Tour de France: Bennett víťazný v 10. etape, je v zelenom

Tour de France 2020
10. etapa Tour de France 2020 Bennett

zdroj: twitter.com/tacx

10. etapa Tour de France 2020 sa skončila hromadným dojazdom. Etapu vyhral Sam Bennett (:dqt:). Druhý došiel Caleb Ewan (:lts:), tretí Peter Sagan (BOH). Primož Roglič (:tjb:) bez problémov ostal na čele celkového poradia. 

10. etapa Tour de France 2020 mala 168,5 km. Išla od druhého najväčšieho francúzskeho ostrova Ile d’Oléron na ostrov Ile de Ré. Na západnom pobreží v strede Francúzska sa prešla väčšia časť etapy. Pred finišom v meste Saint-Martin-de-Ré sa prešlo po dlhom moste. Cesta smerom na severozápad sa zužovala a tak pozícia v záverečných kilometroch po úplne rovinatom priebehu etapy bola veľmi dôležitá.

Do hry dnes mohol prehovoriť aj vietor. Na začiatku ale silno nefúkalo a až v poslednej dvadsiatke kilometrov cyklisti mohli čeliť nepríjemnému bočnému vetru a potencionálnemu deleniu pelotónu. V známej dovolenkovej destinácii dnes bolo príjemné počasie, teploty sa držali na hodnote 25 ºC.

10. etapa Tour de France 2020 – profil:

10. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

V žltom drese pred etapou Primož Roglič, v zelenom Sagan:

Primož Roglič Peter Sagan Tour de France 2020
zdroj: twitter.com/teamjumbovisma

Ešte pred etapou vychádzali správy o hromadnom testovaní na Tour de France. Na štarte bolo všetkých 22 tímov s jazdcami. Medzi nimi sa nenašiel ani jeden pozitívny prípad. Dokopy štyria zamestnanci tímov INEOS Grenadiers, Mitchelton-Scott, AG2R La Mondiale a Cofidis sú nakazení. Pozitívny bol aj riaditeľ pretekov Christian Prudhomme. Podrobnosti sme vám priniesli ihneď v našich článkoch.

Do pretekov dnes okrem nakazeného personálu nezasiahol ani jazdec Domenico Pozzovivo (:ntt:). Talian spadol ešte v prvej etape kvôli divákovi, ktorý si chcel urobit selfie.

V úniku Švajčiari

Na trojkilometrovom moste z ostrova Oléron zaútočili z pelotónu Stefan Küng (FDJ) a Michael Schär (:ccc:). Vytvorili si najviac dvojminútový náskok. Stíhali ich belgické tímy Deceuninck – Quick Step a Lotto-Soudal. Jazdec Groupama – FDJ Küng bol dnes za svoje výkony odmenený ocenením najbojovnejšieho jazdca etapy.

Na 69. kilometri sa udial hromadný pád v pelotóne. Powless (:efd:), Mads Pedersen (:tfr:), Roche (:sun:), Gesink (:tjb:) a Bewley (:mts:) sa ocitli na zemi. Kvôli následkom pádu musel odstúpiť z pretekov 33-ročný Austrálčan Bewley.

Pri zdvihnutí tempa sa vzadu na krátku chvíľu vytvorila malá skupina. Boli v nej Pinot, Reichenbach, Poels, Sivakov, Van Baarle, Hirt, Nieve, Elissonde, Geschke, ale aj Dan Martin (:isn:) a Emanuel Buchmann (BOH). Balík silno viedol tím Jumbo-Visma. O 10 kilometrov ale bolo po selekciách a pelotón bol kompletný.

Išlo sa veľmi rýchlo

Únik bol v posledných 80 km dostihnutý. Dlho na čele pracoval jeden z najlepších domestikov sveta Tim Declercq (:dqt:). Aj zásluhou belgického „traktoru“, aká je jeho prezývka, bola priemerná rýchlosť po druhej hodine pretekania 47.6 km/h.

77 km pred koncom spadol Toms Skujinš (:tfr:). Jazdec, ktorý na preteky nastúpil ešte ako lotyšský šampión, sa zaradil do pelotónu, ale mal potrhaný dres a mnoho nepekných škrabancov.

Monotónna etapa však bola preplnená pádmi. 65 km pred cieľom spadla pätica jazdcov. Medzi nimi aj najlepší vrchári podujatia Tadej Pogačar (:uae:) či Guillame Martin (COF). Dokázali sa postaviť a pokračovať. S nimi spadli aj Davide Formolo (:uae:), Bryan Coquard ( B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM) a Nils Politt (:isn:).

Tretí muž celkového poradia Martin musel meniť bicykel a pomáhala mu štvorica kolegov, aby sa o 10 km zaradil do skupiny. Rovnako sa to podarilo aj ašpirantovi na etapový triumf Coquardovi. Ten však dnes kvôli pádu nemohol naplno šprintovať o triumf. Najmladší víťaz etapy na Tour de France v 21. storočí Pogačar sa vrátil 7 km po páde.

Šprintérska prémia

Na šprintérskej prémii v Châtelaillon-Plage bol dnes prvý Matteo Trentin (:ccc:). Hneď za ním prišiel Peter Sagan (BOH) a získal 17 bodov, o tri menej ako Trentin. Tretie miesto a 15 bodov si pripísal Sam Bennett (:dqt:).

Ďalší pád z mnohých prišiel po prémii. Na zemi sa ocitli Warren Barguil (Arkéa-Samsic) a Ledanois (Arkéa-Samsic). Rovnako pokračovali, ale úderné tempo im nedovoľovalo pohodlne sa pridať do pelotónu a museli o to bojovať.

Vietor v posledných 20 km

Všetko sa schyľovalo k posledným 20 km. Hlásil sa tam zvýšený bočný vietor o rýchlosti pod 30 km/h. Na čele operovali mnohé celky – INEOS Grenadiers pre celkové poradie, Deceuninck- Quick Step, Team Sunweb, BORA – hansgroe čisto pre etapový triumf. Vpredu úspešne držali Primoža Rogliča (:tjb:) jeho kolegovia.

Po ľavotočivej zákrute 19,5 km pred koncom sa prišlo na krátku sekciu so zadným bočným vetrom. Tu sa ešte netrhalo, ale na pasáži s bočným vetrom sa začali tvoriť medzery. Hlavný balík sa natiahol, v absolútnom chaose pracovali skúsení borci ako Kwiatkowski (:ins:) či Rowe (:ins:). Pridal sa aj Kasper Asgreen (:dqt:).

17 km pred koncom sa udial ďalší z hromadných pádov. Pri bojovaní o pozície spadli jazdci na ostrovčeku v strede cesty. Kvôli tomu zo skupiny vypadli otlačení Jonas Koch (:ccc:), Alejandro Valverde (MOV) a jazdec na celkové poradie Miguel Ángel López (AST). Julian Alaphilippe (:dqt:) mal poruchu bicykla v najhorší možný moment. Skupinka s Lópezom sa dostala o dva kilometre na čelo, ale musela si strážiť miesto pri lídroch.

Na méte 16 km pred cieľom sa išlo cez jeden z najdlhších mostov v Európe cez Atlantický oceán na ostrov. Tam zaútočil Stefan Küng, po jeho neúspechu to skúsil Turgis (Total Direct Energie). V prednej skupine boli všetci favoriti na celkové poradie, ale aj šprintéri ako Bennett, Ewan a Sagan. Na špicu sa posadil tím Movistar.

Situácia sa pri vstupe do ostávajúcich 10 km upokojila. Na čele bola zostava Jumbo-Visma, ktorá čakal do hranice 3 km do konca. Tam sa začala ochranná zóna, kde sa pre každého počíta rovnaký čas, aký mala skupina, v ktorej sa jazdci na tejto méte nachádzali.

Záver

V závere sa chystali všetky veľké šprintérske celky. Na vzduchu sa nachádzal tím Sunweb so šprintérom Ceesom Bolom (:sun:), pracoval aj Marc Hirschi (:sun:). Išlo o nervózne finále do protivetru z pravej strany, nikto sa nechcel v nervóznych momentoch objaviť príliš skoro na vzduchu.

Peter Sagan (BOH) sa držal na kolese Sama Bennetta (:dqt:), ktorý mal pri sebe ešte troch pomocníkov. Do posledného kilometra to viedla zostava Sunwebu. Ako prvý šprint otvoril rozbiehač Michael Morkov (:dqt:), ktorý vypustil svojho írskeho lídra 100 metrov pred cieľom. Po rýchlostnom súboji vedľa neho šprintoval Caleb Ewan (:lts:), ktorý si vybojoval miesto na jeho kolese. Sagan sa držal za Austrálčanom.

V poslednej stovke metrov naplno šprintoval Bennett, Ewan vyskočil spoza neho a ešte sa snažil čo najlepšie zrýchliť. Sagan na ich akceleráciu nestačil.

Sam Bennett veľmi tesne vyhral 10. etapu Tour de France 2020. Ewan bol druhý a takmer sa dostal na rovnakú líniu ako víťaz. Sagan došiel za ich kolesami.

29-ročný Bennett je šiestym Írom s etapovým triumfom na konte. Vo svojej kariére má tak na konte etapové vavríny zo všetkých podujatí Grand Tours. Dnes sa mohol spoľahnúť na výbornú prácu tímu, ale aj svoje rýchle nohy. Išlo o férový súboj, čo najlepší šprintér posledného ročníka Ewan priznal na čiare podaním ruky jazdcovi Quick Stepu.

10. etapa Tour de France 2020 – záznam šprintu:

Primož Roglič (:tjb:) ostáva na čele celkovej klasifikácie. Ani jeho konkurenti dnes čas nestratili, vietor proste nebol dosť silný a stály.

Menil sa však držiteľ zeleného dresu. Bodovaciu súťaž vedie Bennett s 196 bodmi. Sagan stráca 21 bodov. Bryan Coquard je už tretí a má 129 bodov na konte.

10. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Sam Bennett (Irl):dqt:03:35:22
2.Caleb Ewan (Aus):lts:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Elia Viviani (Ita)COF
5.Mads Pedersen (Den):tfr:
6.André Greipel (Ger):isn:
7. Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels-Vital Concept
8.Cees Bol (Ned):sun:
9.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
10.Luka Mezgec (Slo):mts:

10. etapa Tour de France 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB42:15:23
2.Egan Bernal (Col)INS00:00:21
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:28
4.Romain Bardet (Fra)ALM00:00:30
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic00:00:32
6.Rigoberto Uran (Col)EFD
7.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:00:44
8.Adam Yates (GBr)MTS00:01:02
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:01:15
10.Mikel Landa (Spa)TBM00:01:42

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár