Okolo Poľska: Carapaz vyhral 3. etapu po tvrdom nástupe, je novým lídrom

Okolo Poľska 2020
Richard Carapaz víťazí v 3. etape Okolo Poľska 2020

zdroj: twitter.com/TeamINEOS/

Tretiu etapu Okolo Poľska 2020 vyhral Richard Carapaz (:ins:) po dlhom útoku na cieľovom stúpaní. Prvý kopcovitý deň sa skončil šprintom zriedenej skupiny vrchárov, v ktorom druhý skončil Diego Ulissi (:uae:) a tretí Rudy Molard (FDJ).

Tretí deň patril vrchárom a odolným klasikárom. Nastúpalo sa vyše 3000 výškových metrov. Išla sa najdlhšia etapa Okolo Poľska 2020 medzi Wadowicami a Bielsko-Biala. Na trase dlhej 203,1 km sa najprv dvakrát prešiel okruh so stúpaniami Kocierz (dĺžka 2,7 km, priemerný sklon 7,3%) a Wielka Puszcza (1,6 km, 7,9 %). Potom pelotón dva razy prešiel cez ďalší takmer 40-kilometrový okruh s kopcom Przegibek (4,2 km, 6,4 %). Finišovalo sa po treťom prejazde okruhu v slizeskom meste. Jedno kolo malo 7,2 km a končilo na stúpaní s približne 4 percentami.

Profil 3. etapy Okolo Poľska 2020:

3. etapa Okolo Poľska 2020
3. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Začínalo sa v rodisku pápeža Jána Pavla II. Organizátori pretekov si tak pripomenuli sté výročie narodenia svojho rodáka. Na trase dnes bolo 30 ºC, bezveterné a slnečné počasie. V žltom drese pre celkového lídra sa po včerajšom parádnom šprinte ukázal majster sveta Mads Pedersen (:tfr:).

Mads Pedersen v žltom drese na Okolo Poľska 2020
Mads Pedersen v žltom drese | zdroj: Szymon Gruchalski

Počas etapy sa na verejnosť dostali informácie, že Fabia Jakobsena (:dqt:) sa podarilo prebudiť z umelého spánku.

Únik chcel vrchárske prémie, akcia aj medzi favoritmi

Quentin Jauregui (:alm:), Kamil Gradek (:ccc:), Taco Van den Hoorn (:tjb:) a Patryk Stosz (reprezentácia Poľska) vytvorili únik dňa. Bohatá ponuka horských prémií druhej a prvej kategórie ponúkla zmenu vrchárskeho dresu. Ten po včerajšku nosil Van den Berg (:efd:), no po dvoch dňoch v úniku na čele pretekov nebol. Štvorica si vypracovala a následne počas prvej polovice dňa udržovala dvojminútový náskok.

Vrchárske prémie dnes vyhrávali Poliaci Stosz Gradek. Gradek dnes vyhral 2 vrchárske prémie, Stosz až štyri. Novým držiteľom bodkovaného dresu sa po dnešnom dni však stal Gradek, ktorý bodoval aj na poslednej prémii, kde Stosz už odpadol. Po konci etapy má Gradek 42 bodov, Stosz 40 a zajtra to ešte môže byť zaujímavá bitka o vrchárske farby.

Obe šprintérske prémie sa nachádzali na poslednom prejazde druhého veľkého okruhu. Jednu si uchmatol Gradek, druhú Van den Hoorn.

Únik v 3. etape Okolo Poľska 2020
Únik v 3. etape Okolo Poľska 2020 | zdroj: twitter.com/Tour_de_Pologne

Pred druhým prejazdom Wielkej Puszczy z pelotónu útočil jeden z najväčších favoritov celého podujatia Jakob Fuglsang (AST) spoločne s Thomasom De Gendtom (:lts:). Udialo sa to takmer 100 km pred cieľom, k útočníkom sa pridali Jonas Rutsch (:efd:) a Maciej Bodnar (BOH). O pár kilometrov sa novo vytvorená skupina spoliehala len na Dána Fulgsanga a ten ako prvý svoj pokus vzdal a zaradil sa do hlavnej skupiny. Tá sa začala zmenšovať, po útokoch favoritov bolo tempo na sklonoch krátkych prudkých kopcov dosť vysoké. Ostatní traja utečenci mali len dvadsaťsekundovú výhodu a tiež napodobili Fuglsanga.

Taktika Astany dnes počítala so skorými útokmi, preto chcel chaos na špici pelotónu vyvolať aj Laurens De Vreese (AST). Jeho krátky útok na treťom prejazde Wielka Puszcza nebol dlho úspešný.

V problémoch sme na niekoľkých stúpaniach videli priebežne vedúceho Madsa Pedersena (:tfr:), ktorý sa však na zjazdoch vždy dostal do hlavnej grupy.

Pelotón dnes viedol prevažne tím Deceuninck – Quick Step, ktorý potreboval sťažiť etapu pre svojho lídra Remca Evenepoela (:dqt:). Krátke pasáže na kopcoch ovládala aj Bora – hansgrohe, ktorá mala Maxa Schachmanna (BOH) a Rafala Majku (BOH).

Ďalší pád v strede etapy, prvé kolá v Bielsku

Po páde na zjazde z Wielkej Pusczy odstúpil Mickael Delage (FDJ). Ten musel byť letecky prevezený do nemocnice. Podľa posledných informácií je pri vedomí a netrpí vážnymi zraneniami.

Na poslednom výstupe Przegibku ostal na čele len Van den Hoorn. Druhý tam skončil Gradek a práve tam sa rozhodlo o jeho bodkovanom drese. Ostatní odpadávali z brejku v druhej časti etapy. Holanďan si udržiaval náskok tridsiatich sekúnd, no bolo jasné, že vpredu dlho nevydrží a 25 km pred cieľom bol pohltený. Krátku sólo jazdu vyskúšal Tomasz Marczyński (:lts:), no bol chytený o pár kilometrov. Rovnako učinil aj Nathan Haas (COF) na prvých okruhoch v Bielsko-Biala. Austrálčanov pokus 20 km cieľom vyzeral sľubne, mal náskok približne jednej minúty.

31-ročný Austrálčan z Cofidisu aj po druhom prejdení cieľovej pásky udržiaval pomerne veľký náskok. Pelotón stále videli tímy Quick Step a Bora, ktoré však nespolupracovali úplne najlepšie. Naplno sa zaplo pred métou 10 km do konca, razom náskok spadol na 20 sekúnd. Pracoval aj Pascal Ackermann (BOH), hlavný šprintér Bory, čo nasvedčovalo tomu, že koncovým mužom bude Schachmann.

Odvážny pokus Haasa skončil 7,4 km pred cieľom etapy. Pred posledným kolom bolo všetko pokope. Z pelotónu ostalo už len vyše 40 jazdcov.

V predposlednom kole odpadol zo skupiny priebežný líder Mads Pedersen a žltý dres sa dnes prezliekal.

Posledné kolo

Aj v samom závere etapy pracovali hlavne borci z Quick Stepu, potom za to zobral tím Ineos. 2 km pred cieľom prišiel prvý atak. Bol to Rudy Molard (FDJ), ktorý bol pohltený o celý kilometer neskôr

Išlo o tiahly finiš, ktorému predchádzal finiš do kopca. Tristo metrov pred cieľom nastúpil Richard Carapaz (:ins:). Urobil to vtedy, keď vlak UAE trošku povolil. Ekvádorčan si hneď vypracoval slušný náskok, ktorý dotiahol až do cieľa. Diego Ulissi (:uae:) naplno začal šprintovať až 50 metrov pred cieľom, čo nestačilo na mimoriadne silný nástup víťaza Gira.

Richard Carapaz vyhral 3. etapu Okolo Poľska po krásnom a odvážnom  nástupe. Ulissi mal najvyššiu rýchlosť v posledných metroch, ale váhal príliš dlho a napokon mu výhra tesne ušla. Tretie miesto bral Rudy Molard (FDJ).

Video dojazdu:

Carapaz je úradujúcim šampiónom Giro d’Italia 2019. Tam taktiež predviedol podobný výkon, keď na krátkom klasikárskom kopci zaútočil ako prvý a nechal za sebou čistokrvných šprintérov s oveľa lepšími predpokladmi na hromadný dojazd. Pre 27-ročného Ekvádorčana je to prvá výhra po prestupe do tímu Ineos.

Celkové poradie Okolo Poľska

Mads Pedersen dnes neustál výškové metre a odpadol na kopcovitom okruhu v Bielsko-Biala. Z bonifikácie v cieli dnes naplno vyťažil Richard Carapaz (:ins:) a dostal sa na prvé miesto v celkovej klasifikácii. Druhý je Diego Ulissi s mankom 4 sekúnd, na tretej priečke je Luka Mezgec (:mts:), ktorý ako jeden z mála šprintérov vydržal až celú etapu a mohol v závere špurtovať.

Slovinec Mezgec sa dnes stal držiteľom bieleho dresu pre najlepšieho šprintéra v koncovkách etáp. Najaktívnejším jazdcom v na rýchlostných prémiách v strede etáp je stále Maciej Paterski (reprezentácia Poľska).

Zajtrajšia etapa rozhodne

Carapaz bude chcieť udržať žltý dres po zajtrajšej kráľovskej etape. Ukázal, že má dobrú formu a má veľkú šancu to ustáť. Má so sebou silný tím, ktorý bude pokrývať nevyhnutné útoky ostatných družstiev. Okolo Poľska pravidelne rozhodujú len sekundy, po dnešnej bonifikácii väčšina favoritov na celkové poradie stráca desať sekúnd.

Výsledky 3. etapy Okolo Poľska 2020:

1.Richard Carapaz (Equ):ins:5:04:54
2.Diego Ulissi (Ita):uae:
3.Rudy Molard (Fra)FDJ
4.Jakob Fuglsang (Den)AST
5.Wilco Kelderman (Ned):sun:
6.Luka Mezgec (Slo):mts:
7.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
8.Ryan Gibbons (RSA):ntt:
9.Tim Wellens (Bel):lts:
10.Rafal Majka (Pol)BOH

Celkové poradie Okolo Poľska 2020:

1.Richard Carapaz (Ecu):tfr:13:02:36
2.Diego Ulissi (Ita):uae:0:00:04
3.Luka Mezgec (Slo):mts:0:00:06
4.Rudy Molard (Fra)FDJ
5.Ryan Gibbons (RSA):ntt:0:00:10
6.Rui Costa (Por):uae:
7.Rafal Majka (Pol)BOH
8.Neilson Powless (USA):efd:
9.Edward Dunbar (Irl):ins:
10.Esteban Chaves (Col):mts:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár