Okolo Poľska 2020 v znamení reštartu sezóny aj pamiatky na Bjorga

Hindley Sivakov Ulissi

zdroj: cyklonews

Preteky Okolo Poľska započnú sezónu World Tour etapákov v „po-koronovom“ kalendári. Prvým podujatím World Tour bude jednodňnovka Strade Bianche 1. augusta, no jazdci pre celkové poradie na Tour de France a ďalšie významné preteky zavítajú práve do našich severných susedov už 5. augusta na 5 etáp.

Organizátori na čele s bývalým cyklistom Czeslawom Langom vybrali vyváženú trasu, ktorá ponúkne prvé kilometre v provizórnej sezóne pre všetky typy jazdcov. Na online prezentácii za prítomnosti profíkov Majku a Marczynskeho odhalili dve etapy pre čistokrvných vrchárov, dve pre šprintérov a jednu klasikársku skúšku.

Už pred pandémiou sa vedelo, že preteky budú venované aj stému výročiu narodenia Jána Pavla II. Štart skrátenej verzie pretekov sa odohrá na Sliezskom štadióne v Chorzówe a ukončí sa 9. augusta v Krakowe. Kvôli nahromadeniu ďalších podujatí vo svete sa 77. ročník Okolo Poľska musí zaobísť bez zvyčajných posledných dvoch etáp.

„Náš tím vynaložil veľké úsilie, aby sa prispôsobil bezprecedentnej celosvetovej situácii. Aby preteky prebehli bezpečne, musíme nastaviť niekoľko nutných obmedzení, ktoré určite ovplyvnia edíciu pretekov, ale vyšleme svetu signál, že všetci čakáme na to, kým sa situácia s pandémiou vylepší. Tour de Pologne budú prvé preteky po nútenej pauze a verím, že budú mať veľkú hodnotu pre celú cyklistickú verejnosť,“ prehlásil Lang.

Etapy opäť na juhu, cieľ netradične šprintérsky

Prvá etapa má 195,8 km a odštartuje na štadióne v Chorzówe z roku 1956. Cieľ sa posunie do Katovíc, kde si to rozdajú šprintéri na 16-kilometrovom okruhu. Etapa sa nelíši od tých z minulých rokov končiacich v sliezskej metropole, dôležitá bude pozičná hra na technickom okruhu.

Druhý deň má dĺžku 151 km so štartom v Opole a koncom v Zabrze. Tentokrát sa do boja môžu po šprintéroch dostať aj klasikári, kedže finiš bude do kopca.

Od rodiska pápeža Jána Pavla II. vo Wadowiciach sa presunie pelotón po 203,5 km do Bielsko-Biala. Tretia etapa tak bude tak venovaná jednému z najvýznamnejších Poliakov. Na ceste však budú bojovať hlavne vrchári.

Etapa v okolí Bukoviny Tatranskej je tradičnou skúškou v boji o žltý dres a inak tomu nebude ani v roku 2020. Trasa dlhá 153 km zložená z troch kôl bude ovešaná stúpaniami Gliczarów a Rzepiska, až sa ukončí na cieľovom stúpaní do Bukoviny.

Posledná etapa so štartom v Zakopanom prevedie pelotón do Krakova, kde sa celé podujatie ukončí. Chýbať určite bude deň v okolí tatranského turistického strediska, no finiš v historickom a kultúrnom centre Poľska bude určite zaujímavý, hlavne ak účasť potvrdia veľké šprintérske mená. Páska príde po štvorkilometrových okruhoch a 188 kilometroch, kde sa okrem iného našiel priestor aj pre dve stúpania prvej a druhej kategórie. O celkovom víťazovi by ale už malo byť rozhodnuté v predošlom tatranskom dni.

Profily etáp:

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Štartová listina ešte ani zďaleka nemá finálnu podobu, no už teraz približne poznáme, akí jazdci odštartujú netradičný etapový rok 2020. Zo šprintérov sa hovorí o menách ako Groenewegen (:lts:), Degenkolb (:lts:), Ackermann (BOH), Nizzolo (:ntt:) či Jakobsen (:qst:). Do Poľska údajne mieri aj najväčší svetový talent Evenepoel (:qst:), ktorý bude mať v kopcoch konkurenciu v podobe Fuglsanga (AST), Carapaza (:ins:) alebo Majku (BOH). Poľsko je v predbežnom pláne aj majstra sveta Madsa Pedersena (:tfr:).

Preteky pre Bjorga Lambrechta

Bude tomu už rok, čo v tretej etape Okolo Poľska 2019 tragicky zahynul Bjorg Lambrecht. Preto bude číslo jeho dresu 143 navždy vyčlenené z pretekov. Symbolicky podnik začne 5. augusta, presne rok po jednej z najhorších udalostí v cyklistike vôbec. Na Sliezskom štadióne sa pamiatka zosnulého belgického talentu uctí minútou ticha.

Okrem toho sa po Bjorgovi Lambrechtovi pomenuje súťaž do 23 rokov, predtým držiaca meno sponzora.

Do Poľska majú podľa predbežných informácií namierené veľké mená z Bjorgovho tímu Lotto Soudal: Tim Wellens, John Degenkolb, Thomas De Gendt aj domáci Tomasz Marczynski.

„Chceme si uctiť pamiatku Bjorga a taktiež poďakovať organizátorom za ich úžasnú podporu. Boli tu a povzbudili nás v najťažších chvíľach. Na to nikdy nezabudneme, tak isto ako nezabudneme na Bjorga. Číslo 143 bude na našom tímovom aute. Taktiež radi počujeme, že najlepší mladý jazdec obdrží cenu Bjorga Lambrechta. Bude to mimoriadne symbolické,“ povedal šéf tímu Lotto Soudal, John Lelangue.

 

Zdroj: tourdepologne.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár