Carthy berie 5. etapu Vuelta a Burgos 2021, Landa celkový triumf

Hugh Carthy Einar Rubio

zdroj: Ricardo Ordonez/Vuelta a Burgos

Brit High Carthy (:efn:) ovládol strmé stúpanie Lagunas de Neila. Posledná, 5. etapa Vuelta a Burgos 2021 videla zmenu v celkovom poradí. Priebežný líder Romain Bardet (DSM) sa trápil, víťazom španielskych pretekov sa stal Španiel Mikel Landa (TBV).

Druhé miesto v etape získal Kolumbijčan Eniar Rubio (MOV), tretí bol Brit Simon Yates (:ins:) s päťsekundovými odstupmi. Ukázal sa aj štvrtý Egan Bernal (:ins:), ktorý ako väčšina jazdcov na pretekoch, mieri na Vuelta a Espaňa.

Mikel Landa (TBV) skončil na šiestom mieste so stratou 16 sekúnd. Pred etapou bol v celkovom poradí druhý, na Bardeta strácal 50 sekúnd. Francúz však odpadol z hlavnej skupiny po prvých útokoch z pelotónu menej ako tri kilometre pred cieľom. Druhé celkové miesto obsadil Talian Fabio Aru (:tqa:) s mankom 36 sekúnd na víťaza, tretí je Ukrajinec Mark Padun (TBV) so 43 sekundami.

Mikel Landa.
Mikel Landa. © Ricardo Ordonez/Vuelta a Burgos

Bardet sa prepadol až na konečnú šiestu priečku. Od víťazstva ho delilo 54 sekúnd. Podľa slov po etape mal problémy s chrbtom, ktoré ho limitovali v podávaní výkonu.

Romain Bardet (vzadu). © Ricardo Ordonez/Vuelta a Burgos

Do celkového top 10 sa zmestili i štvrtý Rus Pavel Sivakov (:isn:), David de la Cruz (:uae:), či mladí Kolumbijčania Enier Rubio (MOV) a Santiago Buitrago (TBV).

Na stúpaní a najstrmšej časti sa išlo vo vysokom tempe. Útoky skúsili Padun, Bernal i Rubio, ale najviac síl nakoniec našiel 27-ročný Carthy. Jazdec tímu EF Eduaction-NIPPO získal prvé víťazstvo od vlaňajšieho zdolania náročného stúpania Alto de L’Angliru na Vuelta a Espaňa.

31-ročný Mikel Landa ukázal dobrý nárast formy pred Vueltou. Aj keď ani z jednej etáp nesiahal na víťazstvo, jeho vyrovnanosť výkonov a vyhýbanie sa pádom mu zaistilo prvé víťazstvo od roku 2019. Po vypadnutí z Giro d’Italia začal opäť pretekať až predošlý týždeň. Podujatie Vuelta a Burgos patriacej do druhej najvyšeej kategórie .Pro vyhral druhýkrát v kariére.

5. etapa Vuelta a Burgos 2011 – video:

5. etapa Vuelta a Burgos 2021 – profil:

5. etapa Vuelta a Burgos 2021 profil
Profil 5. etapa Vuelta a Burgos 2021. zdroj: vueltaburgos.com

Etapa mala zvlnený charakter až do samého konca 146-kilometrov trasy. Na záver si však jazdcov počkalo náročné stúpanie k dvom ľadovcovým jazerám Lagunas De Neila  Kopec meria 12 km o priemernom sklone 6,2%. Koniec sa však išiel v sklonoch väčších ako 10%.

Ako prebehla posledná, 5. etapa Vuelta a Burgos 2021

Po rýchlom štarte sa na čele usadil únik v zložení: Gonzalo Serrano (MOV), Marcus Burghardt (BOH), Lawson Craddock (:efn:), Sep Vanmarcke (:isn:), Álvaro Cuadros (Caja Rural – Seguros RGA), Mikel Bizkarra (Euskaltel – Euskadi). Počas dňa sa ich náskok zvyšoval, no pod posledné stúpanie prichádzali so zmenšeným náskokom 1:30.

Gonzalo Serrano
Únik v poslednej etape. © Ricardo Ordonez

V pelotóne pracovali tímy, ktoré pomýšľali na celkové prvenstvo a útok na vedúceho Bardeta. Qhubeka – NextHash pre Arua a Pozzoviva, Bahrain Victorious pre Mikela Landu. Situáciu neskôr kontroloval aj samotný tím lídra DSM.

V prvých kilometroch stúpania z pelotónu útočili domáci jazdci z Burgos-BH, ale Bahrain udával tempo. Únik mal len minútový náskok. 2,5 kilometra pred cieľom bol únik zneutralizovaný zrýchľujúcim Damianom Carusom (TBV), ktorý za sebou ťahal zriedený pelotón.

Vtedy zaútočil Mark Padun (TBV). Ukrajinec zachytil zvyšky únik a sólo pokračoval smerom nahor. Pod jeho tlakom sa začal Romain Bardet (DSM) prepadať a už len limitoval svoje straty.

Najťažšiu časť etapy, strmý posledný kilometer španielski komentátori označili ako „Vitajte v pekle“. Padun bol na nej dostihnutý trojicou, kde boli jeho dvaja kolegovia Mikel Landa, Santiago Buitrago (TBV) a pri sebe mali mladého Austrálčana Jaya Vinea (Alpecin-Fenix). Nalepili sa na nich Hugh Carthy (:efn:) a Egan Bernal (:isn:).

Posledný menovaný Kolumbijčan aj zaútočil v sede, 500 metrov pred cieľom. Držali sa ho Carthy a Einar Rubio (MOV), ktorý mal dobre nohy a začal ťahať. Zbavil sa Bernala, ale z jeho kolesa zaútočil o niečo vyšší Brit Carthy.

5. etapa Vuelta a Burgos 2021 – výsledky:

01Hugh CarthyEF Education-NIPPO03:23:53
02Einer RubioMovistar Team+ 05
03Simon YatesTeam BikeExchange+ 07
04Egan BernalINEOS Grenadiers+ 13
05Jay VineAlpecin-Fenix+ 14
06Mikel LandaBahrain Victorious+ 16
07Santiago BuitragoBahrain Victorious+ 29
08Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 38
09Mark PadunBahrain Victorious+ 39
10Mikel BizkarraEuskaltel-Euskadi+ 44

5. etapa Vuelta a Burgos 2021 – celkové poradie:

01Mikel LandaBahrain Victorious18:30:00
02Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 36
03Mark PadunBahrain Victorious+ 43
04Pavel SivakovINEOS Grenadiers+ 49
05David De La CruzUAE Team Emirates+ 51
06Romain BardetTeam DSM+ 53
07Einer RubioMovistar Team+ 58
08Santiago BuitragoBahrain Victorious+ 01:09
09Geoffrey BouchardAG2R Citroën Team+ 01:21
10Sebastien ReichenbachGroupama-FDJ+ 01:39
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár