Colnago – mechanik Merckxa má konečne bicykel svojej značky žltý

Tour de France 2020
Colnago

zdroj: twitter.com/ilikesushi

Tadej Pogačar vyhral Tour de France 2020 na bicykloch značky Colnago. Jej zakladateľ, Ernesto Colnago, dokázal získať posledný veľký triumf, ktorý jeho značke chýbal.

„Ernesto, zamyslite sa nad všetkým, čo sme spolu dokázali. Pamätáte si, ako som vám hovoril, že Tour vždy končí v Paríži?“ hovoril Eddy Merckx svojmu bývalému mechanikovi z tímu Molteni, Ernestovi Colnagovi, po historickej časovke 19. septembra 2020.

Jeho značka Colnago po 40 pokusoch vyhrala Tour de France. 88-ročný Talian síce Tour dotiahol do víťazneho konca s Merckxom. Legendárny Belgičan pretekal na jeho bicykloch, ale tie boli označené Eddy Merckx alebo Molteni Team. Farbu mali oranžovú a séria mala označenie Colnago Super. Bicykel bol víťazný v rokoch 1971 a 1972.

Colnago omladol

„Vždy som veril v Pogačara. Odo dňa, kedy podpísal zmluvu so Saronnim [bývalým úspešným cyklistom, majstrom sveta, ktorý tiež jazdil na Colnago, pozn. red.]. Myslím, že na Tour som mu už dávnejšie poslal biely rám, lebo som vedel, že biely dres určite získa. Na žltý som ale nemyslel…až dnes. Uisťujem vás, že som o pár rokov omladol,“ povedal legendárny konštruktér Colnago pre Gazetta dello Sport.

Ešte dnes ráno išiel do továrne v Cambiago po špeciálny rám so žltým lakom. Poobede bol rám už v Paríži. Po rokoch víťazstiev žltého dresu talianskej spoločnosti Pinarello bol veľmi blízko k víťazstvu ďalší domáci výrobca Bianchi.

Legendárny výkon Tadeja Pogačara však zabezpečil Colnagovi triumf, ktorý jednej z najúspešnejších cyklistických značiek histórie chýbal. 21-ročný Slovinec porazil krajana Rogliča a stal sa druhým najmladším víťazom Tour de France v histórii. V ďalší pondelok slávi 22. narodeniny.

Pogačar išiel bez wattmetra

Pogačar jazdil preteky na cestnom bicykli Colnago V3R. Svoj časovkársky špeciál Colnago K-One pod stúpaním La Planche des Belles Filles vymenil za klasický cestný bicykel. Zaujímavé je, že na stroji, s ktorým predviedol najväčší obrat pretekov v časovke od roku 1989, nemal wattmeter. Pogačar išiel podľa pocitu a na stúpaní v pohorí Vogézy zajazdil rekord.

Colnago založil firmu v roku 1952 a o päť rokov nato s jeho bicyklami vyhral Giro d’Italia Gastone Nencini. V roku 1955 sa 22-ročný Ernesto stretol s mechanikom Fiarenzim Magnim. Vypracoval sa potom na hlavného mechanika Eddyho Merckxa, ktorý hneď po prvej spolupráci vyhral Miláno – San Remo. Neskôr na jeho bicykli zajazdil svetový rekord v hodinovke. S „Kanibalom“ pokračoval, ale neostal iba pri práci údržby.

Colnago impelementoval v cyklistickom priemysle viaceré novinky. V 80. rokoch spolupracoval s Ferrari na vývoji karbónových rámov, ktoré postupne nahradili oceľové. V roku 1974 sa logom firmy stalo krížové eso. Model C40 vyhral 5 edícií Paríž – Roubaix s tímom Mapei.

Na začiatku tohto roka je väčšinovým vlastníkom firmy fond Chimera z Abu Dhabí a jej budúcnosť je v bezpečí. Naďalej budú podporovať UAE Team Emirates.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár