Evenepoel po páde so zlomenou panvou, sezóna sa pre neho asi končí

Remco Evenepoel Giro d Italia 2021

zdroj: Szymon Gruchalski

Aktualizované: Remco Evenepoel (:dqt:) zažil na Okolo Lombardie 2020 desivý pád. Na jednom z najnebezpečnejších zjazdov v kalendári narazil do múra na moste a prevrátil sa. Dopadol asi po štvormetrovom páde do kríkov pod mostom. Takmer okamžite pri ňom boli záchranári a o pár minút ho prevážali do nemocnice v meste Como.

Zdalo sa, že po mimoriadne ťažkom páde Jakobsena na Okolo Poľska bude vo veľkom nebezpečenstve aj jedna z najväčších postáv svetovej cyklistiky. Mladý Belgičan Evenepoel ale neupadol do bezvedomia, na mieste odpovedal na otázky lekárov a pri prevoze do nemocnice rozprával so svojou rodinou a tímovým manažérom Patrickom Lefeverom.

Najnovšie informácie hovoria, že 20-ročný cyklistický fenomén má zlomeninu panvy. Informoval o tom belgický novinár Renaat Schotte. Podľa Patricka Lefevera je to pre Remca „koniec sezóny“. V nej mal prvýkrát nastúpiť na Giro d’Italia. Tam by patril k veľkým favoritom, keďže tento rok vyhral všetky preteky, ktoré dokončil.

Posledné oficiálne vyhlásenie tímu Deceuninck – Quick Step znie: „Na mieste mal zaistený krk a bol prevezený do nemocnice v Como. Remco bol celý čas pri vedomí a podstúpil sériu vyšetrení. Nanešťastie, rontgenové snímky ukázali zlomeninu panvy a pomliaždeniny v okolí pravého pľúca. To nechá Evenepoela na nadchádzajúcu dobu mimo cyklistiky. Náš jazdec ostane cez noc v nemocnici na pozorovaní, potom odletí do Belgicka.“

Na pozorovaní v Taliansku ostane ešte jeden deň. Potom ho prevezú do Belgicka.

Nebezpečný zjazd zo Sormana

Colma di Sormano je jeden z najťažších kopcov v profesionálnej cyklistike. Smerom nahor je to pri stálych dvojciferných sklonoch peklo. Neslávne známa je aj cesta nadol, na ktorej Remco narazil do múru. Išlo o rovnaké miesto, na ktorom v roku 2017 spadol Jan Bakelants. Ten si zlomil stavec a musel podstúpiť sériu operácii. Následky pádu ho pri cyklistike limitujú dodnes, aj keď stále jazdí za Pro tím Circus – Wanty Gobert.

Na zjazd sa sťažuje aj víťaz Il Lombardia z roku 2014 Dan Martin. Určite je v moci organizátorov zo spoločnosti RCS označiť most a okolo múru poukladať mäkké zábrany, ako sa robí napríklad na kopci Poggio na Miláno – San Remo. Remco síce sám išiel príliš blízko kraja cesty, no vo vysokej rýchlosti nemal čas na konanie. Pri správnom značení by situácia bola pravdepodobne iná.

Bezpečnosť v cyklistike je stále otázna

Usporiadatelia sa zle ukázali aj v samom závere. Tam narazil Max Schachmann (BOH) do auta, ktoré šoférovala nezodpovedná vodička. Jednak to bola jej chyba, no hlavne sa nemala dostať na cestu, keď preteky ešte prebiehali. Stav Schachmanna, ktorý skončil siedmy, ešte nie je oficiálne známy.

 Zrážka Maxa Schachmanna:

Tieto udalosti sa stali iba týždeň po hrôzostrašnom páde Fabia Jakobsena na Okolo Poľska. Tlak jazdcov, ale aj verejnosti na kompetentné inštitúcie sa čoraz viac zvyšuje. Aby toho nebolo málo, dnes Tom Dumoulin (:tjb:) prejavil nesúhlas so zjazdom na Critérium du Dauphiné. Na ňom spadli jeho kolega Steven Kruijswijk (:tjb:) alebo líder BORA – hansgrohe Emanuel Buchmann (BOH). Išlo o strmé technické klesanie s množstvom nevhodných kanálových poklopov alebo štrkom na ceste.

Na to, aké kroky sa podniknú, si budeme musieť počkať. Snáď sa udejú dovtedy, kým sa nestane ďalší vážny incident.

Video: Evenepoel pád (neodporúčame pre slabé povahy):

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár