UCI rieši Groenewegena, po diskvalifikácii disciplinárna komisia

Okolo Poľska 2020
Dylan Groenewegen

zdroj: twitter.com/le_Parisien

Dylan Groenewegen (:tjb:) zavrel a lakťom odstrčil Fabia Jakobsena (:dqt:) pri bariére v prvej etape Okolo Poľska 2020. Jakobsen tak tvrdo narazil do zábrany popri ceste a ťažko sa zranil. Jeho stav po jednom z najhoršie vyzerajúcich pádov nedávnej histórie zatiaľ nie je oficiálne potvrdený. Podľa neoficiálnych správ to vyzerá na poranenie lebky a hrudníka. Jazdec v umelom spánku je v kritickom, ale stabilizovanom stave. Mozog ani miecha by nemali byť poškodené.

Holandský šprintér Groenewegen pôvodne preťal pásku ako prvý, aj keď sám padal a po čiare na ňom spadli viacerí iní jazdci. Tí však majú iba povrchové poranenia alebo odreniny. V 1. etape Okolo Poľska sa víťaz vyhlásil na oficiálnej stránke pretekov až v neskorých večerných hodinách.

Dylan Groenewegen bol po etape diskvalifikovaný jury pretekov. Jeho čin odsúdil aj riaditeľ Tour de Pologne Czeslaw Lang. Navyše, po úplnej diskvalifikácii z pretekov ho teraz rieši Medzinárodná cyklistická únia (UCI).

UCI sa ale nevyjadrila k bezpečnostným podmienkam na pretekoch. Šprintovalo sa vo vysokej rýchlosti do mierneho klesania.

Stanovisko UCI:

„UCI odsudzuje nebezpečné chovanie Dylana Groenewegena (Jumbo-Visma), ktorý poslal Fabia Jakobsena (Deceuninck – Quick Step) do bariéry pár metrov pred cieľom a zapríčinil hromadný pád na konci prvej etapy Okolo Poľska. 

Groenewegen bol diskvalifikovaný z pretekov po zhode komisárov. 

UCI, ktorá považuje tento čin za neakceptovateľný, okamžite podala vec na Dicsiplinárnu komisiu, aby požiadala o uloženie sankcií a trestov primeraných  závažnosti tohto činu,“ uviedla najvyššia cyklistická organizácia na svojej webovej stránke.

Vyjadrenie tímu Jumbo-Visma:

„Naše myšlienky smerujú na Fabia Jakobsena a ostatných, ktorí spadli v strašnej nehode na Okolo Poľska. Takéto pády by sa nemali diať. Úprimne sa ospravedlňujeme za to, čo sa stalo a veci si vyriešime interne pred nejakým ďalším vyhlásením,“ uviedol holandský tím na Twitteri.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár