Tour de France 2020 zelený dres – favoriti bodovacej súťaže

Tour de France 2020

Peter Sagan (BOH) od roku 2012 vyhral v bodovacej súťaži sedemkrát. Zelený dres na Tour de France 2020 bude opäť v hľadáčiku Slováka, ale kopcovitejšia trasa nasledujúca po dlhej letnej prestávke môže spôsobiť aspoň kúsok drámy v boji o maillot vert. Kto sú vyzývatelia Sagana v 107. ročníku Tour de France?

Pravidlá bodovacej súťaže na Tour de France

Tour de France zelený dres
Víťazi dresov zo sezóny 2018 | zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Pripomeňme si najprv, za čo sa zelený dres na Tour de France vyhráva. Víťazom sa stáva jazdec s najväčším počtom bodov na konci Tour. Tie sa získavajú v cieli a v jednej šprintérskej prémii v každej etape. Aby zelený dres vyhrali iní jazdci, akí vyhrávajú celkové poradie na čas, jednotlivé profily etáp sú hodnotené odlišne. Profilovo najľahšie sú vhodné pre šprintérov a aby tí naozaj súťaž vyhrali, za víťazstvo a vysoké umiestnenie dostanú najviac bodov. Naopak, vrchárske ťažké skúšky sú na body najchudobnejšie. Pri rovnakom hodnotení etáp by dochádzalo k situácii napríklad zo španielskej Vuelty, kde sú v zelenom najmä vrchári. Preto sa druhá najcennejšia súťaž na Tour tiež nazýva „šprintérskou“.

Prehľad získavania bodov:

Rovinaté etapy (etapy číslo 1,5,7,10,11,19,21): 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

Zvlnené s cieľom do kopca, stredné horské etapy (etapy číslo 2,3,6,12,14,16): 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6- 5-4-3 a 2 body pre prvých 15 pretekárov v cieli

Horské etapy a časovka (etapy číslo 8,9,13,15,17,18, 20): 20-17-15-13-11- 10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov v cieli

Šprintérske prémie uprostred etáp: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2 a 1 bod pre prvých 15 pretekárov na prémii

Profily každej etapy nájdete v našom samostatnom prehľade.

Favoriti na zelený dres Tour de France 2020:

Peter Sagan (BOH)

Sagan
Sagan na minuloročnom pódiu | zdroj: twitter.com/CyclingPub

Slovák je jasným výberom, ak sa bavíme o absolútnom favoritovi na zisk zeleného dresu. Od roku 2012 tu vyhral sedemkrát a je takmer isté, že by v kontroverznom roku 2017 mal tiež navrch. Charakterovo je ideálnym kandidátom, vie sa pravidelne umiestňovať v prvej päťke na čistých rovinatých etapách, kde často sú lepší v absolútnej rýchlosti špurtérski špecialisti. Všeobecne vie prejsť stredné kopce a na záver vytiahnuť šprint. Keďže spomínaní lepší šprintéri chýbajú, víťazstvo mu väčšinou neujde. Taktiež si vie skočiť do únikov, kde získa body na šprintérskej prémii.

Lenže, povedzme si pravdu, sezóna ako napríklad 2016, kde si Sagan mohol vyberať spôsob víťazstva, je preč. Posledný triumf zaznamenal v piatej etape Tour 2019 a ani v skorej časti sezóny či tej po reštarte preteky nevyhral. Stále hovorí, že formu časuje práve na Tour de France, čo nemáme prečo spochybňovať. Aj bez údajne najlepšej kondície získal toto leto kvalitné štvrté miesta na Miláno – San Remo a Miláno – Turín. Taktiež treba pamätať, že pár dní po „Starej Dáme“ absolvuje ďalšiu Grand Tour, Giro d’Italia.

Tour de France 2020 zelený dres Peter Sagan
Sagan vyhral 5. etapu Tour de France 2020 | zdroj: twitter.com/ActuStrasbourg

Jeho tím má síce plány na celkové poradie s Emanuelom Buchmannom, ale ten je po zranení. Stále pri Saganovi budú skúsení Daniel Oss a Lukas Pöstelberger, ktorí ho môžu priviesť v posledných kilometroch na správnu pozíciu. Tam sa v záverečnom špurte Sagan tradične zavesí na kolesá protivníkov, ukáže svoju techniku jazdy a príde si po dôležité body. Na definitívne potvrdenie jednoznačnosti v bodovacej súťaži stačí, aby sa vedelo, že Sagan dokáže minimalizovať straty v čistých špritnérskych etapách, a dokáže naskakovať do únikov v kopcoch, aby vyhral prémie. Dobrou otázkou je, či sa dokáže dostať do svojej najlepšej formy.

Triumfy neprichádzajú tak ľahko, ale tie 12-násobnému etapovému víťazovi nebránia v ďalšej spanilej jazde v zelenej súťaži.

Sam Bennett (:dqt:)

Tour de France 2020 zelený dres Sam Bennett
Sam Bennett na Vuelta a Burgos 2020 | zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Prvýkrát bude Ír na Tour de France. Jeden z najlepších šprintérov posledných dvoch rokov dostane pomoc od vlaku tímu Deceuninck – Quick Step. Ten je kvôli viacerým cieľom s Alaphilippom trochu chudobnejší. Chýba tam dvorný rozbiehať Shane Archbold, ale Michael Morkov je vždy stávka na istotu. Pred neho sa postavia silní tempári ako Kasper Asgreen alebo Bob Jungels.

29-ročný jazdec po prestupe do Quick Stepu zaznamenal štyri víťazstvá. Naposledy sa radoval na Okolo Valónska, kde porazil Démara vo forme či ďalšieho skvelého rýchlika Tour Ewana. Predtým ešte prezentoval svoju všestrannosť na Vuelta a Burgos, kedy správne zaútočil na krátkom kopci a unikol ostatným šprintérom v poslednom kilometri. Zvláda krátke kopce, ale jeho nevýhodou je jeho nestabilita. Niekedy je absolútne najrýchlejší, inokedy dosť stráca. Taktiež nie je až tak univerzálny na všetky profily ako Sagan, ale zato je rýchlejší na rovine. Pri správnej forme ale dokáže prekonať aj zvlnené etapy a vyhrať tam, kedy iní špurtéri nemajú nárok, rovnako ako to vie Sagan.

Caleb Ewan (:lts:)

Caleb Ewan
Caleb Ewan na vlaňajšej Tour de France | zdroj: twitter.com/thefield_in

Najrýchlejší muž pretekov sa vlani ukázal tromi etapovými triumfmi a stal sa najúspešnejším šprintérom podujatia. Aj tento rok prichádza ako favorit na čisté rovinaté záležitosti.

„Aby som bol úprimný, nezameriavam sa na zelený dres. Spôsobom, akým sa body rozdeľujú, sa ťažko vyhráva čistokrvným šprintérom. Už roky sme nevideli čistého šprintéra vyhrať. Sagan, ale aj Van Aert, ktorí dokáže prejsť kopce a zašprintovať. Cez dni, v ktorých sa nedokážem dostať do cieľa v prvej skupine, oni dostanú maximum bodov. Ešte aj v etapách, ktoré viem vyhrať, sa umiestňujú v top 5 alebo 10 a vždy získajú body,“ povedal vo štvrtok 26-ročný Ewan podľa Cyclingnews.

Jasne tak ukázal, že zopakovanie troch víťazstiev je mu prednejšie ako zelený dres. Aj keby Austrálčan vyhral skoro všetky šprintérske previerky, v tejto Tour de France je ich málo a body by musel získať inde. Podobne aj vlani bol skoro vždy v prvej trojke rovinatých etáp, ale bez účasti na šprintérskych prémiách skončil druhý so stratou 68 bodov na Sagana.

Je Ewan favoritom na titul najlepšieho šprintéra? Áno. Je favoritom na zisk „špirntérskeho dresu“? Vyzerá to, že nie.

Wout van Aert (:tjb:)

Wout van Aert v 1. etape Dauphiné | zdroj: https: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Ďalší jazdec z kategórie odmietania záujmu o zelený dres. Jeho tím Jumbo-Visma má šancu na žltý dres a nechcú prísť o domestika posielaním 25-ročného Van Aerta do koncoviek rýchlych etáp. V súčasnosti je po reštarte jednoznačne jazdec s najlepšou formou, vo veľkom štýle vyhral Strade Bianche, Miláno – San Remo i kopcovitú prvú etapu Critérium du Dauphiné.

Najvšestrannejší jazdec pelotónu vo štvrtok vyhlásil podľa Cyclingnews: „Ísť na zelený dres nie je niečo, čo môžete robiť počas toho, ako máte na starosti iné veci. Určite mierime na žltý dres v Paríži a skúšať každú šprintérsku prémiu a brať body v cieli bude nemožné. Chcem z toho urobiť môj cieľ v budúcnosti.“

Na Tour de France 2020 zelený dres tak zjavne ostane bez pozornosti Van Aerta. Belgičan už vlani pri svojej prvej účasti prekvapil takých šprintérov, akými sú Ewan, Sagan či Viviani a vyhral veternú 10. etapu. Má všetky vlastnosti ako Sagan, s momentálnou formou azda aj lepšie. Vie držať dlhé tempo na kopcoch, rovinách a vyprodukovať silový šprint. Fenomenálny cyklokrosár ale svoje tempárske schopnosti využije pre tím, ktorý chce s Primožom Rogličom a Tomom Dumoulinom konečne ukončiť nadvládu Ineosu/Sky. Do koncovky zvlnených či kopcovitých etáp sa môže sporadicky dostať, ako to ukázal hneď v prvom dni Dauphiné.

Giacomo Nizzolo (:ntt:)

Giacomo Nizzolo po triumfe na ME. Tour de France 2020 zelený dres
Giacomo Nizzolo po triumfe na ME | zdroj: twitter.com/CyclingTodayEn

Talian v životnej forme je čerstvým majstrom Európy aj Talianska. Na Grand Tours ešte etapu nevyhral, ale 31-ročný jazdec má momentálne pri oklieštenom šprintérskom poli veľkú šancu. V každej špurtérskej koncovke bude bojovať o top-3 a ako ukázal na oboch majstrákoch, vie prežiť aj ťažšiu zvlnenú trasu a mať najrýchlejšie nohy.

Sonny Colbrelli (:bmt:)

Sonny Colbrelli
Sonny Colbrelli | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Aj Talian Colbrelli je v tíme, kde majú definitívne priority s Mikelom Landom ako chráneným vrchárom. Opäť ide o odolného šprintéra, ktorý sa na Ewana nechytá, ale vo výbušných stúpaniach je medzi prvými. Druhým miestom na talianskom šampionáte ukázal stúpajúcu výkonnosť, ktorú už využil na víťazstve Okolo Occitánie.

Elia Viviani (COF)

Vlani ešte jeden z top trojky šprintérov sveta, dnes je po prestupe do Cofidisu bez víťazstva v sezóne. Taliansky rýchlik tak prirodzene mieri hlavne za prvým etapovým triumfom a zbieranie bodov v súťaži je jednak veľmi ťažké, ale aj značne zbytočné.

Matteo Trentin (:ccc:)

Tour de France 2020 zelený dres
Matteo Trentin | zdroj: twitter.com/CCCProTeam

Talian je veľmi podobný Saganovi, len neskóruje toľko bodov na rovinatých etapách. Tento rok je ale Tour preplnená zvlnenými a kopcovitými etapami, kde je Trentin ako doma. Vie vyhrať z úniku ako vlani po kopci v Gap, ale aj na šprinte do kopca. Tento rok sa po prestupe do CCC víťazne trápi, ale na Tour sa môže vicemajster sveta ukázať v lešpom svetle.

Alexander Kristoff (:uae:)

Kristoff
Kristoff na Okolo Slovenska | zdroj: Cyklonews

Nór ovláda šprint v treťom týždni a po náročnom priebehu. Ponúkajú sa mu veterné šance v druhom týždni. Stabilne sa môže umiestňovať v top-10, ale to aj iní a jednoznačná prevaha v kopcoch nad Saganom a ďalšími mu chýba.

Julian Alaphilippe (:dqt:)

Alaphilippe v žltom drese na TdF 201
Alaphilippe v žltom drese na TdF 2019 | zdroj: twitter.com/letour

Priestor v bodovačke sa nájde aj pre Juliana Alapahilippa, aj keď o víťazstvo to rovno nebude. Francúz je najrýchlejší v šprintoch do kopca a stredných vrchárskych etapách, za ktoré sa neudeľuje toľko bodov. Organizátori pre neho vymysleli trať v nízkej nadmorskej výške a je tak zrejmé, že sa bude sústrediť buď na celkové poradie, alebo vrchársku klasifikáciu. 27-ročný animátor vlaňajšej Tour v žltom drese sľúbil, že bude opäť útočný a pôjde po nejaké etapové triumfy na kopcoch. Vlani skončil s dvomi etapami v zelenej klasifikácii desiaty, v roku 2018 po rovnakom počte piaty. Viac sa vtedy hrnul do únikov.

Malá konkurencia šprintérov otvára dvere

Keďže väčšina svetových šprintérov uprednostnila o čosi jendnoduchšie etapy Giro d’Italia, na Tour nesmeruje úplne kompletná špička. Chýbajú Ackermann, Gavíria či Démare. Šanca na vstup do vyšších priečok bodovačky sa tak otvára špurtérom druhého sledu. Do neho patria napríklad Luka Mezgec (:mts:), Cees Bol (:sun:), Bryan Coquard (B & B Hotels-Vital Concept), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie) alebo Edward Theuns (:tfr:).

Tour de France 2020 zelený dres Bonifazio
Bonifazio vyhráva etapu na Paríž – Nice 2020 | zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Klasikárom bude chutiť bohatá ponuka etáp

Ani odolní jazdci s výbušným charakterom nepohŕdnu príležitosťou finišovať medzi prvými na zvlnených a ľahko kopcovitých profiloch. Tých tohtoročná trasa ponúka plejádu. Medzi klasikármi vynikajú spomínaní Julian Alaphilippe, Wout van Aert a Peter Sagan. Ďalšími sú majster sveta Mads Pedersen (:tfr:), Michal Kwiatkowski (:ins:), Benoît Cosnefroy (:alm:), Alberto Bettiol (:efd:), Davide Formolo (:uae:), Jasper Stuyven (:tfr:), Greg Van Avermaet (:ccc:), Alexej Lutsenko (AST), Philippe Gilbert (:lts:), Daryl Impey (:mts:), Michael Valgren (:ntt:) alebo Tiesj Benoot (:sun:) a Marc Hirschi (:sun:).

Očakáva, že tento rok budú viac vpredu aj jazdci na celkové poradie. Na Tour de France 2020 zelený dres síce nevyhrajú, ale môžu sa dostať vyššie v rebríčku. Z nich môžu niekoľko etáp vyhrať Primož Roglič (:tjb:), Egan Bernal (:ins:), Miguel Ángel López (AST) či Tadej Pogačar (:uae:). Kompletný prehľad favoritov na celkové poradie nájdete v samostatnom článku.

Naše náhľady na Tour de France 2020:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár