Vuelta a España: Slovinci opanovali celú Vueltu!

Vuelta a España 2019
pogačar vuelta

zdroj: twitter.com/TeamUAEAbuDhabi

Preteky Vuelta a España pokračovali 20. etapou. Dnes sa malo definitívne rozhodnúť o víťazovi celej Vuelty. Najlepšiu pozíciu mal samozrejme Primož Roglič (:tjb:). Slovincovi stačilo udržať Valverdeho (MOV) na uzde. Dnes bola na programe horská etapa, ktorá obsahovala 5 stúpaní. Začiatok bol v Arenas de san Pedro a končilo sa na Plataforma de Gredos, ktoré leží 1 750 metrov nad morom. Na pelotón bolo dnes pripravených celkovo 190 kilometrov. V úniku dňa sa „ocitli“ Damien Howson (:mts:), Ruben Guerreiro (:kat:), Sergio Samitier (Euskadi-Murias), Nicolas Edet (Cofidis) a Tao Geoghegan Hart (:ins:). Pred rozhodujúcim stúpaním dňa Puerto de Peña Negra mali 2 minúty. Hlavný balík zužoval vietor, no vedúci muž sa držal.

Do posledného stúpania sme čakali konečne nejakú aktivitu Astany či Movistaru. Zdalo sa akoby boli obe stajne zmierené s prehrou. Vo vedúcej skupine vzali osud do vlastných rúk Ruben Guerreiro (:kat:) a Tao Geoghegan Hart (:ins:). Dvojica však mala na pelotón iba 100 sekúnd. V hlavnom balíku nastavila tempo Astana a poriadne pretriedila skupinu. Roglič (:tjb:) však v celku pohodovo odolával. 43 kilometrov pred cieľom vyrazil Lopez (AST), no na 5 % to nešlo roztrhať a skupina favoritov pokračovala spolu. Slovinec však ostal sám, Movistar v štyroch, Astana v troch ľudoch.

Jakob Fulgsang (AST) sa občerstvil a zase ťahal tempo. Svoju prácu ukončil 5 kilometrov pred vrcholom a Miguel Angel Lopez (AST) to musel skúsiť znova. Zase to nevyšlo a ďalšie sily boli premrhané, dvojica v úniku bola už len 30 sekúnd pred nimi. V tento moment vyštartoval Tadej Pogačar (:uae:), muž v zelenom čoskoro dostihol dvojku pred ním. Na vrchole Peña Negra mal mladučký Slovinec náskok 90 sekúnd a jeho útok na pódium vyzeral zaujímavo. Medzičasom bol už jasný víťaz súťaže vrchárov, Geoffrey Bouchard (:alm:) musel už len dôjsť do Madridu.

Záver

Na začiatku posledného stúpania mal Pogačar (:uae:) minútu a 40 sekúnd. 3 kilometre pred cieľom bol náskok stále rovnaký a všetko vyzeralo, že Slovinci totálne opanujú celú Vueltu. Mladík vo farbách UAE stále útočil na celkové druhé mieste.

Celkové poradie

Primož Roglič (:tjb:) suvernénne ovládol Vueltu. Počas celej Grand Tour neukázal náznak slabosti. Kontroloval súperov, zašiel parádnu časovku a k dispozícii mal skvelý tím domestikov. Slovinec sa zaslúžene dočkal svojej prvej Grand Tour. V skupine favoritov nastúpil Valverde (MOV), ktorý už nemohol na nič čakať aby uhájil celkové druhé miesto. Napriek tomu sa však Pogačar (:uae:) dostal pred Quintanu (MOV) a na celkové tretie miesto. Dokonal tak slovinskú Vueltu, keď si naviac odnáša biely dres pre najlepšieho mladíka.

Video dojazdu:

Profil 20. etapy:

Výsledky 20. etapy:

1.Tadej Pogačar (Slo):uae:5:16:40
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:32
3.Rafal Majka (Pol)BOH
4.Primož Roglič (Slo):tjb:
5.Hermann Persteiner (Aut):bmt:0:01:41
6.Sergio Higuita (Col):efd:0:01:49
7.Dylan Teuns (Bel):bmt:
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:56
9.Mikel Nieve (Spa):mts:0:01:59
10.Wilco Keldermann (Ned):sun:

Celkové poradie: 

1.Primož Roglič (Slo):tjb:80:18:54
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:02:33
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:02:55
4.Nairo Quintana (Col)MOV0:03:46
5.Miguel Ángel López (Col)AST0:04:48
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:33
7.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:10:04
8.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:0:12:54
9.Marc Soler (Spa)MOV0:22:27
10.Mike Nieve (Spa):mts:0:22:34


Zdroj: lavuelta.es

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár