10. etapa Tour de France 2020 preview: Volanie Atlantiku

Tour de France 2020
10. etapa Tour de France 2020 preview

Po dni voľna a masívnom testovaní na COVID-19 pokračujú najdôležitejšie preteky roka. Po dlhom presune sa 10. etapa Tour de France 2020 koná na najrovnejšom profile ročníku, ale na najmenej bežnom mieste. Cieľ aj štart sa nachádzajú na ostrovoch v Atlantickom oceáne, na jednom z najviac veterných miest vo Francúzsku.

Etapa už prebehla. Na tomto odkaze si môžete prečítať detailný článok o priebehu a výsledkoch etapy.

8 septembra 2020
Dĺžka
: 168,5 km
Profil: rovinatý, 528 nastúpaných metrov
Štart: 13:30 LSEČ na Ile d’Oléron (Le Château-d’Oléron)
Predpokladaný dojazd: od 17:20– 17:40 LSEČ na Ile de Ré (Saint-Martin-de-Ré)

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

10. etapa Tour de France 2020 – trasa:

Etapa má veľmi jednotvárny tvar. Nepôjde sa cez žiadne stúpanie, no hrozba vetra bude pre mnohých celkových favoritov strašidelnejšia ako hocijaký alpský priesmyk. Na trase o dĺžke 168,5 km sa nastúpi len 528 výškových metrov, čo je málo dokonca aj v porovnaní s inými rovinatými etapami tejto Tour.

Profil 10. etapy Tour de France 2020:

10. etapa Tour de France 2020

Na ostrove Ile d’Oléron sa začne, aby sa prešlo na kontinent a urobil sa veľký okruh po lagúnach a plážach Atlantického oceánu v národnom parku. 40 km pred cieľom príde šprintérska prémia. Ako sa k tomu postavia šprintérske celky ako BORA – hansgrohe, ktoré bojujú o každý bod? Prenechajú to prípadnému úniku, alebo budú tvrdo bojovať o každú sekundu?

21 km pred cieľom sa zabočí smerom na západ a príde sa na ďalší ostrov Ile d’Oléron. Potom sa postupuje smerom dovnútra, ale skôr smerom na severovýchod. Posledných 10 km je kompletne rovinatých. Až v poslednom kilometri sú na pláne dve kruhové objazdy, ktoré sa prejdú priamym smerom. Posledných 200 metrov po nich je na rovnej širokej ceste, čo je perfektná príležitosť pre špurt veľkej selekcie.

Celkovo však ide o pomerne nebezpečnú trasu. Striedať sa v posledných kilometroch budú úzke cesty so širokými. Pri dostatočnej nervozite to môže vyústiť do nepríjemných situácií.

Deliť sa to môže na vetre, keďže po príchode na ostrov sa objaví niekoľko pasáži na otvorených cestách bez žiadneho krytia – domov, miest či stromov. Stačí niekoľko nárazov vetra a zopakovala by sa rovnaká veterná chaotická situácia zo 7. etapy.

10. etapa Tour de France 2020 – mapa:

10. etapa Tour de France 2020 mapa

Počasie

Predpoveď podľa windy.com hlási, že zajtra by nemalo pršať. Ale čo očakávaný vietor? Má fúkať o rýchlosti 15 km/h smerom zo severozápadu, čiže opačným a mierne bočným smerom, akým pôjde pelotón. Neskôr sa predpovede umierili a nemá až tak fúkať, ale niektoré sektory budú stále nebezpečné. Práve s bočným vetrom budeme môcť vidieť delenie pelotónu, hlavne ak sa o to pokúsia veľké celky ako Jumbo-Visma, INEOS Grenadiers či BORA – hansgrohe, ktoré to ukázali minulý týždeň. Na jednej sekcii v posledných 25 km sa cesta tak obráti, že možný je bočný vietor o nárazoch až 20 km/h. Ide o nepríjemný typ vetra, keďže zadné skupinky, tzv. „terezíny“ sa len ťažko dostanú cez vytvorené medzery.

Hlavne na moste, po ktorom sa pôjde na ostrov, to bude otvorené, bez žiadneho miesta na skrytie sa. Práve toto bude najnebezpečnejšia sekcia. Finále sa odohrá na pri vetre smerujúcom na pravú stranu, takže tomu sa prispôsobia aj rozbiehači šprintu a dlho sa bude čakať na to, kým vyrazia najsilnejší špurtéri.

10. etapa Tour de France 2020 – favoriti

Nepredpokladá sa scenár zo siedmej etapy, kedy sa išlo naplno hneď od začiatku. BORA – hansgrohe sa vtedy chcela zbaviť šprintérov, ale podarilo sa jej to skôr vďaka kopcom, než iba kvôli vetru. Zatiaľ čo nemecký tím by to chcel robiť hlavne kvôli etape s Petrom Saganom, INEOS a Jumbo-Visma by sa najradšej striasli konkurentov v celkovom poradí.

Na vetre pracoval aj Schachmann, ktorý na Tour nastúpil so zlomenou kľúčnou kosťou | zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Do hry sa zapojí už aj Deceuninck – Quick Step, ktorý napriek kvalitnému a skúsenému klasikárskemu tímu vôbec nezvládol minulú veternú etapu. Aj oni by však chceli explózie, ktoré však budú možné v posledných 30 km, kedy bude vietor najväčší. Môže tak nastať situácia, že pelotón budú trhať šprintérske, ale aj vrchárske tímy – každý s iným cieľom.

O víťazstvo bude bojovať šprintér, ktorý prežije možné delenie skupiny. Iný scenár, ako prípadný samostatný únik, je len ťažko predpokladateľný.

Sam Bennett (:dqt:) chce konečne vyhrať etapu a zajtra bude mať skvelú príležitosť. Už ho nezastavia kopce a je isté, že na túto etapu sa tím plný hviezdnych klasikárov a tempárov ako Asgreen, Cavagna, Jungels, Devenyns, dokonca aj Alaphilippe, pripravoval. Určite chcú zaútočiť na zelený dres Petra Sagana, ktorý to bude mať proti tejto presile veľmi ťažké. Quick Step sa na tento cieľ plne sústredí, lebo Alaphilippov žltý dres je dávno preč.

Sam Bennett vo 4. etape Vuelta a Burgos
Sam Bennett na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Peter Sagan (BOH) s tímom už ukázal odhodlanie. Podarí sa im to zopakovať? Nejde o tak kvalitnú veternú zostavu ako Quick Step, ktorý sa na nich dá väčší pozor. S vetrom by Slovák nemal mať problém, no oproti iným rokom nemá takú rýchlosť, aby konkuroval čistokrvným šprintérom, hoci aj po ťažkom priebehu. Vyvrátiť to mohol v 7. etape, kde mal však po riskantnom manévri smolu. Vyjde mu to zajtra?

Peter Sagan
Peter Sagan | zdroj: twitter.com/WeLoveCyclingFR

Cees Bol (:sun:) je veľkým šprintérom, ktorý má po ťažkých priebehoch navrch. Po niekoľkých pódiách čaká na svoje prvé víťazstvo a s tímom, ktorý si tu Holanďan priviedol, má veľkú šancu.

Cees Bol
Cees Bol | zdroj: instagram.com/bol.cees

Wout van Aert (:tjb:) bude nadovšetko chrániť krehký dres kolegu Primoža Rogliča. Ak by sa ale zopakovali okolnosti z predošlej veternej epizódy, má všetky tromfy v rukách, veď ide o najlepšieho jazdca, klasikára, domestika, šprintéra tejto Tour, ktorý pomoc tímu nepotrebuje. Vedúci Slovinec by musel ale byť chránený, bez problémov by sa musel udržať vpredu. Belgičan dokonca môže sám skúsiť roztrhať pelotón, aby svojmu lídrovi získal ešte lepšiu pozíciu v celkovom poradí. Zraniteľní sa zdajú hlavne najsilnejší borci na kopcoch Pogačar a Landa. Keďže 25-ročný Van Aert už má na konte dva triumfy, je možné, že sa uskromní s pomocou pre tím.

Van Aert 7. etapa Tour de France 2020
Van Aert víťazí v 7. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/VeloUK

Nepredvídateľná etapa

Samozrejme, s tak nechystanou osnovou sľubujúcou vietor sa môže mnoho predpokladov pokaziť. Preto ešte pred neznámym priebehom má šancu vyhrať prakticky hocijaký šprintér či klasikár.

Dobre vyzerá Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM), ktorý skončil pri poslednom Van Aertovom víťazstve tretí. Porazil ho ešte prekvapivý Edvald Boasson Hagen (:ntt:). Silnú koncoku ukazuje aj Mads Pedersen (:tfr:), ktorému by veterné časti nemali robiť problém. Tých by sa nemali báť ani jeho rýchli kolegovia Jasper Stuyven (:tfr:) a Edward Theuns (:tfr:).

Cieľové emóce Kristoffa v 1. etape TdF 2020, za ním Pedersen a Bol | zdroj: twitter.com/VeloUK

Vietor a ťažký priebeh obľubuje Alexander Kristoff (:uae:). Poučiť sa rovnako mohol aj Lotto Soudal s Calebom Ewanom (:lts:), ktorého na vetre chránia Jasper De Buyst a Roger Kluge. Po náročnej etape vie veľmi silný šprint vytiahnuť Matteo Trentin (:ccc:). V top-10 sa môžu objaviť aj Elia Viviani (COF), Hugo Hofstetter (:isn:) či Clément Venturini (:alm:).

Caleb Ewan víťazí v 3. etapa TdF 2020
Caleb Ewan víťazí v 3. etape TdF 2020 |twitter.com/Lotto_Soudal

10. etapa Tour de France – naše tipy

Quick Step sa dlhodobo vie poučiť zo svojich chýb a tie ostatných vie kruto potrestať. Hlavne kvôli klasikárskemu tímu a silnej motivácii získať zelený dres tipujeme za víťaza Sama Bennetta. S kurzom 3,50:1 je na podľa stávkovej kancelárie Tipsport, nášho partnera, najväčším favoritom.

Alebo si myslíte, že zvíťazí Peter Sagan? Na Slováka je vypísaný kurz 10,00:1.

Ak však veríte hocikomu, môžete sa zaregistrovať na tomto odkaze TU. Získate tak vstupný bonus 15€ zadarmo s možnosťou pripísania si až 4000€ na konto.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár