COVID-19 na Tour de France 2020: V 10. etape všetky tímy

Tour de France 2020
testovanie COVID-19 na Tour de France

zdroj: twitter.com/Peter_SagFan

Počas dňa voľna sa hromadne testovalo vyskytnutie COVID-19 na Tour de France 2020. Testom sa podrobilo 650 ľudí, čiže celá bublina pretekov – jazdci i členovia tímu.

ASO, spoločnosť organizujúca Tour de France, potvrdila, že všetkých 165 ostávajúcich jazdcov na štarte bolo testovaných negatívne. Štyria členovia tímov boli testovaní pozitívne. Ide o zamestnancov z INEOS Grenadiers, Mitchelton-Scott, AG2R La Mondiale a Cofidis.

Preteky tak aj pred 10. etapou mohli pokračovať pomerne v normálnom režime, ako doteraz. Pri pravidle, že tím na Tour končí po dvoch pozitívnych prípadoch jazdcov, sa nevedelo, ako dopadnú tieto testy. Pri prebiehajúcej druhej vlne koronavírusu vo Francúzsku si nikto nebol istý. Ešte v sobotu sme mohli na stúpaniach vidieť množstvo ľudí bez ochrany dýchacích ciest, ktorí kričali zblízka na jazdcov.

Testy prebehli v mobilnej testovacej stanici najprv v Pau, potom v La Rochelle na západe Francúzska, kde sa jazdci presunuli.

Čo sa dialo pred 10. etapou Tour de France

Zrána najprv na Twitter napísala po 10. hodine väčšina tímov, čo znamenalo, že môžu pokračovať. Potom belgický denník HLN prišiel s informáciou, že jeden člen tímu Deceuninck – Quick Step musí byť testovaný druhýkrát. Stať sa to mohlo kvôli pozitívnemu prvému výsledku. Aby sa zabránilo falošne pozitívnym testom aj medzi personálom, kladné testy sa opakujú.

„Nastala chyba pri jednotlivcovi z tímu so vzorkou v laboratóriu, takže sa test musel ráno opakovať. Druhý test bol negatívny a budeme pokračovať normálne,“ znie stanovisko tímu Deceuninck – Quick Step podľa novinára Jeremyho Whita.

Všetky tímy tak vydali jasnú správu, že ich jazdci sú negatívni a pokračujú v pretekoch. Až na Lotto-Soudal a Bahrain-McLaren, na ktoré sa čakalo najdlhšie. Na štarte sa krátko pred 12. hodinou objavil autobus bahrajnského tímu a veľkým otáznikom bol už len belgický, za ktorý jazdí favorit etapy Caleb Ewan. Lotto-Soudal mal prísť na podpisovanie a prezentáciu podľa plánu ako úplne prvý tím, ale ešte polhodinu pred začiatkom ho nikto na mieste štartu na ostrove Ile d’Oléron nevidel. O desať minút však prišili, aj s piatimi jazdcami, keďže Degenkolb, Gilbert aj Cras museli preteky kvôli zraneniam opustiť predčasne.

ASO, spoločnosť organizujúca Tour de France, vyhlásila, že všetkých 165 ostávajúcich jazdcov na štarte bolo testovaných negatívne pár minút pred 12:00. COVID-19 na Tour de France 2020 po prvom bloku testovania neovplyvnil zloženie tímov ani štartovej listiny. Na programe je 10. etapa. Ide o rovinatú skúšku s možnosťou nebezpečného vetra na konci. Podrobný rozbor etapy nájdete v pravidelnom preview.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár