Bola zistená príčina osudnej nehody Bjorga Lambrechta

zdroj: twitter.com/bikemagazinebr

Už sú to tri týždne od tragickej smrti Bjorga Lambrechta na pretekoch Okolo Poľska. 5. augusta počas tretej etapy, 50 km pred koncom iba 22-ročný Belgičan stratil kontrolu nad svojím bicyklom a spadol do priekopy pri ceste, kde sa nachádzala betónová konštrukcia. Tam utrpel početné zranenia, ktorým podľahol.

Okresná prokuratúra v meste Rybnik na ďalší deň spustila vyšetrovanie ohľadom smrti, ktorá zasiahla celý cyklistický svet. Vyšetrovatelia si vypočuli aj očitých svedkov nehody. Istý cyklista, ktorý jazdil 20 metrov za Bjorgom, povedal, že videl Lambrechta „poskočiť, nadvihnúť sa, potom stratiť kontrolu nad bicyklom a prudko zabočiť doľava.“

Presnejšie sú výpovede divákov pri trati v obci Bełk na juhozápade Poľska. Dvaja svedkovia, ktorí videli Belgičana „prejsť cez malý reflektor či svietidlo na krajnici cesty.“ Ide o isté dopravné gombíky na ceste vysoké 1,5 centimetra, ktoré v noci svietia a paradoxne slúžia k zvýšeniu bezpečnosti. Po prejdení tohto výstražného prvku Bjorg stratil kontrolu nad bicyklom, nachádzal sa v nestabilnej polohe a vo vysokej rýchlosti narazil do betónovej časti priekopy.

Tragická udalosť sa udiala na 50. kilometri v etape z Chorzówa do Zabrze. Pri páde si Bjorg poranil hlavu aj hrudník. Zraneniam podľahol počas operácie v nemocnici v blízkom Rybniku. Tam musel byť prevezený sanitkou, keďže letecká preprava nebola kvôli vážnosti poranení možná.

„Je to smutné, že prvky slúžiace na vylepšenie bezpečnosti sa stali dôvodom takejto tragédie,“ povedala prokurátorka Pawela Szendzielorz.

zdroj: twitter.com/DesignMuseum

Hneď ďalšia, štvrtá etapa bola neutralizovaná. Niesla sa v spomienke na veľmi kvalitného člena tímu Lotto Soudal. V ďalších etapách sa súťažilo a jazdci svoje výkony smerovali do cyklistického neba, k Bjorgovi.

Bjorg Lambrecht patril k najväčším svetovým talentom, pred sebou mal veľkú budúcnosť. Už na prebiehajúcej Vuelte mal patriť k hlavným mužom svojho tímu. Tento rok skvele prerazil do najvyššej úrovne, keď top-10 pozbieral na ardenských jednorazovkách ako Valónsky šíp, Amstel Gold Race alebo Brabantský šíp. Okrem toho svoje excelentné vrchárske predpoklady demonštroval na Critérium du Dauphiné, kde vyhral biely dres. Medzi profesionálmi získal jedno víťazstvo, tretiu etapu Tour des Fjords 2018. Svoj potenciál ukazoval v mládežníckych kategóriách. Na majstrovstvách sveta do 23 rokov bral minulý rok striebro.

Bjorg bol pochovaný vo svojej domácej dedine Knesselare 13. augusta. Odpočívaj v pokoji.

Zdroj: sport.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár