Carapaz vedie, Roglič stratil. Daždivú 6. etapu Vuelta 2020 vyhral Ion Izagirre

Vuelta a España 2020
Ion Izagirre 6. etapa Vuelta a Espaňa, vedie Carapaz

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

6. etapa Vuelta a España 2020 pripravila vrchársku skúšku pre pretekárov. Vrchársku etapu vyhral Ion Izagirre (AST). Zmeny sa diali aj v celkovom poradí. V ťažkých podmienkach sa Richard Carapaz (:ins:) udržal v prednej skupine favoritov a je v červenom drese. Primož Roglič (:tjb:), Dan Martin (:isn:) či Enric Mas (MOV) zo skupiny odpadli.



6. etapa Vuelta a España 2020 mala 146,4 kilometrov v Pyrenejách. Záverečnému kopcu predchádzali tri menšie stúpania druhej a tretej kategórie. Záver mal 14,6 kilometrov o priemernom sklone 4,6%. Jednalo sa však o nepravidelné stúpanie so zmenami sklonu. Niektoré úseky boli v podstate rovinaté, ale našli sa aj sedempercentné pasáže. Posledná etapa pred prvým dňom voľna ešte sľubovala veľkú drámu.

Etapa zmenila svoj profil, keď z nej bol vynechaný cieľ na stúpaní Col du Tourmalet. Francúzske úrady nedovolili usporiadanie podujatia na ich území.

6. etapa Vuelta a España 2020 – profil:

6. etapa Vuelta a España 2020
zdroj: lavuelta.es

Priebeh etapy

Počas celého horského dňa pršalo a bolo chladno, pod 7 stupňov. Na začiatku etapy sa po viacerých útokoch a zoskupeniach úniku na čele vytvorila 20-členná skupina.

Z nej na predposlednom stúpaní dňa zaútočil Gorka Izagirre (AST), ale ešte na päte posledného kopca ho dostihli ďalší jazdci zo skorého úniku Cattaneo (:dqt:), Cavagna (:dqt:), Henao (:uae:), G. Martin (COF), Zimmermann (:ccc:), Costa (:uae:), Ion Izagirre (AST), Van Baarle (:ins:), Storer (:sun:), Woods (:efd:) boli v hre o etapu.

Na pelotón mali náskok dvoch minút. Na chvíľu z hlavnej skupiny odpadol Primož Roglič (:tjb:). Slovinský líder Vuelty sa dokázal s pomocou tímových kolegov 22 kilometrov pred koncom dostať naspať.

Situáciu ale využil tím Movistar a nastolil tvrdé tempo. Hlavná skupina bola už dosť zriedená, ale boli v nej všetci favoriti.

Ion Izagirre vyhral 6. etapu z úniku

Spomínaná 11-členná skupina bola aj v posledných kilometroch na čele a bojovala o etapu. Útok vo veľmi ťažkých poveternostných podmienkach vyskúšal Michael Woods, ale nevyšlo to.

Tri kilometre pred koncom zo skupinky nastúpil Ion Izagirre (AST) a dostal posledných jazdcov z úniku ako Costa, Woods, Martin alebo Van Baarle na väčší odstup.

Baskický jazdec Ion Izagirre (AST) vyhral 6. etapu Vuelta a España 2020 s náskokom 25 sekúnd na Woodsa a Ruia Costu. Najprv nemusel v úniku pracovať, keďže jeho brat Gorka útočil ďaleko pred cieľom. 31-ročný Španiel získal 13. profesionálne víťazstvo v kariére a dokázal, že najlepší je vo veľmi ťažkých podmienkach. Zároveň je ďalším jazdcom, ktorý dokončil svoju zbierku zo všetkých troch Grand Tours (Giro d’Italia, Vuelta a Espaňa, Tour de France).


Roglič a Mas stratili čas, Carapaz či Carthy najsilnejší

Na poslednom stúpaní sa odohrávali druhé preteky. Najprv sa De la Cruz (:uae:) či Gaudu (FDJ) pokúšali oddeliť z 30-člennej grupy, ktorú stále viedol Movistar. Silný sa zdal byť nástup víťaza druhej etapy Marca Solera (MOV). Zvyšok pelotónu sa začal trieštiť.

Prvou veľkou stratou bol muž v červenom drese Primož Roglič (:tjb:), ktorý dnes vôbec nevyzeral najlepšie. Jeho slabú chvíľu využil tretí muž celkovej klasifikácie Richard Carapaz (:ins:) a zaútočil so štyrmi kilometrami do cieľa.

V novo-vytvorenej Carapazovej skupine boli z celkových favoritov Soler, Poels (:bmt:), De la Cruz či Großschartner (BOH). V poslednom kilometri z tejto skupiny útočil Hugh Carthy (:efd:) a z favoritov skončil v etape ako prvý, na víťaza stratil 48 sekúnd.

Carapaz a Soler Vuelta a Espana 2020
Carapaz a Soler. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Víťaz Giro d’Itaia 2019 Carapaz na neho stratil sedem sekúnd. V závere sa zlomil aj Dan Martin (:ins:) a bol o 28 sekúnd pomalší ako Ekvádorčan. Roglič dokázal v závere limitovať svoje straty. Na Carapaza stratil 43 sekúnd.

Ešte väčšie manko dnes nabral líder Movistaru Enric Mas (MOV). Ten do cieľa prišiel 5 sekúnd po Rogličovi.

Dnes síce nastali malé rozdiely, ale čo-to napovedali o forme jednotlivých aktérov v celkovom poradí.

Celkové poradie vedie Carapaz

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa INEOS Grenadiers (@ineosgrenadiers),


Richard Carapaz (:ins:) je novým lídrom Vuelta a Espaňa. Na druhé miesto sa so stratou 18 sekúnd presunul Hugh Carthy (:efd:), ktorý dnes podal jeden zo svojich najlepších výkonov kariéry. Tretí je víťaz tretej etapy Dan Martin (:ins:) s 20 sekundami.

27-ročný Carapaz patril pred pretekmi k najväčším favoritom na titul. Pravdepodobne je najsilnejším vrchárom na podujatí, do konca ostáva ešte 12 etáp. Prvá päťke v približne jednej minúte ešte sľubuje veľkú drámu.



Primož Roglič dnešnú krízu prežil a má iba polminútové manko. To by nemalo byť nič strašné, keďže na programe je ešte časovka, ktorá mu vyhovuje. Uvidíme však, či to nejde o pokles formy 30-ročného Slovinca, ktorý má za sebou aj veľmi náročnú Tour de France. Piaty je Enric Mas, ktorý stráca už viac ako minútu.

Posunuli sa aj Großschartner či SolerEsteban Chaves (:mts:) prišiel tesne po Rogličovi a je ôsmy. Do top 10 sa dostali De la Cruz a Alejandro Valverde (MOV).

6. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky:

1.Ion Izaguirre InsaustiSpaAST3:41:00
2.Michael WoodsCan:efd:0:00:25
3.Rui CostaPor:uae:
4.Rob PowerAus:sun:0:00:27
5.Michael ValgrenDen:ntt:
6.Guillaume MartinFraCOF
7.Mattia CattaneoIta:dqt:0:00:38
8.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:48
9.Gorka Izagirre InsaustiSpaAST0:00:53
10.Sergio Luis Henao MontoyaCol:uae:0:00:55

6. etapa Vuelta a España 2020 – priebežné celkové poradie:

1.Richard CarapazEcu:ins:24:34:39
2.Hugh CarthyGBr:efd:0:00:18
3.Daniel MartinIrl:isn:0:00:20
4.Primoz RoglicSlo:tjb:0:00:30
5.Enric MasSpaMOV0:01:07
6.Felix GrossschartnerAutBOH0:01:30
7.Marc SolerSpaMOV0:01:42
8.Esteban ChavesCol:mts:0:02:02
9.David De la CruzSpa:uae:0:02:46
10.Alejandro ValverdeSpaMOV0:03:00

Zdroj: lavuelta.es 


  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár