Circus – Wanty Gobert získal World Tour licenciu od CCC

Circus - Wanty Gobert

zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Pro-kontinentálny tím Circus – Wanty Gobert bude jazdiť v roku 2021 v najvyššej divízii World Tour. Licenciu kúpil od CCC Team, ktorý zanikne.

Minulý večer sa stretli majitelia Circus – Wanty Gobert s manažérom CCC Jimom Ochowiczom a zástupcami jeho spoločnosti Continuum Sports Management. Tá vlastní licenciu CCC Team. Poľský tím je po odstúpení obuvníckeho sponzora bez istoty a je definitívne jasné, že končí. Svoje práva predali belgickému tímu. Informáciu priniesol rtbf.be.

Čo to znamená pre Circus – Wanty Gobert? Ak si finančne vystačí, ďalšie tri roky bude povinne jazdiť najväčšie závody sveta ako jeden z 19 World Tour tímov. Doteraz sa museli spoliehať na „divokú kartu“ udeľovanú Pro tímom od organizátorov pretekov. Teraz budú všetky monumenty, Grand Tours a množstvo jednodňových a týždňových pretekov s ďalším belgickým tímom. Farby veľkej cyklistickej krajiny momentálne v najvyššej divízii hájia Deceuninck – Quick Step a Lotto Soudal.

Ambiciózny projekt

Ešte pred pár mesiacmi manažér tímu Jean-François Bourlart povedal: „Náš projekt rastie rok čo rok. Progres spustili napríklad víťazstvo na Amstel Gold Race 2016, prvá účasť na Tour de France v roku 2017. Ak chcem pokračovať v našom úspechu, musíme byť na každých veľkých pretekoch. Zameriavame sa na zlepšovanie trénerov, komunikáciu v tíme, marketing atď. Snažíme sa vylepšiť náš rozpočet a priblížiť sa World Tour.“

V roku 2017 sa valónsky celok zúčastnil Tour de France pod menom so sponzormi Wanty – Groupe Gobert. Ich rozpočet bol 5,5 milióna eur na rok. S príchodom belgického kasína Circus na post hlavného sponzora im rozpočet ročne stúpol o dva milióny. World Tour tímy potrebujú na nevyhnutné fungovanie aspoň 10 miliónov, a to sa len tak-tak udržia v najvyššej divízii. Najbohatší a zďaleka najúspešnejší celok INEOS Grenadiers má rozpočet okolo 45 miliónov.

Všetci traja sponzori Circus, Wanty a Gobert zvýšia objem financií putujúcich na cyklistický tím. Gobert predáva domáce a pracovné potreby či náradie, Wanty je stavebnícka firma sídliaca blízko Binche, kde má tím svoju základňu.

Tím musí posilniť

Momentálne najväčšími jazdcami tímu sú Danny Van Poppel, Jan Bakelants či Timothy Dupont. Jazdci ako Xandro Meurisse či Loïc Vliegen dodávajú tímu nejakú silu, hlavne na menších pretekoch Pro a 1. kategórie, ale na značku World Tour je to asi málo. Celok tak pravdepodobne preberie viacerých jazdcov z CCC, aj keď tie najväčšie hviezdy ohlásili prestupy – Greg Van Avermaet do Citroen – AG2R, Matteo Trentin do UAE Team Emirates, Alessandro De Marchi do Israel Start-Up Nation, Fausto Masnada do Deceuninck – Quick Step.

V problémoch je aj NTT Pro Cycling a tam môže nová krv vo World Tour rovnako loviť. Na ponuke sú jazdci ako Victor Campenaerts, Michael Valgren alebo Giacomo Nizzolo.

Česi Jan Hirt či Josef Černý ešte nikde neprestúpili, možno ich uvidíme v tomto belgickom tíme. Svoj prestup tu ohlásili ďalší jazdci s parametrami Pro tímov Rein Taaramäe, Baptiste Planckaert a Lorenzo Rota. Circus  – Wanty Gobert sa však musí posnažiť, aby získali aspoň jedného silného jazdca hodného víťazstiev na veľkých pretekoch.

Vlani tu bol Guillaume Martin, ktorý s Eliom Vivianim ako jediní držia World Tour kvalitu v tíme Cofidis. Niekto podobný by sa zišiel aj novému členovi najvyššej cyklistickej ligy.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár