Cez náročné Passo Gavia sa v kráľovskej etape napokon nepôjde

Giro d'Italia 2019

Stúpanie Passo Gavia bolo oficiálne vyradené zo 16. etapy Giro d’Italia, ktorá sa pôjde v utorok, 28. mája. Riaditeľ pretekov Mauro Vegni potvrdil, že snehové steny popri takmer zamrznutých cestách, prípadný čerstvý sneh či lavínové nebezpečenstvo boli pre jazdcov príliš riskantné.

Miestne sily už niekoľko dní odpratávali sneh, o osude najvyššieho bodu 102. Giro d’Italia sa pôvodne malo rozhodnúť v pondelok. Aj keď v dávnejšej minulosti sa pelotón trápil s ťažkými podmienkami, nové pravidlá podľa UCI Extrémeneho protokolu o počasí striktne zakazujú pretekanie v takýchto poveternostných podmienkach.

Riaditeľ pretekov Vegni:

„Každý rozprával o pretekaní na Gavia, čí áno alebo nie. Rozhodli sme sa urobiť rozhodnutie hneď. S predpoveďou o zhoršení počasia nemôžeme ísť cez Gavia. Počasie sa zhorší a je tu veľké riziko lavín.“

Nová trasa kráľovskej etapy

Vyškrtnutie Passo Gavia z itineráru prinútilo organizátora RCS Sport hľadať novú trasu najťažšej etapy. Najprv sa rozmýšľalo o podobnej trati dlhej 194 km (pôvodná etapa s Gavia mala byť dlhá 227 km), neskôr o dvojitom použití ďalšieho brutálneho stúpania – Mortirolo. Táto legenda talianskej cyklistika sa našťastie nevynechá. Dvojitá porcia kopca s dĺžkou 11,9 km a neuveriteľným priemerným sklonom 11% by však bola až príliš náročná.

Vrchol Passo Gavia sa nachádza vo výške 2618 m. n. m., čiže pôvodne to mal byť najvyššie položený bod celých trojtýždňových pretekov. Za prvý prechod cez horskú prémiu najvyššieho stúpania sa každoročne udeľuje cena Cima Coppi. Ocenenie na počesť Fausta Coppiho tak bude mať vrchol Passo Mangnes s nadmorskou výškou 2047 m. n. m. v 20. etape.

„Aby sme sa vyhli dvojitému Mortirolu, etapa bude dlhá 190 km a stále tam bude viac ako 4800 výškových metrov. Etapa sa výrazne zmení. Po vyrazení z Lovere sa pôjde cez stúpanie Cevo, potom sa vrátime do mesta Edolo, bude sa ísť cez kopec Aprica ťažšou stranou, potom cez Stazzona, do mesta Mazzo. Tu už príde Mortirolo a finiš bude na plánovanom Ponte di Legno.“

„Etapa nebude rovnaká, ale chceli sme ju sťažiť kopcom Cevo. Na Gire sa nikdy nevyskytol. Je 10 kilometrov dlhý a ide sa do výšky 1054 metrov nad morom s prevýšením vyše 600 metrov a sklonom 6 percent. Je tam na to, aby sa stúpalo čo najviac. Nemohli sme pripraviť dvojitý výstup na Mortirolo, to by urobilo etapu strašne dlhou. Myslím si, že naša voľba kopcov je lepšia ako dvojité Mortirolo,“ povedal Talian.

Vyššie ako nové stúpanie Cima Coppi, sa nachádza Colle del Nivolet vo výške 2243 m. n. m. Toto stúpanie sa ale už prešlo. Keďže sa za Cima Coppi udeľuje najviac bodov do vrchárskej klasifikácie, tieto body sa už nemôžu dať spätne. Cena za najvyšší vrchol tak v skutočnosti nebude udelená za ten skutočne najvyšší. Vo včerajšej 13. etape sa na tomto stúpaní radoval Zakarin (:kat:).

Nový profil 16. etapy:

Zdroj: cyclingnews, la-flamme-rouge

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár