Jakobsen je po páde vo vážnom stave

Okolo Poľska 2020
Okolo Poľska pád - Fabio Jakobsen

zdroj: https://twitter.com/deceuninck_qst

Fabio Jakobsen (:dqt:) prežil hororový pád na pretekoch Okolo Poľska 2020. Dylan Groenewegen (:tjb:) ho v nebezpečnom šprinte do klesania natlačil ku bariére. Holandský majster sa prevrátil cez kovovú zábranu a tvrdo spadol. Jakobsen sa nachádza mimo ohrozenia života.

Na zemi sa ocitlo ešte niekoľko jazdcov, ktorí narazili o Groenewegena na ceste, ale pri nich nešlo o kritické poranenia. Najvážnejšie to vyzeralo s Jakobsenom a rozhodcom pri stĺpe.

V stredu večer prichádzali na verejnosť viaceré informácie, ktoré sa často navzájom vylučovali. Nešlo o oficiálne správy a preto sme sa rozhodli nezverejňovať tieto čiastkové vyhlásenia a nešíriť zbytočnú paniku. Až tesne po polnoci zverejnil tím Deceuninck – Quick Step prvé oficiálne informácie o stave 23-ročného šprintéra.

„Stav Fabia Jakobsena je vážny, ale momentálne je stablizovaný. Diagnostika neobjavila poškodenie mozgu alebo miechy, ale kvôli závažnosti zranení je stále udržiavaný v umelom spánku a v ďalšie dni musí zostať v nemocnici Wojewódzki Szpital v Katoviciach na intenzívnom pozorovaní,“ uviedol tím Deceuninck – Quick Step.

Včera v noci podstúpil päťhodinovú operáciu tváre, na ktorej má najhoršie poranenia. Dnes sa ho lekári pokúsia prebudiť.

Ďalšie vyjadrenia majú prísť vo štvrtok. Tie vám, samozrejme, prinesieme z overených zdrojov a nebudeme šíriť nepotvrdené informácie. Najbližšie správy by sa o stave mladého jazdca mali objaviť okolo druhej hodiny popoludní.

V cieli Jakobsen trafil rozhodcu Lewandowskeho. Ten je, zdá sa, byť v poriadku. Jeho zranenia nie sú vážne. Takmer hneď po kolízii sa na internete objavila fotografia, ako je funkcionár mimo ohrozenia života.

Riaditeľ pretekov Okolo Poľska Czeslaw Lang:

Od začiatku som sledoval situáciu. Práve som sa vrátil z nemocnice. Po rozhovore s riaditeľkou mi trochu odľahlo. Po páde som sa obával najhoršieho, ale teraz viem, že nie sú tam žiadne vnútorné krvácania alebo veľké zlomeniny a pacient je stabilizovaný. Rozhodca pretekov sa taktiež zúčastnil pádu, utrpel poranenia hlavy ale je pri vedomí a v stabilnom stave. Chcel by som sa srdečne poďakovať doktorom a personálu v nemocnici za ich vzornú starostlivosť a taktiež popriať všetkým jazdcom zúčastnených v kolízii rýchle uzdravenie,“ povedal pre oficiálnu stránku pretekov.

Odistená bariére poslala v cieli na zem aj ďalších jazdcov. Ich stav nie je vážny. Dylan Groenewegen (:tjb:) bol za svoju nebezpečnú zmenu línie pri šprinte vylúčený z pretekov.

Marc Sarreau (FDJ) musel tiež odstúpiť z pretekov. Pri ťažkom páde v cieli si poranil rameno dnes podstúpi ďalšie vyšetrenia. Zlomeninu krčného stavca utrpel Eduard Prades (MOV) a tiež je na dlhší čas z profesionálneho pelotónu preč.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár