Tour de France 2020 trasa – kompletný prehľad a profil každej etapy

Tour de France 2020
Trasa Tour de France

Trasa Tour de France 2020 bola síce oznámená ešte dávno pred pandémiou, ale to sa nevedelo, kedy sa až skutočne vrchol sezóny odjazdí. Etapy boli presunuté na 29. augusta až 20. septembra 2020. S dvoma voľnými dňami tvorí 21 etáp základ sezóny pre všetky tímy, ktorých existencia stojí práve na účasti na týchto najslávnejších pretekoch. Poďme sa pozrieť na kompletnú trasu 107. ročníka Le Tour.

*Hviezdičkami sú označené najdôležitejšie etapy celých pretekov, ktoré si netreba nechať ujsť.

Tour de France 2020 trasa:

1. etapa Tour de France 2020 (sobota 29. augusta) *

Tour de France 2020 trasa

Prvá etapa sa bude podobať na poslednú z Paríž – Nice, ktorá je každoročne veľmi chaotická. Tentokrát to bude ešte viac nervózne, šprintérske tímy si budú priať voľné tempo, šanca sa naskytne aj útočníkom. Pravdepodobný je však hromadný dojazd na Promenade des Anglais.

2. etapa Tour de France 2020 (nedeľa 30. augusta) *

2. etapa TdF 2020

Šprintér, ktorý získa žltý dres počas prvej etapy to bude mať nesmierne ťažké v tej druhej. Už v ďalšom dni sa totiž vystúpa do výšky viac ako 1500 metrov nad morom, a to rovno dvakrát. Postarajú sa o to stúpania Col de la Colmiane (16,3 km o sklone 6,3%) a fotogenické Col de Turini (14,9 – 7,4%). Na záver príde sedemkilometrové stúpanie pred Nice, po ktorom finále tvorí kopec dlhý štyri kilometre. Na jeho vrchole sa nachádza prémia s bonusovými sekundami (8 – 5 – 2 sekúnd pre prvé tri miesta)

Určite budú vpredu jazdci na celkové poradie a kopcovití rýchlici, ktorí cítia šancu na žltý dres. Môžeme sa dočkať podobného scenáru, aký napísal vlani Alaphilippe v tretej etape.

3. etapa Tour de France 2020 (pondelok 31. augusta)

3. etapa TdF 2020

Po odchode z Nice príde rovinatá šanca pre šprintérov. Tí to tento rok nemajú ľahké a budú chcieť využiť príležitosť na zisk etapového vavrínu.

4. etapa Tour de France 2020 (utorok 1. septembra) *

4. etapa TdF 2020

Štart na juhu Francúzska v blízkosti Álp umožňuje priniesť v prvom týždni ďalší deň pre jazdcov pre celkové poradie. Vrchári ukážu svoju formu na záverečnom stúpaní k lyžiarskemu stredisku Orcières-Merlette (7,1 km – 6,7%). Už tu budeme vedieť, kto si priniesol aké nohy a zbavíme sa všetkých klamov získaných z vyjadrení pred pretekmi.

5. etapa Tour de France 2020 (streda 2. septembra)

5. etapa TdF 2020

Ďalšia šanca pre čistokrvných šprintérov, aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať také jednoznačné. Po falošnej rovinke v posledných piatich kilometroch prichádza rovný kilometer. Kto si ušetrí sily na stúpaní a správne ho potiahne tím, má veľkú šancu.

6. etapa Tour de France 2020 (štvrtok 3. septembra) *

6. etapa Tour de France 2020 trasa

Favoriti na celkové poradie sa budú mať na pozore. Na záver si na nich po jednoduchom profile počká Col de la Lusette (11,7 km – 7,3%), ktoré má úzke a strmé cestičky. Po ňom prichádza zmiernenie a finiš na Mont Aigoual. Selekcia sa vytvorí už predtým a jazdci na GC budú mať za sebou už tri náročné dni v prvom týždni.

7. etapa Tour de France 2020 (piatok 4. septembra)

7. etapa Tour de France 2020

Profilovo ide o jednoduchú šprintérsku etapu. Vlani sa ale miestny silný vietor postaral o totálny chaos na ceste a odskákali si to viacerí favoriti na celkové poradie. Stalo sa tak v 10. etape končiacej v meste Albi, ktoré je od cieľa v Lavaur v strede Francúzska vzdialené len 50 km. Pri zvýšenom vetre tak budeme môcť čakať silné diktovanie tempa nielen od tímov pripravených bojovať o etapu, ale aj od celkov s vrchárskymi favoritmi. Budú to napríklad Team Jumbo-Visma alebo Team INEOS.

8. etapa Tour de France 2020 (sobota 5. septembra) *

8. etapa Tour de France 2020

Na trase dlhej 141 sa v poslednej stovke objavia tri stúpania Col de Menté (6,9 km – 8,1%) nasledované Port de Balès (11,7 km – 7,7%) a Col de Peyresourde (9,7 km – 7,8%). Horská etapa by mala byť akčná už do začiatku. Poskytne priestor pre únik a favoriti na celkové poradie majú šancu získať naspäť nejaký čas stratený v predošlých etapách. Finiš prichádza po zjazde.

9. etapa Tour de France 2020 (nedeľa 6. septembra)

9. etapa Tour de France 2020

Štartuje sa v Pau na juhozápade Francúzska. Toto mesto hostilo Tour 71-krát a je tretím najpoužívanejším mestom v histórii La Grande Boucle. Po dlhom stúpaní prvej kategórie Col de la Hourcère bude hlavným programom dňa Col de Marie Blanque. Ide o sedemkilometrový kopec, ktorý v posledných 4,5 km dosahuje priemerný sklon až 12%. Úspešný nástup na tomto veľmi strmom stúpaní má šancu to dotiahnuť do cieľa. Víťazstvo cíti aj úspešný únik.

Po deviatej epizóde prichádza prvý deň voľna. Konvoj sa bude musieť presunúť do departmentu Charente-Maritime, ktorý sa nachádza pri Atlantickom oceáne. Ide o druhý najviac navštevovaný „okres“ vo Francúzsku, kde Parížania trávia svoje letné dovolenky.

10. etapa Tour de France 2020 (utorok 8. septembra) *

10. etapa Tour de France 2020

Etapa spojí dva ostrovy v Atlantickom oceáne. Dlho sa pôjde aj po kontinentálnom pobreží a profilovo najjednoduchšia etapa sa razom môže zmeniť na ostrý súboj s vetrom. Toho môžu využiť viaceré tímy na vytvorenie „terezínov“ a obrátiť celkové poradie naruby. Na záver sa bude tešiť šprintér.

11. etapa Tour de France 2020 (streda 9. septembra)

11. etapa Tour de France 2020

Klasická šprintérska tranzitná etapa. Ak nič nepokazí počasie, na konci to bude hromadný dojazd.

12. etapa Tour de France 2020 (štvrtok 10. septembra)

12. etapa Tour de France 2020

Najdlhšia etapa 107. ročníka Tour ponúkne zvlnenú trasu, podobajúcu sa na jarnú klasiku. Profil je s rastúcimi kilometrami ťažší a keď sa to nepodarí úniku, mal by sa radovať jeden z klasikárov a odolných puncheurs na výbušnom finiši.

13. etapa Tour de France 2020 (piatok 11. septembra)

13. etapa Tour de France 2020

V tejto etape sa naberie najväčší počet výškových metrov v pretekoch, niečo cez 4400. Na vulkanických pohoriach v Auvergne sa príde pod stúpanie Puy Mary (5,4 km – 8,1%), ktoré sa na Tour objaví vôbec prvýkrát v histórii. Aj tu sa bude rozhodovať o postavení v celkovom poradí pred veľkými vrchárskymi etapami.

14. etapa Tour de France 2020 (12. septembra)

14. etapa Tour de France 2020

Dobrá príležitosť pre únik. Najprv je to cez Col du Béal a následne cez Duerne, až k malým dvom kopcom do cieľa. Cieľ sa nachádza v metropole regiónu – Lyon.

15. etapa Tour de France 2020 (nedeľa 13. septembra) *

15. etapa Tour de France 2020

Etapa podobná tej kráľovskej na nedávnom Tour de l’Ain. 11-kilometrový veľmi strmý Selle de Fromentel a 7-kilometrový Col de la Biche prechádzajú veľmi náročnému Grand Colombier (17,4 km – 7,1%). Mnohé serpentíny vedúce cez alpský priesmyk ponúknu skvelú bitku úplne najlepších vrchárov na pretekoch. Tí budú môcť vydať zo seba maximum, keďže po tejto horskej skúške príde posledný deň voľna.

16. etapa Tour de France 2020 (utorok 15. septembra)

16. etapa Tour de France 2020

Pokračuje sa v predhorí Álp. Cez ikonické stúpanie Col de Porte sa pelotón dostane do druhej polovice etapy. Tam na nich čaká stúpanie prvej kategórie, zjemnenie a cieľ Villard-de-lans. Uvidíme, aká bude situácia v boji o žltý dres, ale tento deň by si mal pod taktovku zobrať únik s vrchármi mimo top 15.

17. etapa Tour de France 2020 (streda 16. septembra) *

17. etapa Tour de France 2020

Prichádzame do veľkých výšok. Na programe je ďalšia alpská etapa s Col de la Madeleine (17,1 km – 8,4%) a náročným Col de la Loze (21,5 km – 7,8%). Keď sa na finálnej sekcii vrchári vyšplhajú ku Méribel, čaká ich ešte ďalšia desaťkilometrová sekcia s nepravidelnými sklonmi. Novinkou je samotná cesta k cieľu, ktorá bola len nedávno dokončená. Tam priemerný sklon 8% „skrášlia“ strašidelné segmenty s 20%. Veľký deň pre celkové poradie sa zakončí na najvyššom bode celých pretekov vo výške 2304 m. n. m.

Prvý jazdec na priesmyku dostane ocenenie pomenované po zakladateľovi Tour Henrim Desgrangem. Síce ešte nepoznáme kontext, v akom sa vkročí do 17 dňa, ale pokojne môže ísť o kráľovskú horskú etapu Tour.

18. etapa Tour de France 2020 (štvrtok 17. septembra) *

18. etapa Tour de France 2020

Ďalší z dlhých vrchárskych dní, kde sa nastúpa viac ako 4000 výškových metrov. Počas 175 km sa prejdú Cormet de Roselend, Col des Saisies, Les Aravis a náročné HC stúpanie Plateau des Glières. Tento kopec drží počas 6 km sklon o priemere 11,2%. Po ťažkých výstupoch sa pôjde aj po šotolinových cestách, neskôr rýchlym technickým zjazdom dolu ku Col des Fleuris a do La-Roche-sur-Foron. V etape nájdeme len minimum roviny a čistí vrchári si určite ešte nájdu motiváciu útočiť.

19. etapa Tour de France 2020 (piatok 18. septembra)

19. etapa Tour de France 2020

Po nastolenom tempe v celkovej klasifikácii spomalíme tranzitnou etapou. Tá vonia najmä únikom, prípadne hromadným dojazdom. Jazdci na celkové poradie budú chcieť ušetriť sily, pretože o deň neskôr sa odohrá veľké finále.

20. etape Tour de France 2020 (sobota 19. septembra) *

20. etapa TdF 2020

Konvoj sa presunie do pohoria Vogézy na veľké vrchárske ukončenie Tour de France. Nebudú to ani Alpy, ani Pyreneje, ale stúpanie La Planche des Belles Filles, na ktorom sa odohrá časovka do kopca. Jediný boj s chronometrom pretekov má dĺžku 36,2 km a ponúkne tri sekcie. Prvá je rovinatá, v ďalšej nájdeme jemné kopce a potom príde výstup na „Dosku krásnych dievčat“ dlhú 5,9 km o priemernom sklone 8,5%. Nepôjde sa cez štrkové a prašnaté sektory ako vlani v 6. etape, ale netradičná časovka dá aj tak zabrať. Nebudú v nej bojovať klasickí rovinatí časovkári, ale bude to súboj jazdcov na celkové poradie. Čas sa bude, samozrejme, dať získať v prvých dvoch tretinách, ale zároveň ho bude ľahké stratiť na kopci. Bude zaujímavé sledovať, ako sa jazdci popasujú so stratégiou. Prvú časť bude nutné použiť časovkársky špeciál, bude však potrebné ho pod vrcholom meniť za klasický bicykel a prípadne stratiť nejaký čas?

Ide o domáce cesty Thibauta Pinota, veľkej francúzskej nádeje na víťazstvo. Pôjde sa aj cez Mélisey, jeho rodné mesto. Celá Tour je nadizajnovaná pre Francúzov Pinota či Alaphilippa, čo potvrdzuje aj táto časovka. Nie sú tu úplne dlhé kopce vo vysokej nadmorskej výške ako vlani, skôr nespočet kopcovitých etáp s nutným množstvom horských priesmykov. Zároveň organizátori upustili od rovinatých časoviek, čo je slabina napríklad Pinota.

21. etapa Tour de France 2020 (nedeľa 20. septembra)

21. etapa Tour

Víťaz Tour de France 2020 bude známy už v sobotu. V nedeľu na pelotón čaká odmena v podobe oddychovej etapy v uliciach Paríža. Končiť sa bude klasicky na bulvári Champs-Élysées. Pôjde o najslávnejšiu šprintérsku etapu, ktorú chce mať na svojom palmarès každý rýchlik. Samozrejme, všetko sa udeje, ak počítame s tým, že v čase COVID-19 prídu preteky až do tejto etapy.

Mapa Tour de France 2020:

TdF mapa 2020

 

Naše náhľady na Tour de France 2020:

 

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár