Deň D. Dnes sa testuje na Tour de France 2020 koronavírus

Tour de France 2020
Tour de France 2020 koronavírus

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Dnes je na pretekoch deň voľna. Hrozba COVID-19 ale pri nestálej situácii vo Francúzsku ostáva. Dnes sa testuje na Tour de France 2020 koronavírus. Testami prejde viac ako 650 ľudí, jazdcov i členov tímu.

Hromadné testovanie začalo už v nedeľu večer kvôli veľkému počtu zúčastnených. Najprv sa odborníci pozreli na personál. Niektorí jazdci budú testovaní až po dlhom presune ku Île d’Oléron, kde štartuje zajtrajšia 10. etapa. Naposledy sa hromadne testovalo ešte pred začiatkom Tour de France v Nice. Odvtedy sa oficiálne nekonali žiadne merania. Jazdci vtedy vrátili dva vzorky. Výsledky testov budú oznámené v utorok ráno.

V posledných týždňoch malo viacero jazdcov pozitívne testy, aj keď sa potom ukázalo, že ich ďalší výsledok bol negatívny. Napriek tomu však po prvom výsledku museli byť vyradení z pretekov. Aby sa tomu zamedzilo, testuje sa dvakrát pri pozitívnom výsledku. Stále tu existuje možnosť falošne negatívnych výsledkoch. O tých sa ale organizátori veľmi nezmieňujú.

Mobilné testovacie stredisko je schopné dostať výsledky z odobratých vzoriek do dvoch hodín. Pri pozitívnom teste sa ešte raz bude konať test. Pri negatívnych sa to však neopakuje.

Dva pozitívne, končíte

Hocikto s pozitívnym výsledkom – jazdec či člen tímu – bude musieť opustiť preteky. Navyše, tím s dvoma pozitívnymi nálezmi u jazdcov v priebehu 7 dní bude musieť odísť z celej Tour de France. Preteky tak môžu byť rozhodnuté v laboratóriách, a nie na ceste.

Každý tím sa snaží čo najviac dodržiavať hygienické opatrenia. Personál by mal byť od jazdcov oddelený do tzv. „bublín“. Zároveň sa celý konvoj Tour snaží byť v jednej bubline, z ktorej ľudia nevychádzajú von.

„Robíme všetko od klasických opatrení ako nosenie rúšok, dezinfekcia rúk, až po pokročilé kroky ako zabudovanie filtrácie do klimatizácie autobusu,“ povedal podľa Cyclingnews lekár z tímu UAE Team Emirates Jeroen Swart.

Zastaví Tour de France 2020 koronavírus?

V piatok zaznamenalo Francúzsko rekordných 8975 prípadov, o deň neskôr to bolo 8550. Druhý vlna koronavírusovej pandémie vo Francúzsku je tu. No na dlhých pyrenejských stúpaniach to tak nevyzeralo. Ešte včera sme vás informovali o množstve ľudí na legendárnom kopci Col de Peyresourde. Mnoho z nich nemalo ani len rúška a kričali jazdcom do tváre.

Na fotografii profil twitter.com/laflammerouge16 zvýraznil ľudí bez rúšok

Veľký test Tour de France tak ešte len čaká, teda už prebieha. Zajtra ráno sa dozvieme, či zastaví Tour de France 2020 koronavírus. Premiér Francúzska však aj napriek niekedy až hrôzostrašným pohľadom na zaplnené cesty na Peyresourde spokojný. „Som veľmi spokojný s priebehom,“ povedal Jean Castex.

Koľko jazdcov odíde? Koľko tímov opustí Tour? Sú nastavené pravidlá v poriadku? Dokončí sa vôbec najdôležitejší závod roka? Dozvieme sa už v utorok ráno.

 

Zdroj: sporza.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár