Tadej Pogačar sa v 8. etape vrátil, Dumoulin pracuje pre Rogliča

Tour de France 2020
Jumbo-Visma vedie pelotón

zdroj: twitter.com/tom_dumoulin

8. etapa Tour de France 2020 priniesla zatiaľ najväčšiu akciu v celkovom poradí. Nans Peters (:alm:) vyhral po impozantnom sólo útoku, keď sám prešiel zjazd aj následný legendárny kopec Col de Peyresourde. Adam Yates (:alm:) sa po mnohých útokoch udržal v žltom drese. Tadej Pogačar (:alm:) je od neho po nevydarenej 7. etape už iba na 48 sekundách. Slovinský supertalent útočil hneď niekoľkokrát a vyzeral priam nezastaviteľný.

Aj napriek absencii tímovej podpory sa v závere javil najsilnejší Primož Roglič (:tjb:). Slovinec ale rozmýšľa príliš takticky a žltý dres nechce obliecť takto skoro. Tom Dumoulin (:tjb:) v závere pre neho pracoval, lebo údajne sa na líderskú rolu necíti. Egan Bernal (:ins:) ostáva na dosah 13 sekúnd.

Víťaz 8. etapy Tour de France Nans Peters (:alm:):

Nans Peters
Nans Peters získava svoje druhé profesionálne víťazstvo | zdroj: twitter.com/AG2RLMCyclisme

„Toto je šialené. Už vyhrať etapu na Giro d’Italia pri mojej prvej účasti bolo niečo neuveriteľné a teraz sa to isté stalo na Tour de France. Povedal som si, prečo to tiež neskúsiť na Tour. Je to sen a dokázal som to! Vedel som, že Zakarin bol silnejší na stúpaniach, ale nevzdal som sa. Prinútil som sa nestuhnúť. Videl som klesaní z Port de Balès, že zjazduje ako koza, takže som si bol istý, že ho vo finále porazím. Nemal som slúchadlo, takže informácie som získaval iba tak, že som sa pozeral dozadu. Až s 2 km do konca som vedel, že zvíťazím,“ povedal podľa stránky letour.fr.

26-ročný Francúz vyhral 17. etapu Giro d’Italia 2019, rovnako po úniku.

Do top-10 sa dostal Tadej Pogačar v 8. etape Tour de France (:uae:):

„Videl som, že ostatní sa pozerajú po sebe a každý išiel na limite. Mal som šancu zaútočiť a posledných 5 km som išiel k vrcholu naplno. Na klesaní som sa snažil ísť čo najlepšie a napokon som mal 40-sekundový náskok, takže to bol pre mňa dobrý deň. Zajtrajšok bude taktiež náročný, takže uvidíme, ako zoberieme každú etapu zvlášť,“ cituje 21-ročného Slovinca cyclingnews.

Tadej Pogačar
Pogačar útočí v 8. etape TdF | zdroj: www.instagram.com/ciclisti.brutti

Pogačar dnes išiel naozaj skvelo. Na legendárnom kopci Col de Peyresourde (9,7 km – 7,8%) stanovil nový historický rekord. Cestu zo Saint-Aventin prešiel podľa Mihaia Simiona za 24 minút a 35 sekúnd. Vylepšil tak čas Alexandra Vinokurova z roku 2003 o 45 sekúnd. Týmto iba zvýraznil svoj talent, ktorý ukázal okrem iného tretím miestom na Vuelte pri svojom debute na Grand Tours. Francúzske preteky sú preňho rovnako prvá skúsenosť. Včera kvôli slabšiemu tímu a menším skúsenostiam stratil na vetre, ale všetko si to vynahradil na dnešných kopcoch.

Líder celkovej klasifikácie Adam Yates (:mts:):

„Som celkom šťastný. Bol to naozaj ťažký deň. Nechali sme únik ísť, lebo najlepší jazdec bol dosť dolu v celkovom poradí, takže sa nám to dobre kontrolovalo. V istom momente sa tempo zdvihlo, útočilo sa a musel som ísť trochu pozvoľna. Musel som sa zobrať a dostať sa naspäť do skupiny, kde bola väčšina favoritov. Chcel som si ísť vlastné tempo. Dokázal som ostať s najlepšími, a tu som. Zajtra je ďalšia ťažká etapa. Dúfam, že sa vyhnem problémom a udržím žltý dres. Myslím, že každý bol dnes na limite,“ uvádza citáciu Brita oficiálna stránka pretekov.

Adam Yates
Adam Yates | zdroj: twitter.com/kmflett

Brit, ktorý sa údajne sústredí iba na etapové triumfy, je ďalší deň v žltom drese. Keďže ten dostal od Juliana Alaphilippa kvôli bizarnej situácii s bidónom, dnes už nemusí mať výčitky. Francúz dnes stratil 17 minút, totálne vybuchol. Líderská pozícia 28-ročného jazdca je tak zaslúžená, keďže po mnohých útokoch Pogačara či Quintanu najprv stratil, ale dokázal sa dostať späť do hry.

Najväčší favorit a 2. muž poradia Primož Roglič (:tjb:):

„Bolo to ťažké. Tím však opäť ukázal, aký silný je. Tom Dumoulin bol na čele hneď po tom, čo to všetko explodovalo. Ako som povedal predtým, je to skutočná hviezda. Vždy sa snažíme, aby sme skončili čo najvyššie. Nečudujem sa, že sme skončili viacerí v skupine. Nebol to boj o víťazstvo, vtedy je to trochu iné,“ cituje slovinského favorita Tour holandský NOS.

Jumbo-Visma vedie pelotón
Jumbo-Visma vedie pelotón | zdroj: twitter.com/tom_dumoulin

Tom Dumoulin pracuje pre tím (:tjb:):

„Sme tu, aby sme vyhrali Tour. Najprv to bolo buď Primož alebo ja. Dnes som však cítil, že so mnou to nepôjde. V posledných kilometroch Port de Balès som prežíval ťažké chvíle, keď Wout [Van Aert] prevzal kontrolu po Robertovi [Gesinkovi]. Už vtedy som vedel, že do cieľa nebudem mať dobré nohy. Pri zjazde som sa tam ešte držal, ale potom som sa rozhodol ťahať pred Primožom. Teraz ideme naplno na neho. Stále máme karty dobre rozohraté. Nechceme však, aby bol Roglič izolovaný, to nebolo ideálne. Bolo to pre nás ťažké finále. Samozrejme, že by sme chceli prísť do finále s viacerými jazdcami. Ale Primož je stále vo veľmi dobrej kondícii,“ cituje Holanďana Wielerflits.

Jumbo-Visma sa dnes ukázala ako spúšťač tempa. Najprv však zo skupiny odpadol prekvapivo Sepp Kuss, dlho však tempo držal fenomenálny Van Aert. Dumoulin sa ešte obetoval pre Rogliča, ktorý bol ale osamotený. Sám neútočil, keďže podľa slov, ktoré povedal slovinskej televízii, nechce ešte žltý dres. S líderskou pozíciou prichádza väčšia zodpovednosť a tlak. 30-ročný jazdec musí dúfať, že si to dobre spočítali.

Egan Bernal čaká ťažký súboj (:ins:):

„Nie som vôbec sklamaný po dnešnej etape. Myslím, že to bol dobrý deň. Boli to rýchle preteky a to je dobré. Som šťastný, že som to dokončil s väčšinou favoritov a ukázal, že stále patrím medzi najlepších. Jumbo-Visma boli veľmi silní. Tempo, ktoré išli na druhom kopci s Van Aertom bolo veľmi náročné. Roglič je jeden z najsilnejších rivalov, ale Pogačar je rovnako fenomenálny…potom sú tu Quintana, López, Urán. Budú to veľmi otvorené a zaujímavé preteky,“ vyhlásil 23-ročný obhajca titulu pre letour.fr.

Egan Bernal ako najlepší mladík
Egan Bernal ako najlepší mladík | zdroj: twitter.com/AspenCr7

Bernala údajne ešte stále trápia bolesti chrbta. Napriek tomu dnes dokázal reagovať na zmeny tempa a je na piatej priečke so stratou 13 sekúnd. Jeho tím ale nevyzerá tak silný, ako v minulých rokoch.

Reakciám na to, že Thibaut Pinot prišiel o šancu bojovať o žltý dres, sme sa venovali v samostatnom článku.

Celkové poradie po 8. etape Tour de France:

1.Adam Yates (GBr)MTS34:44:52
2.Primož Roglič (Slo)TJB00:00:03
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:09
4.Romain Bardet (Fra)ALM00:00:11
5.Egan Bernal (Col)INS00:00:13
6.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic
7.Miguel Angel Lopez (Col)AST
8.Rigoberto Uran (Col)EFD
9.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:00:48
10.Enric Mas (Spa)MOV00:01:00
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár