BORA – hansgrohe na Tour de France bez zmien aj napriek zraneniam

Tour de France 2020
Peter Sagan pred Miláno - San Remo 2020

zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo

Tím BORA – hansgrohe oznámil svoju zostavu na Tour de France. Prvá Grand Tour sezóny začína 29. augusta. V zostave sú aj Emanuel Buchmann (BOH), Gregor Mühlberger (BOH) a Maximilian Schachmann (BOH), ktorí v posledných týždňoch utrpeli zranenia. Peter Sagan (BOH) konečne bude môcť naplno ukázať svoju formu.

Zostava BORA – hansgrohe na Tour de France:

BORA - hansgrohe na Tour de France
zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

„Emanuleove odreniny a škrabance sa ukázali trvalejšie, ako sme si mysleli. Na pád si musel na pár dní zobrať kompletnú pauzu, čím stratil dôležitý čas na trénovanie. Z medicínskeho pohľadu sa jeho zranenia hoja v normálnom čase, takže ak to bude tak pokračovať, budeme pred Tour na správnej ceste. Kondične na tom však nebude najlepšie,“ povedal Jan-Niklas Droste z lekárskeho tímu Bory pre oficiálnu stránku zostavy.

Buchmann spadol na nebezpečnom zjazde v predposlednej etape Critérium du Dauphiné 2020. Na strmom klesaní sa nachádzal štrk a výtlky. Odstúpil a musel si dopriať odpočinok. Nemec je hlavným lídrom tímu na celkové poradie. Vlani na Tour skončil na výbornom štvrtom mieste.

Buchmann po páde | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Max Schachmann, ďalší silný nemecký jazdec Bory, spadol dosť kuriózne. V závere monumentu Okolo Lombardie narazil do čierneho BMW, ktoré šoférovala nezodpovedná vodička. Tá nemala na ceste počas pretekov čo robiť. Zlomil si kľúčnu kosť, napriek tomu bude na Tour štartovať.

„Zlomenina Maxovej kľúčnej kosti sa posledné dni lieči veľmi pekne. Dostali sme sa do štádia, kedy je to stabilizované a môžme mu aspoň dať šancu. Už pár dní znovu trénuje na ceste a všetko sa vyvíja podľa našich očakávaní. Avšak, Maxova príprava bola jednoznačne narušená. Cyklistika však nie je len o správnych nohách, celé vaše telo musí byť v dobrej kondícii.“

V rovnakej etape ako Buchmann či Kruijswijk spadol aj rakúsky domestik Gregor Mühlberger (BOH). Ten je jedným z hlavných pomocníkov Buchmanna v kopcoch a v tíme zohráva dôležitú rolu.

„Gregor vyviazol najmenej postihnutý. Vyhli sme sa vážnym poraneniam, ktoré by inak požadovali operáciu. Stále má bolesti, ale už môže trénovať so špeciálnou dlahou. Všetci traja jazdci odviedli vynikajúcu prácu s intenzívnou rehabilitáciou, ktorú sme im v posledných dňoch zaviedli. Toto je koniec koncov aj to, čo z nich robí svetových športovcov.“

Emanuel Buchmann:

„Myslel som si, že mám po Tour, keď som sa nevedel ani postaviť po páde. Ale, našťastie, nič nebolo zlomené. Koncentroval som sa na terapiu a na konci minulého týždňa som sa mohol postaviť na bicykel. Počas víkendu tréning nešiel tak, ako by som si prial. Celý incident ma trocha pozastavil. Je to škoda, utrpieť takýto pád, pretože som bol v dobrej forme. Na Dauphiné som bol v kopcoch najsilnejší za Rogličom, spoločne s Pinotom. Teraz visia nado mnou otázniky, obvzlášť ak preteky začínajú už čoskoro. Nie je tam žiaden čas na prechod, pretože už v druhej etape budeme na kopcoch. Budeme musieť počkať a uvidíme, ako ďaleko to dotiahnem. Tour de France môžem teraz brať už len deň po dni.“

 Max Schachmann:

„Samozrejme, prial by som si byť v inom stave. Ale stále som šťastný, že tím do mňa vkladá dôveru aj napriek zraneniu. Trénoval som, ako sa dalo. Dúfam, že naozaj budem môcť nastúpiť na preteky a poradiť si bolesťou.“

Traja smoliari z Bory nie sú vôbec jediní, ktorí bojujú so zraneniami. Kvôli následkom pádov svoju účasť odriekli napríklad tretí muž vlaňajšieho ročníka Steven Kruijswijk či klasikár Tim Wellens. V problémoch je podľa vyjadrení väčšina favoritov na Tour. Na Dauphiné odstúpili Roglič, Quintana alebo Bernal. Bolesti údajne cítili aj Landa alebo Pinot.

Peter Sagan ako hlavný šprintér

Sagan BORA - hansgrohe na Tour de France
Sagan vyhral 5. etapu Tour de France 2019 | zdroj: twitter.com/ActuStrasbourg

BORA – hansgrohe na Tour de France bude ozdobená Petrom Saganom (BOH), ktorého situácia sa nemení. Zaútočí na svoj siedmy zelený dres, určite chce pridať nejakú etapu k 12 víťazstvám. Na rovinatých, no hlavne veľkom množstve zvlnených a kopcovitých etáp mu budú pomáhať Daniel Oss (BOH) alebo Lukas Pöstelberger (BOH).

Vo fantastickej forme sa nachádza mladý Lennard Kämna (BOH), ktorý na Dauphiné vyhral etapu po dominantnom výkone. Ak sa Buchmann bude napokon cítiť dobre, pomoc využije aj od Felixa Großschartnera (BOH). Max Schachmann vyzerá zo všetkých najhoršie. Ak by predišiel vážnym následkom a neodstúpil, bude dobrým domestikom pre vrchárov, ale aj Sagana na rovinách a na zvlnenom teréne.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár