovi Kwiatkowskom (2017) a Julianovi Alaphilippovi (2019) je tretím mužom, ktorý vyhral talianske klasikárske double Strade Bianche  – Miláno – San Remo.

Van Aert bol v rovnakej situácii ako Alaphilippe vlani. Absolútne najvúčší favorit sám zalepil medzeru na obhajcu titulu a v cieli bez taktizovania ukázal, že pri súčasnej forme je silnejší.

Výsledky Miláno – San Remo 2020:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:07:16:09
2.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:
3.Michael Matthews (Aus):sun:00:00:02
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Giacomo Nizzolo (Ita):ntt:
6.Dion Smith (NZl):mts:
7.Alex Aranburu (Spa)AST
8.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
9.Philippe Gilbert (Bel):lts:
10.Matej Mohorič (Slo):bmt:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár