Clásica San Sebastian 2021 Preview – baskická chuťovka pred Vueltou

Clásica San Sebastian 2021

zdroj: twitter.com/dklasikoa

Ďalšou zastávkou v kalendári UCI je 41. ročník klasiky v baskickom meste San Sebastian, ktorá každoročne uzatvára druhú (prostrednú) časť cyklistickej sezóny. Ide teda o podujatie, ktoré víta záver sezóny, no má príchuť nedávno skončenej starej dámy. Charakteristickými črtami sú prudké baskické kopce, ktoré preveria pripravenosť každého pretekára. Preteky majú v obľube najmä jazdci, ktorí nedávno súťažili na Tour de France.

História pretekov

Prvý ročník sa konal v roku 1981. Od toho času sa cyklisti s touto klasikou popasovali presne 40-krát a až trinásťkrát sa radovali domáci Španieli. Navyše práve Španiel Marino Lejarreta je cyklistom s najväčším počtom triumfov (tri víťazstvá) na tejto jednorazovke. V posledných rokoch sa však počet víťazných krajín zväčšil. V roku 2020 sa preteky nekonali kvôli celosvetovej pandémii.

Zoznam víťazov (posledných 10 rokov)

Obrázok
Bauke Mollema v roku 2016 https://twitter.com/TrekSegafredo/status/1272468740379156481/photo/1

Clásica San Sebastian 2021 – základné parametre

  • dátum: 31. júla (sobota)ä
  • typ: klasika (jednodňové preteky)
  • dĺžka: 223 kilometrov
  • profil: kopcovitý (6 kopcov)
  • kategória: Men Elite
  • UCI Tour: UCI WorldTour
  • vysielanie: Eurosport

Clásica San Sebastian 2021 – trasa a profil

mapa pretekov https://www.procyclingstats.com/race/san-sebastian/2021/result/today/profiles

 

profil pretekov https://www.procyclingstats.com/race/san-sebastian/2021/result/today/profiles

Ako bolo zmienené, ide o klasiku v autonómnom regióne Španielska, ktorá ak by bola bez kopcov, nebolo by to pravá baskická cyklistika. Na cyklistov preto v priebehu 223 kilometroch čaká 6 výrazných stúpaní. Medzi nimi sa však nájdu aj malé, no zato strmé „brdky“, ktoré pridajú zopár metrov na celkovom prevýšení.

Predpokladá sa, že preteky sa môžu rozhodnúť na predposlednom stúpaní zvanom Erlaitz. Ide o tvrdé stúpanie prvej kategórie (3,9 km; 10,6%). Na zahodenie však nie je ani záverečné stúpanie Murgil – Tontorra, ktoré sa azda najviac svojimi parametrami podobá stúpaniam z ardenských klasík. Meria 2 kilometre a priemerný sklon je presne 10%. Rozhodne tento kopec prináša poslednú šancu ukradnúť víťazstvo svojim rivalom.

Favoriti

Medzi najväčších favoritov na víťazstvo musíme zaradiť pretekárov, ktorí nedávno skončili Tour de France. Reč je teda o Julianovi Alaphilippovi (:dqt:), ktorý vyhral hneď prvú etapu, Jonasovi Vingegaardovi (:tjb:) či Wilcovi Keldermanovi (BOH). Zabudnúť nesmieme ani na Baukeho Mollemu (:tfr:) či domácich Iona Izagurreho (AST) a Alexa Aranbura (AST).
Víťazom sa ale môže stať aj pretekár, ktorý nie je favorit. Naposledy to takto dokázal Remco Evenepoel (:dqt:) v roku 2019. Boli to jeho vôbec prvé preteky v kategórii Men Elite a hneď pri prvej príležitosti zvyšku sveta nadelil 30 sekúnd.
Obrázok
https://twitter.com/dklasikoa/status/1414514718430175235/photo/1
Zajtra sú na programe OH v Tokiu 2020 boje proti chronometru.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár