Giro d’Italia: Pád rozbil šance Dumoulina. V chaotickom závere vyhral Carapaz

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/Sp_Ciclismo

Prvá Grand Tour sezóny, Giro d’Italia, mala dnes na programe štvrtú etapu. Išlo sa z mesta Orbetello a finišovalo sa v meste Frascati blízko Ríma. Opäť išlo o veľmi dlhý deň, jazdci prešli až 235 kilometrov. Organizátori využili mierne zvlnenú trasu s dvojkilometrovým a nie prudkým kopcom pred cieľom.

Na štart sa dnes nepostavil Sebastián Molano (:uae:), ktorého z Gira poslal preč samotný tím. V predošlých dňoch sa pri jeho zdravotníckom testovaní ukázali neobvyklé hodnoty. Z odlišných dôvodov odstúp Breschel (:efd:), ktorý sa necítil dobre.

Po uplynutí ochrannej zóny zaútočila trojica Talianov Marco Frapporti (Androni Giocattoli – Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani Valvole – CSF Inox – GreenTeam) a Damiano Cima (Nippo – Vini Fantini – Faizanè).

Náskok utečencov sa najprv výrazne zvýšil, na čele boli aj s rozdielom 12 minút. Po vystriedaní sa mnohých tímov na špici balíku bol náskok kontrolovaný. Tri body na jedinej vrchárskej prémii si zobral 34-ročný Frapporti. Tento jazdec bol minulý rok jazdcom s najväčším počtom kilometrov v úniku a podobný úspech by chcel zaknihovať aj tento rok.

Rýchlostné prémie získali Maestri Cima. Z pelotónu si po 5 bodov v šprintérskej súťaži prišiel Arnaud Démare (FDJ).

Tridsať kilometrov pred cieľom bola výhoda už len trojminútová a vyzeralo, že si to pelotón s rýchlikmi postráži. Opäť bola vpredu tlačenica, keďže strašiakom dnes nebol vietor a ani počasie, ale úzke uličky v cieľovom meste. Výnimočne si veril tím Katusha – Alpecin, za ktorý mal šancu zvíťaziť Enrico Battaglin (:kat:). Podľa práce si zo šprintérov verili Caleb Ewan (:lts:) a Arnaud Démare (FDJ). Na čele operovali aj tímy s lídrami na celkové poradie ako Mitchelton-Scott alebo Bahrain Merida.

13 km pred cieľom sa udial hromadný pád v zadnej časti hlavného poľa. Na zemi sa ocitli napríklad Campenaerts (:lts:), McCarthy (BOH) Ludvigsson (FDJ) a druhýkrát v priebehu dvoch dní aj debutant James Knox (:qst:). Všetci však vyviazli bez zranení a pokračovali v etape.

Ako prvý svoj boj vzdal Cima a pred nájazdom do Frascati nechal svojich spolubojovníkov osamote. Svoje dobrodružstvo si veľmi nepredĺžili a chytení boli na méte 10 km pred páskou.

Veľký pád vpredu zastavil favoritov, najviac Dumoulina

6 km pred cieľom sa pádu nevyhla približne desiatka jazdcov, viacero cyklistov Katushe. Zapríčinil ho Puccio (:ins:) na ľavej strane pelotónu v rýchlosti 60 km/h. Na čele sa po spomalení vytvorila malá skupinka s 13 jazdcami. Boli tam takmer všetci šprintéri, z GC jazdcov ružový Primož Roglič (:tjb:) alebo Richard Carapaz (MOV). Späť sa musel vracal Tom Dumoulin (:tfr:), ktorý po páde utrpel aj nejaké zranenia, krvácal a nevyzeralo to s ním vôbec dobre. Tímy museli pomáhať aj Vincenzovi Nibalimu (:bmt:) alebo Simonovi Yatesovi (:mts:).

Záver

V prvej grupe pracovala Bora – hansgrohe a zostava FDJ. Na kopci skoro nastúpil Diego Ulissi (:uae:), ktorý chcel prekvapiť šprintérov, keďže Gavíria (:uae:) im tam chýbal. Na zrýchlenie tempa nestačil Elia Viviani (:qst:).

Veľmi selektívna skupinka si to rozdala o víťazstvo, na pílu stále tlačili borci z UAE. Ako prvý nastúpil Richard Carapaz (MOV) a silovým atakom sa vzdialil od šprintérov. Na posledný moment čakal Caleb Ewan (:uae:) a začal stíhať ekvádorského cyklistu. Na páske ho však nedokázal predbehnúť a 25-ročný jazdec Movistaru vyhral etapu. Dobrú šancu zahodil Austrálčan Ewan a tretí skončil Diego Ulissi (:uae:). Talian zle odhadol finiš a nezúročil robotu Contiho (:uae:).

Carapaz po minuloročnom Gire vyhráva aj svoju druhú etapu a potvrdzuje svoj potenciál. Vlani sa mu v Taliansku veľmi darilo, skončil na štvrtom mieste a to len pri prvej účasti na Corsa rosa. Celkovo ide o jeho šieste profesionálnee víťazstvo.

Favoriti

Z favoritov skončil najlepšie Roglič, ktorý nebol spomalený pádom a aj dnes bral čas na konkurentov. Miguel Ángel López (AST), Vincenzo Nibali (:bmt:), Bob Jungels (:qst:), Rafal Majka (BOHBauke Mollema (:tfr:) a Simon Yates (:mts:) a ďalší vrchári došli 18 sekúnd za víťazom. Bola to skupina, ktorá nespadla, ale kvôli prekážkam na ceste stratili kontakt. 36 sekúnd stratil Mikel Landa (MOV).

Najväčšiu ranu dnes inkasoval Tom Dumoulin (:sun:). Holandský víťaz ročníku 2017 nabral v cieli vyše štvorminútovú stratu a zdravotne nevyzeral vôbec dobre. So snom o celkovom triumfe sa tak musí rozlúčiť. Do cieľa prišiel v spoločnosti celého tímu, ktorý mu takto vyjadril podporu.

Po rýchlej kontrole sa na Röntgenových snímkach ukázalo, že 28-ročný Dumoulin nemá žiadne zlomeniny.

Celkové poradie

Spokojný po štvrtej etape musí byť priebežne vedúci Roglič zo Slovinska. Na druhého Yatesa má 35 sekúnd, Talian Nibali má o štyri sekundy väčšiu stratu.

Do top-10 sa dostali Diego Ulissi (:uae:), Bob Jungels alebo Davide Formolo (BOH).

Na čele šprintérskej súťaže je opäť Pascal Ackermann (BOH), ktorý dnes bral štvrté miesto. Polepšil si aj Démare (FDJ), ktorý má manko siedmich bodov. Dnešný držiteľ cyklámenového dresu Gavíria (:uae:) je až tretí.

Profil posledných 5 km:

Profil:

Výsledky 4. etapy:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV5:58:17
2.Caleb Ewan (Aus):lts:
3.Diego Ulissi (Ita):uae:
4.Pascal Ackermann (Ger)BOH0:00:02
5.Florian Senechal (Fra):qst:
6.Primoz Roglic (Slo):tjb:
7.Valerio Conti (Ita):uae:
8.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:18
9.Arnaud Démare (Fra)FDJ
10.Simon Yates (GBr):mts:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:18:19:20
2.Simon Yates (GBr):mts:0:00:35
3.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:00:39
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:44
5.Diego Ulissi (Ita):uae:
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:49
7.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:00:55
8.Damiano Caruso (Ita):bmt:0:00:56
9.Bob Jungels (Lux):qst:0:01:02
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:01:06

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár