Primož Roglič prehral Tour de France

Tour de France 2020
Primož Roglič

zdroj: A.S.O./Alex Broadway

Bol to smutný pohľad. Primož Roglič z Team Jumbo-Visma už na začiatku La Planche des Belles Filles išiel zo sedla. Jeho výmena bicykla z časovkárskeho špeciálu na klasický cestný neprebehla ideálne. Bol v žltej kombinéze, ktorú nosil právom, keďže v 19 etapách predtým bol najlepším jazdcom pretekov.

Na jednej strane bol totálne sústredený Primož Roglič v kombinéze na trenažéri, na druhej uvoľnený Tadej Pogačar s plážovými slnečnými okuliarmi, stále vyzlečený z dresu.

Bol tam však stres a napätie, Tadej Pogačar na rovine stiahol polovicu náskoku 57 sekúnd Rogliča. 30-ročný jazdec má oveľa lepšiu časovkársku históriu, je vicemajstrom sveta z roku 2017. Dnes však mal prvý zlý deň. V najmenej vhodný moment vybuchol. Skončil piaty s osudnou stratou 1:56. To by nebolo nič zlé, veď 20 sekúnd pred ním bol Dumoulin. Pogačar bol však o tri triedy lepší a predviedol legendárny výkon.

Tadej Pogačar vyhral jedinú časovku a Tour de France 2020. Má náskok neuveriteľných 59 sekúnd. Po horskej časovke dlhej 36 km vedie Tour de France vo veku 21 rokov. Čaká ho korunovácia v Paríži.

„Nemohol som do toho dať viac. Dal som do toho všetko, ale nedokázal som dostatočne pritlačiť. S týmto výsledkom je jasné, že som nešiel dostatočne silno. Je to tak. Sila, ktorú som potreboval, mi stále viac a viac chýbala,“ povedal Roglič po etape.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar a Primož Roglič pred 15. etapou | ©A.S.O./Alex Broadway

Primož Roglič ovládal celú Tour

Roglič vyhral štvrtú etapu a v tej deviatej sa obliekol do dresu pre celkového lídra. Nechcel ho ešte tak skoro, ale bol proste veľmi silný. Na páske ho vtedy obehol nikto iný, ako jeho o deväť rokov mladší krajan Tadej Pogačar. V žltom drese však Roglič odvtedy neohrozene išiel po takmer nevyhnutný triumf na Tour de France. Mal jednoznačne najsilnejší tím, kde pre neho pracovali víťaz Gira 2017 a druhý muž sobotňajšej už teraz legendárnej časovky Tom Dumoulin, Sepp Kuss v životnej forme, spoľahlivý veterán Robert Gesink a hlavne muž sezóny – Wout van Aert.

Roglič
Roglič víťazí vo 4. etape | zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Na Grand Colombiere v 15. etape sa holandská zostava zbavila hlavného konkurenta. Egan Bernal totálne vyhorel, nestačil na tempo belgického ničiteľa Van Aerta. Na páske pred cieľom Rogliča však prešprintoval Tadej Pogačar.

V ďalších vrchárskych etapách sa veľká akcia na pódiu celkového poradia nekonala. Pogačar mal možno rýchle nohy, ale Roglič s vlakom všetko odvracali. Na Col de la Loze – najťažšom stúpaní 107. ročníka Tour nemal jazdec UAE Team Emirates najlepší deň a stratil 15 sekúnd na Rogliča.

Vec vybavená.

„Nevedel som, že budem mať zlý deň“

„Som sklamaný, budem plakať. Už som teraz plakal, ale je to tak. Chcel som, aby to bolo trochu iné, ale to už nezmením. Potrebujem sa cez to preniesť. Nemal som najlepší deň. Tadej bol ako z iného sveta a určite si víťazstvo zaslúži, k čomu mu gratulujem. Nevedel som, že budem mať zlý deň.“

Roglič mal dnes novú prilbu. V cieli ju mal nad čelom a vyzeral veľmi odlišne od muža, ktorý vyhral poslednú konajúcu sa Grand Tour – Vuelta a España – a po novej sezóne zdemoloval INEOS na Tour de l’Ain, vyhral nad Pogačarom na slovinských majstrovstvách a vyhral etapu na Critérium du Dauphiné, z ktorých odstúpil pred pádom.

Okrem druhého miestu zo slovinskej časovky, ktorú prehral s Pogačarom vyzeral neporaziteľný. Bol najväčším favoritom pred Tour de France. Jeho holandský tím mu dokonca podal líderskú pozíciu, aj napriek tomu, že Holandsko čaká na víťazstvo na Tour už 40 rokov a pokojne to mohli skúsiť s neustále sa zlepšujúcim Dumoulinom.

„Je mi ľúto chalanov, lebo neurobil som to zámerne. Bojoval som, ako som vedel. Každý deň. Stále som však na nich hrdý, na ich celý výkon počas troch týždňov. Nemám jasný plán v mojej hlave. Som sklamaný viac z výsledku, než z výkonu. Chcel by som sa poďakovať všetkým Slovincom pri cestách, tiež mi pomohli.“

Podobne si počínal na minuloročnom Giro d’Italia, kde vstupoval ako najväčší favorit. Dva týždne nosil ružový dres, vyhral dve časovky, pred tým tri etapové preteky a nič ho nemohlo zastaviť. Séria nešťastných udalostí, pád, prechladnutie, slabý tím však víťazstvo pripravili Richardovi Carapazovi. O štyri mesiace prišiel a vyhral Vueltu. Tam je však potrebné povedať, že v treťom týždni odolával iba štyridsiatnikovi Alejandrovi Valverdemu, ktorý predvádzal veľmi dobré, ale nie excelentné výkony.

Na treťom mieste vtedy skončil Tadej Pogačar – pri svojej prvej účasti a troch etapách ani nevedel, že o rok príde skoro to isté na Tour de France.

Akurát sa pri svojej prvej účasti tešil z víťazstva.

Pogačar čas stratil na vetre v 7. etape. 1:21 kvôli pádu pred ním a slabému tímu. Dnes získal na druhého Dumoulina, paradoxne, 1:21.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa UAE Team Emirates🇦🇪 (@uae_team_emirates),

A čo Jumbo-Visma?

„Všetko najprv išlo perfektne. Pracovali sme veľmi tvrdo a nič nenaznačovalo tomu, že to takto dopadne,“ povedal Wout van Aert podľa Velonews. „Išli sme naplno celý deň. Dali sme toho všetko a všetko sme robili, ako sa malo. Vlastne, boli sme pripravená na víťazstvo, takže je veľmi ťažké to v poslednej chvíli prijať. Uvidíme, ako to vstrebá. Stále však môžeme byť šťastní s naším výkonom, takže si zoberme pozitíva.“

Primož Roglič bol najprv spolulídrom tímu po tom, čo Steven Kruijswijk spadol a nemohol na Tour nastúpiť. Tom Dumoulin vstupoval ako jeden z vodcov celku, ale v 8. etape sa necítil najlepšie a obetoval sa pre Primoža.

„Čo mám na to povedať? Je to tak. Je to silný úder. Cítil sa dobre. V časovke skončil piaty, čo nebola časovka jeho života, ale rozhodne nebola otrasná. Mysleli sme, že jeho náskok bude stačiť. Ani by som neveril, že Pogačar pôjde o minútu rýchlejšie ako ja. Nevedeli sme, že sa to môže stať,“ hovoril 29-ročný jazdec pre NOS.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár