Clasica de Almeria 2021 preview: Šprintérske Stredomorie

V nedeľu 14. februára sa koná jednodňový podnik Clasica de Almeria 2021. Každoročne ide o šprintérsku záležitosť a ani tentokrát tomu nebude inak. Preteky druhej najvyššej kategórie – Pro – sa na rozdiel od iných závodov konajú. Preto je dobré si na ne dať pozor, keďže čo-to naznačia o pripravenosti veľkých hráčov pred prvými veľkými cieľmi sezóny.

Základné informácie

14. februára 2020
Dĺžka
: 183,3 km
Profil: kopcovitý, rovinatý cieľ
Štart: 12:55 LSEČ v Bulevar de Víca (Španielsko)
Predpokladaný dojazd: 17:21 – 17:47 LSEČ v Roquetas de Mar
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 15:30 alebo na Eurosport Player

Trasa Clasica de Almeria 2021

Profil Clasica de Almeria 2021.
Profil Clasica de Almeria 2021. zdroj: clasicadealmeria.net

V Andalúzii na juhu Španielska sa prejde 183,3 kilometra. Po novom štarte v Puebla de Vícar sa trasa delí na dve polovice – na kopcovitú a rovinatú časť. Vrchol Alto de Celin príde po 50 km, Alto de Fuente de Marbella po ďalších 30. Po zjazde sa pokračuje na ťahavú rovinu do meste Roquetas de Mar v blízkosti Almerie, po ktorej sú preteky pomenované.

Na jazdcov čaká približne 20-kilometrový okruh, pričom pred samotným finišom cieľovú rovinku párkrát prejdú, aby si zmerali svoje sily. Nachádza sa tam niekoľko kruhových objazdov, ale samotné finále je na rovnej a širokej ceste. Posledná zákruta však príde v posledných 200 metroch, čo vie byť dosť divoké.

Clasica de Almeria 2021 – mapa a počasie:

zdroj: clasicadealmeria.net

Malo by ísť o pomerne príjemný deň na bicykli. Predpoveď hovorí o 16 ºC. Vietor by nemal hrať žiadnu výraznú úlohu.

Clasica de Almeria  – favoriti

Štartovú listinu nájdete na tomto odkaze na oficiálnej stránke pretekov.

Šprintéri sú vítaní pri pobreží Stredozemného mora už od roku 1986. Tímová podpora bude samozrejme výhodou, keďže ťažko sa šprintuje zo zle pripravenej pozície v poslednom kilometri.

Fernando Gavíria (:uae:) – muž ktorý dvakrát prekonal koronavírus tu začne svoju sezónu. Vlani získal iba jedno víťazstvo a najdôležitejšou vecou bude zistenie, ako sa Kolumbijčanovi darí. Za normálnych okolností by mal patriť k najrýchlejším mužom sveta. V tíme má zástupcu v podobe krajana Sebastiana Molana (:uae:). Okolo nich bude pomerne silný tím s Richezem či bratmi Oliveirovcami.

Fernando Gavíria
Fernando Gavíria. zdroj: twitter.com/TourofGuangxi

BORA – hansgrohe mala najprv poslať Pascala Ackermanna, ktorý vyhral posledné dva ročníky. Nemec ale nepríde. Šancu dostane nováčik Jordi Meeus (BOH), ktorý už rozjazdený je. Na nedávnom Etoile de Besseges získal v prvej výbušnej etape šieste miesto. O slovo sa však môže prihlásiť aj víťaz dvoch etáp z vlaňajšieho Okolo Slovenska Martin Laas (BOH).

1A. etapa Okolo Slovenska 2020 Martin Laas
Martin Laas. © Igor Stančík

Giacomo Nizzolo (:tqa:) je po životnej sezóne. Majstra Európy počítame do skupiny najrýchlejších borcov v posledných 200 metroch. Uvidíme, ako sa mu bude dariť so šprintérskym vlakom, kde budú tempár Campenaerts a navrátilec do World Tour Pellucchi.

Giacomo Nizzolo po triumfe na ME
Giacomo Nizzolo po triumfe na ME | zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Deceuninck – Quick Step žiari na Tour de la Provence so šprintérom Ballerinim. José Alváro Hodeg (:dqt:) však bude musieť zabudnúť na nevydarený rok 2020 a začať odznova. 24-ročný Kolumbijčan tak musí ukázať od prvých pretekov, že má miesto v najlepšom šprintérskom tíme sveta. Niečo sa musí naučiť aj od šprintérskej ikony Marka Cavendisha (:dqt:), ktorý si tu odbije premiéru v novom drese. Jannik Steimle (:dqt:) či Florian Sénéchal (:dqt:) môžu sami šprintovať, alebo ponúknuť krásny lead-out.

Alváro Hodeg
Alváro Hodeg. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Timothy Dupont (Bingoal WB) vyhral etapu v Besseges proti silnej konkurencii, ale po veľmi chaotickom priebehu. Potvrdí svoju formu dobrým umiestnením? Ivan Garcia Cortina (MOV) zažije na domácej pôde premiéru v novom drese.

Z ďalších šprintérov spomenieme mená ako Edward Theuns (:tfr:), Danny van Poppel (:iwg:), Marc Sarreau (FDJ), Juan Jose Lobato (Euskatel-Euskadi), Enrico Battaglin (Bardiani CSF) čo Arvid De Kleijn (Rally Cycling). Ak by mala nastať chaotická koncovka, z klasikárov sú v pohotovosti Alejandro Valverde (MOV), Toms Skujinš (:tfr:) či Amund Grondahl Jansen (:bex:).

Záznam poslednej edície:

Oficiálna stránka pretekov: clasicadealmeria.net

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár