COVID-19 na Tour de France 2020: Množstvo ľudí bez rúšok

Tour de France 2020

zdroj: twitter.com/laflammerouge16

Dlhé pyrenejské a alpské priesmyky na Tour de France plné vášnivých fanúšikov vypĺňajú televízne obrazovky už niekoľko rokov. Avšak, je rok 2020. V mnohých európskych krajinách sa vzbudzuje druhá vlna nárastu počtu nakazených COVID-19. V 8. etape Tour de France 2020 sme videli nespočetné množstvo ľudí popri cestách, ako vstupovali do cesty či kričali na jazdcov.

Nie každý mal rúško.

Na Col de Peyresourde sa konali krásne súboje v celkovom poradí. Útočil Tadej Pogačar, najväčší talent na tejto Tour. Žltý dres statočne bránil podceňovaný Adam Yates. Primož Roglič hral napriek chýbajúcim kolegom šachovú partiu s ostatnými. Všetko sa to dialo v bohatej kulise ľudí, ktorí si prišli na slávny pyrenejský priesmyk pozrieť presunutú Tour naživo.

COVID-19 na Tour de France 2020 vo vyššom počte môže ukončiť preteky, alebo ich výrazne obmedziť.

„Vyzeralo to presne ako rok 2019, nie ako 2020. Vyzeralo to, ako by sa nič nedialo. Inokedy je fantastické prechádzať takým množstvom ľudí, teraz je to skôr desivé. Masky alebo rúška na ústach by mali byť povinné. Myslím, že by sa to dalo nahlásiť na políciu, aby to kontrolovali,“ povedal dvojnásobný víťaz etapy na tohtoročnej Tour a najlepší jazdec sezóny Wout van Aert.

Belgičan nie je jediný, kto nesúhlasí s bezpečnostnými opatreniami, teda ich neexistenciou. Rešpektovaný bývalý cyklokrosár Sven Nys sa na Twitteri vyjadril: „Ako jazdec a tím podstupujete každý deň testy, nemôžete vychádzať z hotela, musíte vynakladať prostriedky. Ako tím podstúpite všetky tieto problémy, aby ste zistili, že druhá strana nedodržiava pravidlá.“

„Dostať sa do reštartu sezóny stálo veľa úsilia. A nechceme, aby to skončilo. Prosím, noste masku, používajte ju správne a dodržiavajte odstup. Robte to pre nás a zvyšok jazdcov,“ uviedol Movistar Team na Twitteri.

„Ako účastník Tour de France, všetci musíme niečo obetovať. Je jednoduché nezrušiť preteky predčasne – rešpektujte pravidlá, dodržujte odstup od jazdcov a noste rúška, prosím,“ uviedol skúsený André Greipel.

Ďalšie preteky v ohrození?

Nespokojný je aj riaditeľ Flanders Classics, spoločnosti, ktorá v októbri bude organizovať kockové klasiky v Belgicku. Tomas Van Den Spiegel sa obáva, že správanie fanúšikov na kopcoch a následné nakazenie jazdcov môže ohroziť jeho preteky: „Toto jednoducho nie je možné. Neustále niečo vybavujeme, aby sa naše preteky konali a aby boli čo najbezpečnejšie. Musím povedať, že naše preteky takto nebudú vyzerať. Štart a cieľ bez publika, to je základ. Ak bude situácia taká ako dnes, potom na stúpaniach nebude nikto a povieme fanúšikom, aby neprišli. Správanie fanúšikov na Tour môže ohroziť ďalšie súťaže. Všetci sledujú Tour de France. Potom však prídu Giro, Vuelta, klasiky. Pelotón a jazdci vyvíjajú obrovské úsilie, zvyšok ľudí to tiež nesmie zanedbať.“ Belgičana citoval portál Wielerflits.

COVID-19 na Tour de France 2020 sa pokojne môže vyskytnúť vo veľkom počete. Zajtra, v deň voľna, prebehnú ďalšie testy. Stále platí pravidlo, že pri dvoch nakazených jazdcoch v priebehu 7 dní v jednom tíme ich zostava končí.

Zdroj: sporza.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár