Okolo Poľska: Hrôzostrašný pád Jakobsena v cieli poznačil prvú etapu

Okolo Poľska 2020
Tour de Pologne

zdroj: twitter.com/Tour_de_Pologne

Priebežne aktualizované: Úvodnú etapu Okolo Poľska 2020 poznačil hrôzostrašný pád Fabia Jakobsena (:dqt:) na cieľovej páske. Pád spôsobil Dylan Groenewegen (:tjb:).

Dnes sa začali etapové preteky Okolo Poľska 2020. Prvá etapa z piatich mala 195,8 km. Išlo o rovinatú záležitosť medzi Chorzówom a Katoviacmi. Na záver sa prišlo na technický mestský okruh dlhý 16,3 km vhodný pre rýchly hromadný dojazd do menšieho klesania.

Profil 1. etapy Okolo Poľska 2020:

1. etapa Okolo Poľska 2020
1. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

Rok po tragédii na Okolo Poľska

Už je tomu rok, čo 5. augusta 2019 tragicky zahynul Bjorg Lambrecht vo veku 22 rokov. Stalo sa tak v tretej etape Okolo Poľska. Na prázdnom Sliezskom štadióne v Chorzówe si jazdci a organizátori pripomenuli pamiatku vyhasnutého života minútou ticha. Etapa odštartovala s jazdcami tímu Lotto Soudal, za ktorý Bjorg jazdil, na čele.

Na štarte aj v cieli sa dodržujú bezpečnostné opatrenia. Fanúšikovia nesmú navštíviť štart ani cieľ, po cestách by mali dodržiavať odstup, mať rúška a na stúpaniach by sa nemali tlačiť na jazdcov. Taktiež sa tento rok neudeľovali novinárske akreditácie, preteky reportuje iba pár miestnych novinárov a poľské televízie.

Pády už ďaleko pred cieľom

Na začiatku dňa z pelotónu zaútočili Kamil Małecki (:ccc:), Julius van der Berg (:efd:), Samuel Brand (Team Novo Nordisk) a Maciej Paterski (Poľská reprezentácia). Vytvorili tak únik dňa, ktorý chcel zobrať dostupné tri šprintérske prémie a dve vrchárske štvrtej kategórie. Ich náskok bol počas strednej časti etapy štvorminútový.

Na všetkých troch rýchlostných prémiách bol prvý Paterski. Poľský jazdec sa tak po konci dňa oblečie do dresu pre priebežného lídra bodovačky šprintérskych prémií.

Vrchárske prémiu získal Malecki a bude držiteľom vrchárskeho dresu. V tej druhej bol prvý Van den Berg, no kvôli vyššiemu umiestneniu v celkovej klasifikácii patrí vrchársky dres Poliakovi.

30 km pred cieľom došlo k hromadnému pádu. Na zemi sa ocitli napríklad Jakob Fuglsang (AST) alebo John Degenkolb (:lts:). Nikto pri tejto nehode neodstúpil. Nanešťastie, nebol to jediný pád dňa.

Šprint s absolútne hrôzostrašnou kolíziou

Pri šprinte išiel do cieľa prvý Dylan Groenewegen (:tjb:). Na pravej strane cesty sa popri nemu rútil Fabio Jakobsen (:dqt:). Holandský majster nemal priestor a narazil do bariéry popri ceste v najvyššej rýchlosti okolo 70 km/h. Groenewegen mu nedal priestor a bol uznaný za vinníka. Okrem nich spadlo niekoľko ďalších jazdcov a Jakobsen silno narazil do rozhodcu za bariérou. Dlho sa nevedeli oficiálne výsledky etapy. Najdôležitejšia bola informácia o zdravotnom stave zúčastnených.

Jakobsen bol ihneď v bezvedomí a krvácal. Informoval o tom Mikolaj Krok na Twitteri. Neskôr na povrch vyplávali správy od hovorcu nemocnice, že Jakobsen je v umelom spánku, má zranenie lebky a hrudníka. Miecha a mozog by ale mal byť podľa prvých testov v poriadku. Ďalšie vyšetrenia prebehnú vo štvrtok. Taktiež o tom informovala oficiálna stránka tímu Deceuninck.

Na miesto ihneď prišla záchranná služba. Pódiová ceremónia sa dnes zrušila.

Riaditeľ pretekov Czeslaw Lang vyhlásil, že Groenewegen bude vylúčený a podstúpia ďalšie kroky. Rovnako Groenewegena odsúdil aj Patrick Lefevere, šéf tímu Jakobsena. Manažér chce veci riešiť právnou cestou.

Do nemocnice putovali aj Marc Sarreau (FDJ) a Damien Touze (COF). Tí sa nevyhli Groenewegenovi na zemi a mali by podstúpiť iba povinné prehliadky. Ich stav nie je vážny a majú iba povrchové poranenia.

Jakobsen uvedený ako víťaz etapy, Malecki nastúpi v žltom drese

Podľa oficiálnych výsledkov na stránke pretekov bol po diskvalifikácii Groenewegena za víťaza určený Fabio Jakobsen, ktorý ale bojuje v nemocnici a nie na trati. Marc Sarreau (FDJ) je taktiež po páde v nemocnici a do zajtrajšej etapy nenastúpi. Lídrom celkovej a šprintérskej klasifikácie sa tak stal Poliak Kamil Malecki (:ccc:).

Video (neodporúčame pre citlivé povahy):

Údajná fotografia rozhodcu, ktorý stál pri stĺpe. Podľa všetkého je v poriadku:

Výsledky 1. etapy Okolo Poľska 2020:

1.Fabio Jakobsen (Ned):dqt:04:31:50
2.Marc Sarreau (Fra)FDJ
3.Luka Mezgec (Slo):mts:
4.Jasper Philipsen (Bel):uae:
5.Ryan Gibbons (RSA):ntt:
6.Szymon Sajnok (Pol):ccc:
7.Damien Touze (Fra)COF
8.Roger Kluge (Ger):lts:
9.Moreno Hofland (Ned):efd:
10.Edward Theuns (Bel:tfr:

Celkové poradie Okolo Poľska 2020:

1.Fabio Jakobsen (Ned):dqt:04:31:50
2.Marc Sarreau (Fra)FDJ+4
3.Kamil Malecki (Pol):ccc:+4
4.Luka Mezgec (Slo):mts:+6
5.Jasper Philipsen (Bel):uae:+10
6.Ryan Gibbons (RSA):ntt:+10
7.Szymon Sajnok (Pol):ccc:+10
8.Damien Touze (Fra)COF+10
9.Roger Kluge (Ger):lts:+10
10.Moreno Hofland (Ned):efd:+10
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár