Tour de France 2020 favoriti – Jazdci, ktorí zabojujú o žltý dres

Tour de France 2020
Tour de France 2020 favoriti

Favoriti Tour de France 2020, ktorá začína už v sobotu 29. augusta, boli známi už dlhšiu dobu. No medzi reštartom sezóny a blížiacim sa 29. augustom sa udialo mnoho nepredvídateľných udalostí. Hovoríme hlavne o pádoch a zraneniach najväčších favoritov na celkové víťazstvo. Kto má vlastne najlepšie predpoklady na oslavy pod Víťazným oblúkom v Paríží 20. septembra?

Primož Roglič (:tjb:)

Tour de France 2020 favoriti - Roglič a Bernal
Roglič víťazí v 2 etape Tour de l’Ain 2020 | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Slovinec bol najlepším jazdcom po reštarte sezóny. S prehľadom vyhral Tour de l’Ain a dve etapy, radoval sa aj v horskom dni na Critérium du Dauphiné. Lenže 30-ročný slovinský majster poslednú pretekársku prípravu pred Tour de France opustil. Dôvodom bol pád, ktorý utrpel vo štvrtej etape.

Jeho partnerka Lora Klincová pri krste knihy o Rogličovi pripustila, že pád nie je taký nevinný, ako sa na prvý pohľad zdalo a údajne je jeho štart otázny. Všetko ale vyvrátil tím Jumbo-Visma, ktorý ihneď povedal, že Kllincová popísala jeho stav na začiatku týždňa a momentálne trénuje úplne normálne. Radi by sme verili druhej variante.

Roglič spadol pred Tour de France
Pád Rogliča | zdroj: twitter.com/cyclingtips

Ak už sme pri jeho tíme, Team Jumbo-Visma posiela neskutočne silnú zostavu. Okrem najlepšieho cyklistu minulej sezóny bude „zabijácke osy“, ako ich podľa farby dresov nazval Richie Porte, reprezentovať aj víťaz Gira 2018 a spolufavorit holandskej zostavy Tom Dumoulin. Veľká pomoc príde aj od borcov so životnou formou Kussa a Bennetta, či skúseného Gesinka. Netreba zabúdať ani na muža sezóny Wouta van Aerta. Ten údajne bude oddaný cieľu konečne získať žltý dres. Skvele sa ukázal aj na dlhých kopcoch, jeho motor s Tonym Martinom tím využije na rovinatých veterných etapách. A to im zo zostavy ešte vypadol tretí muž vlaňajšej edície Steven Kruijswijk.

Roglič je pri plnom zdraví medzi najlepšími na dlhých stúpaniach, na záver ťažkej etapy vie vytiahnuť silný šprint. Čas by mal získať aj v časovke, tá je síce iba jedna, a to horská. Zaujímavé bude sledovať Rogliča hlavne v treťom týždni. Na vlaňajšom Giro d’Italia bol počas prvých častí pretekov úplne dominantný, potom po páde a zlej tímovej stratégii viditeľne stratil výkonnosť a skončil tretí. Všetko si to vynahradil na Vuelte, kde oslavoval prvý Grand Tour triumf.

Egan Bernal (:ins:)

Bernal na pódiu Tour de France
Bernal na pódiu Tour de France | twitter.com/Eganbernal

Bez Frooma, bez Thomasa. Egan Bernal je jednoznačným lídrom zostavy Team INEOS Grenadiers, ktorá brala od roku 2012 sedem triumfov na Tour de France. Kvôli parametrom Jumbo-Visma sa konečne očakáva rovnocenný súboj na úrovni tímov.

Obhajca titulu vyhral Okolo Occitánie a aj napriek priemerným Tour de l’Ain (2. miesto za Rogličom) a Critérium du Dauphiné (7. miesto pred odstúpením) má stále veľkú šancu vyhrať svoj druhý žltý dres. 23-ročný Kolumbijčan opustil generálku na Tour kvôli údajným problémom s chrbtom, ale o deň neskôr už trénoval a o ďalších problémoch sa nikto nezmienil.

Tour de France 2020 favoriti - Team INEOS Grenadiers
Nové dresy INEOS Grenadiers | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Egan Bernal je pri svojom vrchole formy takmer neporaziteľný v náročných vysokých horských etapách, sedí mu aj časovka. Ukázal sa nielen ako skvelý vrchár, ale niekto, kto má dostatok schopností nestratiť čas na rovinatých prechodných etapách, napríklad s vetrom. Aj to z neho robí šampióna.

Jeho tím je taktiež silný, síce bez posledných dvoch víťazov pred Bernalom, ale domestici Castroviejo, Van Baarle, Kwiatkowski a Rowe sú niekto, na koho sa dá spoľahnúť. Záložným lídrom a superdomestikom je Pavel Sivakov, ktorý sa po prestávke výrazne zlepšil aj na dlhých kopcoch. Na poslednú chvíľu sa do výberu dostal Richard Carapaz, víťaz Gira 2019. S ním sa taktiež počíta ako so skvelou pomocou, ale aj ako lídrom po nepredvídateľných udalostiach.

Thibaut Pinot (FDJ)

Thibatut Pinot
Thibatut Pinot vyhráva etapu končiacu na Tourmalete na TdF 2019 | zdroj: twitter.com/BBCSport

Opäť ide o najväčšieho francúzskeho favorita. Tlak jeho krajiny, ktorá na titul čaká od roku 1985, neutícha. Vlani mal takmer možnosť bojovať o víťazstvo, ale po nešťastnom zranení musel v slzách preteky opustiť. Skvele rozbehnutý tretí muž Tour 2014 tak opäť smolne nedokončil veľký etapák, čo vystihuje jeho kariéru. V 30 rokoch sa vracia späť a môže vyťažiť z očakávaného súboju INEOS – Jumbo.

Na Critérium du Dauphiné skončil po odstúpení Rogliča a Bernala druhý za Danielom Martínezom (:efd:). V záverečnej etape najprv odpadol z hlavnej skupiny, aby ju potom na poslednom kopci stíhal. Ukázal zlepšujúcu sa formu. Na víťazstvo by mu ale muselo vyjsť úplne všetko na výbornú, čo sa v Pinotovej kariére stáva málokedy.

Otvorený boj v celkovom poradí

Predpokladáme, že Jumbo-Visma a INEOS potvrdia predpoklady a práve oni budú tvrdiť muziku, spoločne s Pinotom. Nasleduje zoznam jazdcov, ktorí stále majú kvality na celkové víťazstvo a pódium, ale neradíme ich k absolútne najväčším favoritom.

Mikel Landa (:bmt:)

Mikel Landa
Mikel Landa | zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Španiel je na prvej Grand Tour po prestupe do Bahrainu. Konečne je jediným lídrom na celkové poradie, má pri sebe Wouta Poelsa alebo Pella Bilbaa. V prípravných etapákoch sa držal v prvej desiatke, ukazoval, že ešte nie je na vrchole svojej kondície. Na Dauphiné doplatil na bolesť chrbta a poslednú etapu dokončil s niekoľkominútovým náskokom. Jeden z najlepších čistých vrchárov pelotónu by pri plnej kondícii a forme mal byť veľkým nebezpečenstvom a útočil by na pódium.

Tadej Pogačar (:uae:)

Tour de France favoriti - Roglič a Pogačar
Pogačar víťazí pred Rogličom | zdroj: twitter.com/fietsmagazine

Iba 21-ročný slovinský klenot sa ukázal veľmi pekne na Dauphiné, kde získal štvrté miesto. O Pogačarovi vieme, že dokáže svoju skvelú vrchársku fazónu udržať počas celých troch týždňov, čo ukázal na minuloročnej Vuelte. Tam bral tri etapy a tretie celkové miesto, ukázal sa ako veľký útočník s čistým citom pre atraktívnu cyklistiku. A to iba pri svojej prvej účasti na Grand Tour v prvej profesionálnej sezóne. Fenomenálny mladík môže ohromiť ďalším veľkým predstavením a pódiové umiestenie mu nie je vzdialené. Navyše, jeho tím je o čosi silnejší než na Vuelte, okrem Arua ho budú podporovať Fomrolo, De la Cruz alebo Polanc.

? Julian Alaphilippe (:dqt:)

Julian Alaphilippe | twitter.com/BBCSport

Môže zopakovať Francúz vlaňajšiu fenomenálnu jazdu v žltom drese? Minulý rok to bola skôr veľmi šťastná zhoda náhod, odvahy a vôle bojovať, než klasických predpokladov Grand Tour jazdca. Tým Alaphilippe zatiaľ nie je. Jeho agresívny štýl jazdy sa počas troch týždňoch, skôr či neskôr, prejaví na kondícii, ktorú budú mať vrchári s konzervatívnym a vycibreným prístupom oveľa lepšiu.

Jeho forma je v poriadku. Ukázal ju napríklad v úniku v poslednej etape Dauphiné, alebo druhým miestom na San Reme. Ak by mal opäť atakovať prvé priečky celkovej klasifikácie, musel by opäť získať čas na stredne kopcovitej etape ako vlani, čo mu ale súperi už len tak ľahko nedovolia. Alebo počas roka prehodnotil svoj prístup ku Grand Tour?

Nairo Quintana (Arkéa-Samsic)

Nairo Quintana
Nairo Quintana | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Ako znovuzrodený pôsobil 30-ročný Nairo na jar. Po prestupe do Pro tímu nabral správnu morálku a nebyť pádu na domácich cestách, už na Tour de l’Ain či neskoršom Critérium du Dauphiné  sme ho mohli vidieť v najväčšej paráde. Zranenie kolena si ale vyžiadalo svoju daň a kolumbijský vrchár musel predčasne odstúpiť. Ak sa ale Quintana ukáže v najlepšej možnej forme, otvára sa mu nová kapitola v boji o vysnený žltý dres.

Miguel Ángel López (AST)

Miguel Ángel López
Miguel Ángel López | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Premiéra na Tour pre stále 26-ročného Kolumbijčana. Jeho forma v posledných týždňoch postupne stúpala a je jasné, že v horách bude chcieť tvoriť preteky. Ide o jedného z najviac útočnejších jazdcov v pelotóne, čo už ukázal pódiom na Gire či Vuelte. Pri správnej kondícii ide o mimoriadne nebezpečného jazdca.

Emanuel Buchmann (BOH)

Emanuel Buchmann | zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Bez pádu na Critérium du Dauphiné by bol vlaňajší štvrtý muž oveľa vyššie v rebríčku favoritov. Nemec bol pár dní mimo tréningu a nedostalo sa mu ideálnej prípravy. Snáď sa dokáže zregenerovať počas pretekov, ale už prvé etapy budú pre celkové poradie veľmi dôležité.

Guillame Martin (COF)

Guillame Martin
Guillame Martin | zdroj: twitter.com/F3nord

V azda životnej forme sa Francúz dostal na tretiu priečku Critérium du Dauphiné. Na Tour de l’Ain ostával v skupine s najlepšími a zjavne si po reštarte vybral veľmi dobré vrchárske nohy. Vo veku 27 rokov je načase, aby začal prejavovať svoj potenciál, ktorý do neho roky domáca cyklistická verejnosť vkladá. Pri správnych okolnostiach sa môže prebojovať do prvej päťky.

Romain Bardet (:alm:)

Bardet vyhral vrchársku súťaž na TdF 2019 | zdroj: twitter.com/lequipe

Rozlúčka s tímom AG2R, za ktorý získal Bardet druhé a tretie miesto na Tour. Posledné dva roky sa mu ale v GC nedarilo. Šieste miesto z Dauphiné je jeho štandard. Uvidíme, či ukáže niečo viac. Na opakovanie pódia to asi nevyzerá, ale boj o lepšie umiestenie v top 10 určite zvedie. Ak nie, opäť sa môže „uchlácholiť“ šancou na bodkovaný dres ako vlani.

Richie Porte (:tfr:)

Richie Porte | zdroj: twitter.com/BBCSport

Posledný výstrel 35-ročného Austrálčana v celkovom poradí Tour de France. Očakáva sa jeho prestup do veľkého Grand Tour tímu, kde by sa mal zhostiť role superdomestika. Úlohu lídra počas svojej kariéry nezvládol najlepšie. V posledných pretekoch sa ale ukazoval pomerne slušne, miešal dobré výkony na kopcoch (2. miesto na jednorazovke na Mont Ventoux) s „oddychovými“ dňami. Prvá desiatka by mala byť pri absencii pádov a večnej smoly úplne reálna

Ďalšími jazdcami, ktorí môžu zamiešať karty v prvých priečkach, sú vrchári Adam Yates (:mts:), Enric Mas (MOV), Alejandro Valverde (MOV), Daniel Martínez (:efd:), Rigoberto Urán (:efd:), Ilnur Zakarin (:ccc:) či Dan Martin (:isn:).

Naše náhľady na Tour de France 2020:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár