Príprava na Tour de France ovplyvnená zraneniami väčšiny favoritov

Tour de France 2020
Roglič spadol pred Tour de France

zdroj: twitter.com/cyclingtips

RogličLandaBuchmannKruijswijk, Quintana či Pinot, prípadne aj Bernal. Pri prvom pohľade ide o takmer kompletný výpočet veľkých favoritov na Tour de France 2020. V skutočnosti však títo jazdci utrpeli zranenia, ktoré im ovplyvnia prípravu na Tour. Tá začína 29. augusta. Zatiaľ nikto predčasne neodstúpil z pretekov, ale po pozorovaní vývoja zranení sa všetko môže zmeniť.

Smutný je fakt, že väčšina zranení prišla po pádoch. Tie sa udiali na základe nebezpečných trás, ktoré zostavovatelia trate pridali do jednotlivých pretekov. Cyklistika nikdy nebola úplne bezpečná, no prísnymi bezpečnostnými opatreniami sa dá viacerým kolíziám predísť. Všetko sa to udialo v tieni vážnej nehody na Okolo Poľska. Okrem Jakobsena utrpel mimoriadne nebezpečný pád aj jeho kolega Evenepoel. Navyše, na prebiehajúcich pretekoch Okolo Valónska si slabý výber bezpečných ciest priam pýta početné nehody.

Roglič opustil Dauphiné

Primož Roglič odstupuje z Critérium du Dauphiné 2020
Roglič po páde v 5. etape Critérium du Dauphiné | zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Azda najväčší favorit pred Tour de France Primož Roglič (:tjb:) spadol na zjazde v predposlednej etape Critérium du Dauphiné. Dokázal sa pozbierať zo zeme a napriek škrabancom a odreninám pokračovať. S tímom pred piatou etapou usúdili, že je lepšie nepokračovať. Pri ňom sa nepredpokladá výrazné obmedzenie, s tímom už putuje na sústredenie do Tignes.

„Spadol na bok a chcem vidieť, ako na to jeho telo zareaguje. Nemyslím si, že to nejak poškodí Primožovu prípravu, určite si to nemyslím. Bude v poriadku,“ povedal šéf favorizovaného tímu Jumbo-Visma, Richard Plugge.

Kruijswijk vyzerá pred Tour de France horšie

Steven Kruijswijk
Kruijswijk po páde | zdroj: twitter.com/GaetanScherrer

Plugge by mal byť oveľa viac znepokojený správou, že Steven Kruijswijk (:tjb:) momentálne netrénuje a nešiel ani na tréningový kemp do Álp. Holandský spolulíder žltého tímu ťažko spadol v nebezpečnom zjazde v rovnakej etape ako Roglič. Stalo sa to na klesaní z Col de Plan Bois. Posledný veľký tímový líder Tom Dumoulin (:tjb:) sa vyjadril, že dať taký zjazd do etapy najvyššej úrovne bola „hanba“. Na ceste sa nachádzal štrk, množstvo výtlkov a to všetko, kedy cesta dosahovala sklon aj 15 percent.

Plugge krátko objasnil situáciu ohľadom tretieho muža vlaňajšej Tour: „Je späť doma v Monacu. Má vyklbené rameno a veľa škrabancov. Rameno je naspäť, ale odreniny od pádu sú rozsiahle. Dúfajme, že sa to rýchlo zahojí. Je predčasné niečo hovoriť, uvidíme, aké to bude zajtra a pozajtra. Ďalší týždeň sa rozhodneme, či pôjde na Tour de France.“

Športový riaditeľ v tíme Jumbo-Visma Grischa Niermann mal vážny rozhovor s organizátormi ASO o nebezpečnom klesaní v štvrtej etape.

Buchmann bez zlomeniny

Emanuel Buchmann možno nebude štartovať na Tour de France
Buchmann po páde ostúpil z Dauphiné | zdroj: twitter.com/cyclecollective

V rovnakom zjazde spadol nemecký líder stajne BORA – hansgrohe Emanuel Buchmann (BOH). Ten skončil vlani na Tour štvrtý a na prípravnom francúzskom etapáku sa ukazoval v dobrom svetle.

Jeho športový riaditeľ Enrico Poitschke potvrdil, že mnohé povrchové poranenia ho môžu stáť štart v Nice 29. augusta. „Dobrou správou je, že nič nemá zlomené. Ale naozaj nevieme, ako mu bude o pár dní a ako rýchlo sa posadí na bicykel. Nad štartom na Tour de France stále visí veľký otáznik. Pád bol nešťastný, nemôžeme nič zmeniť.“

Okrem najlepšieho vrchára tímu spadol aj jeden z najdôležitejších pomocníkov Gregor Mühlberger (BOH). Ten taktiež unikol zlomeninám. Jeho možný štart na Tour je ale aj napriek tomu, rovnako, otázny.

Zlomeninám sa nevyhol Max Schachmann (BOH). Ten v posledných kilometroch Okolo Lombardie 2020 narazil do auta, ktoré nemalo na ceste čo robiť a riadila ho nezodpovedná vodička. Nemecký majster s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli zlomenej kľúčnej kosti príde o Tour de France i možnosť obhájiť národný titul. Ide o ďalší incident za posledné dni, ktorému sa dalo pri dôkladných bezpečnostných opatreniach zo strany usporiadateľov vyhnúť.

Pinot vynechá národný majstrák, Tour de France údajne stihne

Pinot opúšťa Tour de France
Pinot predčasne opúšťa Tour 2019. Zranenia ho sprevádzajú celú kariéru | zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Sobota na Dauphiné bola plná pádov. Na zemi sa ocitol aj Thibaut Pinot (FDJ). Francúzska nádej na žltý dres mohla pokračovať a predvádzala dobré výkony. Nakoniec na pretekoch Pinot skončil druhý, kedy v strede záverečnej etapy najprv odpadol z hlavnej skupiny, aby potom na finálnom kopci neúnavne doháňal stratu na neskoršieho víťaza Daniela Martíneza.

30-ročný vrchár bude musieť pre bolesti chrbta vynechať národný šampionát. Ten sa koná ďalšiu nedeľu, šesť dní pred začiatkom Tour. Na tej zatiaľ má podľa všetkého štartovať.

Quintana pocítil mesiac starú kolíziu

Nairo Quintana
Nairo Quintana | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) na začiatku júla spadol pri tréningu v Kolumbii. Doplatil na nezodpovedného vodiča. Poškodil si koleno. Dal sa do poriadku, ale na zúčastnených pretekoch dával najavo, že ešte nie je v úplne najlepšej kondícii. Síce bol stále medzi najlepšími, ale niečo ho limitovalo. V poslednej etape Dauphiné v strede trasy odstúpil. Na vine bola bolesť kolena.

„Moje nohy boli v poriadku, ale bolelo ma koleno, ktoré som si poranil pri tréningovom páde. Radšej som obetoval etapu v prospech Tour de France,“ vyjadril sa Quintana, ktorý po prestupe do Arkéa-Samsic „ožil“ a zjavne je naspäť v skvelej forme.

Landa na Dauphiné vyhorel kvôli bolesti

Quintana Landa pred Tour de France
Quintana a Landa | zdroj: twitter.com/CronoenMarcha

Mikel Landa (MOV) nemal dobrý záverečný deň Critérium du Dauphiné. Po prostrednom kopci strácal niekoľko minút, keďže dosť skoro odpadol z hlavnej skupiny. Do etapy prichádzal v prvej päťke v celkovom poradí, ale napokon došiel do cieľa so stratou 19 minút.

„Bola to komplikovaná etapa. Po druhom stúpaní ma začal bolieť chrbát, potom sa to zhoršilo. Boli to náročné dní, ale myslím si, že na Tour dorazím v dobrom stave,“ povedal Španiel s nádejou.

Obhajca Tour de France Bernal s bolesťami chrbta

Bernal obhajuje Tour de France
Egan Bernal | zdroj: twitter.com/Eganbernal

Egan Bernal (:ins:) pred štvrtou etapou Dauphiné záhadne odstúpil. Neskôr prišlo vysvetlenie jeho od jeho tímových kolegov, že obhajca žltého dresu z Tour má problémy s chrbtom. O deň nato bol videný na bicykli, ako bez problémov trénuje. Údajné bolesti sa mohli vyskytnúť, ale pokojne mohlo ísť o taktické rozhodnutie, aby Kolumbijčan ešte nabral formu pred cieľom sezóny. Na Critérium du Dauphiné sa nepredviedol v najlepšom svetle a na Jumbo-Visma strácal celý tím.

Veľké množstvo pádov po reštarte

Okrem týchto pádov na Dauphiné sa vo väčšine pretekov dejú, niekedy omnoho vážnejšie kolízie. Pády Fabia Jakobsena alebo Remca Evenepoela boli životne nebezpečné. Okrem toho kvôli zraneniam získaných pri páde prerušili sezónu jazdci ako Yves Lampaert, Michael Matthews, Dan Martin, Sacha Modolo či Nils Politt.

Usporiadatelia Okolo Lombardie RCS Sport sú vyšetrovaní v prípade nehody Maxa Schachmanna s autom a nebezpečného zjazdu, kde hrôzostrašne spadol Evenepoel. Malý múr na moste nebol riadne označený. Nebolo to prvýkrát, čo na jednom z najnebezpečnejších klesaní v cyklistike z Muro di Sormano niekto ťažko spadol. „Evenepoel je nažive, na ničom inom nezáleží,“ vyhlásil jeho tímový šéf Patrick Lefevere.

Ďalšie preteky, kde sa udial nepríjemný pád, sú Okolo Valónska. Tam organizátori pripravili technické okruhy s úzkymi poľnými asfaltkami, množstvom výtlkov či ostrými zákrutami. Na jednej z dier na ceste si bicykel zlomil Greg Van Avermaet.

„Červená karta pre organizátorov Okolo Valónska. Okruhy boli príliš nebezpečné pre šprint, cesty boli v zlom stave, príliš veľa nástrah na krajniciach. Vždy sa reagovalo, keď prišiel smrteľný alebo vážny pád. Urobiť to bezpečné pre jazdcov nie je prioritou?“ napísal Sénechal na Twitter.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár