21. etapa Tour de France 2020: Víťazný oblúk

Tour de France 2020

21. etapa Tour de France 2020 uzavrie výnimočnú edíciu pretekov. Dôjde ku korunovácii Tadeja Pogačara za fenomenálneho víťaza pretekov. Predtým sa však mnohí šprintéri podujmú na neoficiálnych majstrovstvách sveta v šprinte. V Paríži, pod Víťazným oblúkom, na ikonickom Champs-Élysées.

20. septembra 2020
Dĺžka
: 122 km
Profil: rovinatý, 788 nastúpaných metrov
Štart: 16:00 LSEČ v Mantes-la-Jolie
Predpokladaný dojazd: 18:50 – 19:08 LSEČ na Champs-Élysées v Paríži

Vysielanie, live, priamy prenos

Preteky môžete sledovať v celej dĺžke na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

21. etapa Tour de France 2020 – trasa

Po štarte v meste Mantes-la-Jolie sa prejde do Paríža okolo paláca Versailles. Finále je známe asi všetkým, príde na Elyzejských poliach po 122 km.

Priznajme si, profil prvých 70 km nie je podstatný. Síce sa tam nachádza vrchárska prémia, no podľa zvyku by mali padnúť do rúk Tadejovi Pogačarovi – okrem iného lídrovi vrchárskej klasifikácie. Tempo  bude veľmi príjemné, výherné dresy sa budú držať vpredu, pózovať s tímom či s pohárikmi šampanského. Možno jeden zo starších jazdcov dostane možnosť zajazdiť si „úniku” a užiť si posledné chvíle na Tour. Predminulý rok sa takto s kariérou lúčil Chavanel, tento rok však Francúzsko nemá podobného borca.

Teraz si z pelotónu s jazdcami v špeciálnych dresoch vystúpi Kevin Réza (B&B Hotels – Vital Concept). Francúz sa narodil v blízkosti Mantes-la-Jolie a ako jediný cyklista tmavej pleti na pretekoch upozorní na hnutie Black Lives Matter.

Rovnako ani na šprintérskej prémii by sa nemalo udiať nič závažné. Ak by už po nej napríklad Sagan šiel, je takmer isté, že Bennett a Morkov tam budú tiež. Deceuninck – Quick Step urobí všetko pre to, aby už jednoducho ubránil dres. Sagan vie, že ôsmy tento rok nezíska.

21. etapa Tour de France 2020 – profil:

21. etapa Tour de France
zdroj: letou.fr

Akonáhle sa však z prímestských častí Paríža dostaneme na Elyzejské polia, začne sa pretekať. Do konca bude ostávať 54,5 km. Prezentovať sa určite pokúsi pár odvážlivcov v samostatnom úniku, ktorí sa však nikam nedostanú. Tí si užijú svoje minúty slávy, až kým ich nepohltia organizované šprintérske vlaky.

Odjazdí sa osem kôl, na ktorého konci je istý hromadný dojazd. Aj keď stále sa nájdu odvážlivci, sila jednotlivých vlakov ich vždy prekoná. Až kým nie ste Alexander Vinokourov a nežijete v roku 2005, kedy sa poslednýkrát radoval nejaký útočník, nie šprintér.

Jazdí sa proti smeru hodinových ručičiek. Na samotnú cieľovú rovinku ich navedie ulica Rue de Rivoli, kde sa nachádza 900-metrová rovina. Tam príde v poslednom kole na rad záverečné zápolenie o pozície do šprintu. Výber miesta bude kľúčový, výhodu majú organizované šprintérske vlaky na dosť širokej ceste. Do série dvoch 90-stupňových zákrut je potrebné vojsť v ideálnej pozícii. V minulých rokoch vzišiel víťaz z najviac ôsmeho miesta v tejto šikane. Ideálna pozícia je niekde za tretím, štvrtým kolesom špice.

Mapa jedného kola na Elyzejských poliach:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Po vyjdení z poslednej ľavotočivej zákruty je to už iba 400 metrov na pásku. Ide sa po vydláždených cestách. Aj keď to nie je brutálne pavé ako z Roubaix, v rýchlostiach okolo 70 km/h vie narobiť rozdiel. Svoje by vedel rozprávať „Kráľ Elyzejských polí” Mark Cavendish, ktorý tu vyhral štyrikrát a vyjadril sa, že dôležitým bodom je nájdenie ideálnej stopy na dlažbe. Skúsenosti tak môžu prísť veľmi vhod.

Šprint sa naplno rozbieha niekoľko metrov za métou 300 metrov do cieľa, 150 metrov od pásky sa na vzduch dostávajú najlepšie postavení jazdci a favoriti. Ide tak o čistý rýchlostný súboj na dlhú trať.

Predpoveď hlási opäť teplé a slnečné počasie. Slnko v Paríži zapadá o 19:54, takže asi 50 minút po konci etapy. Atmosféra by mala byť zvečera ale naozaj pekná.

21. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Caleb Ewan (:lts:) tu vyhral minulý rok a po dvoch víťazných etapách je v rovnakej pozícii. Môže definitívne potvrdiť svoje postavenie najlepšieho šprintéra na pretekoch. Vlani sa predviedol skvelou – pre neho typickou – akceleráciou v posledných sto metroch. Austrálčan má stále pri sebe Klugeho a De Buysta, vlak je veľmi dôležitý. Ak bude v dobrej pozícii, je absolútne najväčším favoritom. 26-ročný jazdec Lotto Soudal musí dúfať, že ťažké horské etapy s jeho fyzickou kondíciou neurobili nič zásadné, aby po ľahkých kilometroch nemohol opäť dominovať.

Caleb Ewan víťazí v 3. etapa TdF 2020
Caleb Ewan víťazí v 3. etapa TdF 2020 | twitter.com/Lotto_Soudal

Sam Bennett (:dqt:) splnil svoj hlavný cieľ – získa zelený dres. Má na konte jednu etapu, v ktorej tesne porazil Ewana v rýchlostnom súboji. Hlavné bude, aby sa mu nerozpadol šprintérsky vlak, v ktorom sú ťahači ako Asgreen, Cavagna či Alaphilippe a všetko to dokončí geniálny rozbiehač Michael Mørkøv. V posledných dňoch obraňoval líderstvo v bodovacej súťaži, ale určite má v hlave najslávnejšiu etapu na najslávnejších pretekoch. Naposledy sa pod Arc de Triomphe v zelenom drese radoval Mark Cavendish v roku 2011.

Sam Bennett Peter Sagan po 19. etape Tour de France 2020
Sam Bennett v zelenom drese | zdroj: twitter.com/SportsJOEdotie

Wout van Aert (:tjb:) vyhlasoval, že sa zameria na etapový triumf v Paríži. Na tejto Tour ich najvšestrannejší cyklista posledných rokov získal už dve, vznikli po chaotických hromadných dojazdoch. Podobný by sa mu zišiel aj teraz. Ukázal však, že vie pri svojom účinnom šprintérskom štýle, kde iba tlačí do pedálov bez pohybov vrchnej časti tela, rýchlostne konkurovať naozaj veľkým šprintérom. A to bez tímovej podpory.

Wout van Aert 5. etapa Tour de France 2020
Van Aert víťazí v 5. etape | zdroj: twitter.com/SEGcycling

Peter Sagan (BOH) nemá takú šprintérsku rýchlosť ako v posledných rokoch. Ani tá mu vtedy nestačilo na víťazstvo tu. V Paríži získal dve druhé miesta v rokoch 2016 a 2012. Chaotická koncovka s rozbitými vlakmi by mu však vyhovovala a – čo vieme – môže pri poslednej príležitosti vyhrať etapu, ktorá mu v bohatom palmarès chýba.

Peter Sagan, Sunweb išiel najlepšie
Peter Sagan | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Cees Bol (:sun:) je šprintérom, ktorý na týchto pretekoch získal dve pódia v prvom týždni, ale v ďalších nebol na takom leveli. Silový a dlhý šprint mu ale sedí a rovnako môže prekvapiť. Team Sunweb má prekvapivo vynikajúcu Tour a dlhý, silný šprintérsky vlak, v ktorom Holanďanovi šprinty rozbieha Casper Pedersen.

Cees Bol
Cees Bol | zdroj: instagram.com/bol.cees

Prekvapiť môže ďalší Mads Pedersen (:tfr:). Ten pôjde posledné preteky v dúhovom drese, keďže už o týždeň sa začínajú majstrovstvá sveta, na ktorých bude chýbať. Ikonický dres tak ani nedoviezol na obľúbené klasiky kvôli koronavírusu. Jedno víťazstvo ako majster má, v Poľsku porazil v šprinte také eso ako Ackermanna. Čoraz viac sa 24-ročný Dán podobá na jazdcov typu Van Aert alebo Sagan – silných klasikárov s dobrou koncovkou po ťažkom priebehu. Na Tour má v šprintoch druhé, šieste a piate miesto. Motiváciu v podobe romantickej rozlúčky s dúhou tiež.

Mads Pedersen | © Szymon Gruchalski

Alexander Kristoff (:uae:) tu zvíťazil v roku 2018, kedy väčšina šprintérskej špičky odišla. Každý má po extrémne náročnej Tour dosť a vtedy práve prichádza šanca Nóra, ktorý takéto situácie v treťom týždni rád využíva. Ukončí Tour tak, ako ju začal – víťazstvom?

Cieľové emóce Kristoffa, za ním Bol | zdroj: twitter.com/VeloUK

Ďalšími šprintérmi, ktorí sa budú tlačiť dopredu, sú Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept), Luka Mezgec (:mts:), Elia Viviani (COF), Edvald Boasson Hagen (:ntt:), Clément Venturini (:alm:), Hugp Hofstetter (:isn:) alebo tretí muž vlaňajška Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie).

21. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Kompletnú ponuku kurzov si môžete pozrieť TU – na stránke nášho inzertného partnera, stávkovej kancelárie Tipsport.

Za víťaza tipujeme Caleba Ewana. „Vrecková rekata“ tu vyhrala, finiš pozná a je azda najlepšou voľbou pre akýkoľvek šprint na svete. Kurz na víťazstvo Austrálčana je 3,50:1. Je najväčším favoritom aj podľa bookmakerov.

Mads Pedersen ma zaujímavý kurz 8,00:1. Peter Sagan je na hodnote 10,00:1, Sam Bennett na pomere 4,70:1.

Ak už veríte hocikomu, zaregistrujte sa na tomto odkaze, získajte bonus 15€ zadarmo s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár