Cestná cyklistika Tokio 2020: Všetko, čo potrebujete vedieť

cestná cyklistika Tokio 2020

A je to tu! Dlho očakávané olympijské hry Tokio 2020, ktoré sa budú konať od 23. júla do 8. augusta 2021, opäť zjednotia svet. Stane sa tak už po vôbec po 32. ráz, no aj napriek tomu, tohtoročné športové zjednotenie bude mať inú príchuť. Prečo? Nuž, všetky športové udalosti prebehnú bez účasti divákov zo zahraničia. Vstup budú mať povolení len domáci zaočkovaní športoví priaznivci.
A cestná cyklistika nie je výnimkou.

Cestná cyklistika Tokio 2020 – program

Ako býva zvykom, medzi prvými športmi, ktoré spoznajú svojho olympijského šampióna, je cestná cyklistika. Tá tradične zdobí prví otvárací víkend hier. Až o dva dni na to  prídu na rad súboje proti chronometru, ktoré sa udejú čiastočne aj na pretekárskom okruhu pod horou Fuji. Dôležité momenty budú vysielané na TV staniciach RTVS. Celá dĺžka pretekov na Eurosporte.

  • 24. júl (sobota): preteky s hromadným štartom muži (cca 4.00 – 11.30)
  • 25. júl (nedeľa): preteky s hromadným štartom ženy (cca 6.00 – 10.40)
  • 28. júl (streda): časovky jednotlivcov muži aj ženy (cca 4.30 – 10.40)

Cestná cyklistika Tokio 2020 – základné parametre

Muži

Cyklistov čaká na olympiáde dlhých a najmä kopcovitých 234 kilometrov s prevýšením 4 865 metrov. Najvýraznejšími stúpaniami (celkov ich je päť) sú výstup na horu Fuji (14,3 kilometra; 6%) a strmý priesmyk Mikuni (6,5 kilometra; 10.6%), ktorý je strategicky dobre vzdialený od cieľa. Budeme môcť teda byť svedkami rôznych nástupov a taktiky presne na tomto najstrmšom stúpaní celej trate. O víťazovi sa však môže rozhodnúť aj na cieľovej čiare.

 

mapa a profil mužských pretekov s hromadným štartom https://cyclingtips.com/2021/07/your-guide-to-the-cycling-events-at-the-2020-tokyo-olympics/

Ženy

Cyklistky taktiež nečaká nič ľahké, no v porovnaní s mužskými pretekmi je trasa výraznejšie jednoduchšia. Meria presne 137 kilometrov s prevýšením 2 692 metrov. Priesmyk Mikuni však v itinerári chýba. Preto je vysoko pravdepodobné, že novou šampiónkou cestnej cyklistiky sa stane najrýchlejšia pretekárka na cieľovej čiare v záverečnom šprinte.

 

mapa a profil ženských pretekov s hromadným štartom https://cyclingtips.com/2021/07/your-guide-to-the-cycling-events-at-the-2020-tokyo-olympics/

Muži – časovka jednotlivcov

Ako už bolo spomenuté, časovky jednotlivcov budú mať štart aj cieľ na pretekárskom okruhu pod horou Fuji. Na mužov čaká trať dlhá 44 kilometrov. V ich priebehu ich čaká až 5 výrazných stúpaní, a teda pôjde o horskú časovku jednotlivcov.

mapa a profil mužskej časovky jednotlivcov https://cyclingtips.com/2021/07/your-guide-to-the-cycling-events-at-the-2020-tokyo-olympics/

Ženy – časovka jednotlivcov

Na ženy čaká trať dlhá 22 kilometrov. Profil je podobný tomu mužskému iba v úvode a v závere.

mapa a profil ženskej časovky jednotlivcov https://cyclingtips.com/2021/07/your-guide-to-the-cycling-events-at-the-2020-tokyo-olympics/

Favoriti – hromadný štart

Medzi favoritov na zisk zlatej medaily musíme zaradiť viacero špecialistov na kopce a celkové poradia. Prvým z nich je Egan Bernal (:ins:), ktorý vyhral tohtoročné talianske Giro. Netreba však zabúdať, že po triumfe v Taliansku opäť ochorel na Covid – 19, čo mohlo ovplyvniť jeho prípravu na olympiádu. Ďalším kandidátom je nestarnúci Alejandro Valverde (MOV), ktorý sa dva roky netají, že chce z olympiády vydolovať maximum. Týmto činom by jeho bohatá kariéra bola kompletná.

Komplikovanou otázkou je aj líderstvo v dvojici Tadej Pogačar (UAD) a Primož Roglič (:tjb:). Prvý menovaný sa teší v druhého titulu v rade z Tour de France 2021. Druhý menovaný sa zas vracia do pelotónu po nepríjemnom páde na starej dáme. Nechá Tadej olympiádu Primožovi?

Obrázok
@UAETeamEmirates/Fizza

A čo Belgičania? Je jasné, že o slovo sa budú hlásiť mladé pušky. No až preteky rozhodnú, či to bude Remco Evenepoel (:dqt:) alebo Wout van Aert (:tjb:), cyklista, ktorý nemá v aktuálnom svetovom pelotóne obdobu.

Medzi ďalších vyzývateľov musíme zaradiť aj Juliana Alaphilippa (:dqt:) či Britov Yatesovcov.

V ženskom pelotóne ma najväčšie šance Anna van der Breggen, úradujúca majsterka sveta. Ale je tu taktiež Annemiek van Vleuten či Marianne Vos, šampiónka z Ria 2016.

Obrázok
Annemiek van Vleuten https://twitter.com/NOSsport/status/1415983506241490944/photo/1

Favoriti – časovky jednotlivcov

Horúcimi kandidátmi na zisk olympijského zlata sú Remco Evenepoel (:dqt:), Primož Roglič (:tjb:), Rohan Dennis (:ins:) no taktiež Filippo Ganna (:ins:), úradujúci majster sveta tejto disciplíny.

U žien sa pole favoritiek taktiež veľmi nemení.

Cestná cyklistika Tokio 2020 – Slováci

Slovensko budú v cestnej cyklistike reprezentovať dvaja cyklisti a to Juraj Sagan (BOH) a Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Juraj bude štartovať aj v hromadných pretekoch a aj v časovke jednotlivcov. Mladého Lukáša Kubiša, ktorý nahradil Petra Sagana (BOH), čakajú iba preteky s hromadným štartom. Podľa vlastných vyjadrení očakáva kvalitný výsledok. Nuž, nechajme sa prekvapiť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár