Rafal Majka lídrom na Gire, na Saganovu účasť sa teší

Rafal Majka

zdroj: cyklonews

Ako väčšina cyklistov, aj Rafal Majka má pred sebou krátku a intenzívnu sezónu. Hlavným cieľom vrchára stajne Bora – hansgrohe bude Giro d’Italia. Poliak nechce dosiahnuť len pretekárske ciele, ale aj obmenu štýlu jazdy.

Tridsaťročný Majka začne sezónu na etapáku Vuelta a Burgos 28. júla. V auguste ho čaká domáci podnik Okolo Poľska (5. – 9. augusta), 15. augusta má v pláne vrchársky monument Okolo Lombardie. Keďže oba úvodné etapáky mu sedia, chcel by sa už na nich predstaviť v čo najlepšom svetle.

„Som spokojný s programom, pretože cez tri mesiace v ňom nebude veľa prázdneho miesta. Každý bude mať iba pár dní na chytenie tempa, všetci sme na rovnakej počiatočnej úrovni,“ povedal Majka pre poľský cyklistický server rowery.org.

Majka na začiatku sezóny ešte stihol odjazdiť UAE Tour, kde celkovo skončil piaty. Počas vynútenej prestávky strávil dlhé týždne doma v Poľsku, pri uvoľňovaní opatrení sa zúčastnil na tréningovom kempe v Tirolsku, kde sa rozdelili úlohy medzi jazdcami Bory. Z Grand Tour jazdcov padla Tour de France na Emanuela Buchmanna (BOH), Giro d’Italia pôjde na výsledok Majka. Tréningový kemp bol trochu odlišný od predošlých, keďže z tímu odišiel osvedčený tréner Patxi Villa.

„Príprava išla dobre. Jasné, Patxi Villa odišiel do Movistaru. Bola to zmena, ale nie veľká. Pri trénovaní po troch mesiacoch karantény som sa cítil unavený, ale videl som pokrok,“ pokračoval Majka, ktorého novým trénerom je Dan Lorango.

Skoré ciele a zmena štýlu

rafal majka gravel
zdroj: twitter.com/LVCKV

Vlaňajšie účinkovanie na Giro d’Italia mu prinieslo šieste miesto v celkovej klasifikácii. Ako však viackrát vysvetlil, Corsa Rosa nie je jeho jediným cieľom, keďže v sezóne, kedy bojuje o zmluvu, sa počítajú výsledky aj z menších podnikov.

„Na Giro sa zatiaľ veľmi nepozerám. Mám pred sebou prvý štart po prestávke, Vuelta a Burgos, neskôr Okolo Poľska. Zameriavam sa aj na tieto počiatočné preteky. Nie je na čo čakať, sezóna bude trvať iba tri mesiace, musím do nej dať všetko. Ak by som bol v dobrej kondícii, chcel by som finišovať v Lombardii na vyššej priečke. Každý by chcel dokončiť monument v prvej trojke. Uvidíme, či to vyjde.“

Pred Girom by si dvojnásobný víťaz bodkovaného dresu na Tour chcel vyskúšať taliansky etapák Tirreno-Adriatico. Na Gire by jednoznačne chcel ísť na výsledok. Tento rok, kedy sa väčšina GC jazdcov stretne na Tour de France, je prekvapenie na talianskom podniku možné. Giro sa bude kryť s poslednou Grand Tour sezóny Vueltou a konkurencia sa aj takýmto spôsobom môže zúžiť. Tour je príliš veľkým lákadlom pre tímových sponzorov a každý celok tam vyšle svoju najlepšiu zostavu. Aj napriek tomu účasť na Gire potvrdili silní jazdci ako Nibali, Fuglsang alebo Evenepoel.

„Na Gire som skončil piaty, ale aj šiesty či siedmy. Chcel by som tieto výsledky vylepšiť. Rozhodne musím viac riskovať. Nemôžem vyčkávať príliš dlho, musím správne staviť na jednu kartu. Bez risku skončíte v etapách najlepšie druhý či tretí.“

Poliak si uvedomil svoje nedostatky. Nadmerná pasivita pri vrchárskych etapách mu bola vyčítaná. Pritom verejnosť si Majku pamätá hlavne ako najlepšieho vrchára na Tour z rokov 2014 a 2016. Agresivita vo vrchárskej súťaži je pritom jeden z najväčších predpokladov na zisk bodkovaného dresu. Posledné roky však Majka trávil väčšinu času na kolese silnejších jazdcov, sporadicky nasledoval útoky favoritov, no sám zaútočil iba minimálne.

Giro so Saganom

rafal majka
zdroj: twitter.com/CyclingCentral

Na Gire tento rok debutuje tímový kolega Peter Sagan (BOH). Prítomnosť všestranného šprintéra tak znamená odlišnú orientáciu tímu napríklad v rovinatých alebo zvlnených etapách, kde celé úsilie nepôjde len na chránenie GC lídrov. Vrchári tak budú občasne musieť potiahnuť skupinu, alebo zabezpečiť dobrú pozíciu špurtérom. Majka je na rozdielne ciele tímu zvyknutý z minulých rokov, kedy mal v tíme šprintérov Ackermanna či Bennetta.

„Aby som bol úprimný, je lepšie, že Peter príde na Giro. Najmä na rovinách je jasné, že bude bojovať o bodovací dres a o víťazstvo. Je lepšie sa pohybovať s ním na čele pelotónu. Ak máte šprintéra v etapách, môžete sa držať vpredu a nesedieť niekde vzadu, kde je vyššie riziko pádu,“ vysvetlil Majka.

Najlepší poľský vrchár ešte nemá vyriešený kontrakt na ďalší rok. Podľa vlastných slov ho to veľmi netrápi, hlavne ak bude pokračovať v konzistentných výsledkoch. Za svoj život odjazdil 14 pretekov Grand Tour, z toho šesťkrát bol v top-10.

„Mám rovnaký plán. Pokiaľ budem zdravý, udržím sa ešte pár rokov na najvyššej úrovni. Ak mi to zdravie umožní, rád by som sa ešte výsledkovo niekam posunul,“ vyjadril sa rodák zo Zegartowíc.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár