Van Avermaet, Bardet, Bevin i García Cortina menia tímy

Prestupy
Greg Van Avermaet

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

V pondelok 10. augusta preleteli cyklistickým svetom správy o veľkých prestupoch vo World Tour. Svoje nové pôsobiská našli napríklad Greg Van Avermaet, Romain Bardet, Patrick Bevin či Iván Garcia Cortina. Prinášame vám sumár najplodnejšieho dňa v prestupovom období.

Greg Van Avermaet z CCC Team do AG2R La Mondiale

Greg Van Avermaet a Oliver Naesen
Van Avermaet na fotke s Oliverom Naesenom | zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Belgičan sa v ostatných dňoch nechal počuť, že v CCC Team už naďalej nevidí svoju budúcnosť. 35-ročný jazdec sa rozhodol pre AG2R La Mondiale, ktorému v ďalšej sezóne pribudne nový sponzor Citroen. Vo francúzskom celku ostane na ďalšie tri roky, dosť možno to bude až do konca profesionálnej kariéry.

Tím AG2R sa začína čoraz viac orientovať na klasiky, čomu odpovedá príchod jedného z najspoľahlivejších jazdcov na jednodňovky. Okrem víťaza Paríž – Roubaix 2017 zostavu posilnia jeho terajší kolegovia Gijs van Hoecke (:ccc:), Michael Schär (:ccc:) alebo Stan Dewulf  (:lts:). Vytvorila sa aj nová dvojica s Oliverom Naesenom (:alm:), s ktorým je Greg dobrý kamarát z reprezentácie. S novou silou a smerovaním tímu môžeme očakávať nový favorizovaný tím na kockových a ardenských klasikách. Úradujúci olympijský víťaz odchádza zo zostavy, s ktorou bol posledných 10 rokov, predtým ešte ako tím BMC.

„Som šťastný a motivovaný začať nové dobrodružstvo. V štruktúrach Jima Ochowicza som strávil krásnych desať rokov, ale teraz je čas na novú výzvu. Som šťastný, že Vincent Lavenu do mňa vložil dôveru. Možnosť jazdiť s Oliverom Naesenom, s ktorým sa pokúsim vyhrať veľké klasiky, je vzrušujúca,“ povedal Van Avermaet v tlačovej správe tímu AG2R.

Romain Bardet z AG2R La Mondiale do Team Sunweb

Bardet
Romain Bardet | zdroj: twitter.com/letour

Preč po deviatich rokoch odchádza dlhodobý líder AG2r Romain Bardet (:alm:). Vrchár prichádza na dva roky do Sunwebu od novej sezóny. Francúz sa chcel víťazne presadiť na poli Grand Tours, špeciálne domácej Tour de France, ale po dvoch pódiách – naposledy v roku 2017 – nedokázal naplniť potenciál. Čoraz viac sa mu darilo vo vrcháskych jednodňovkách. Druhý bol na kopcovitých majstrovstvách sveta v Innsbrucku 2018 či Strade Bianche 2018, tretí skončil na monumente Liège – Bastogne – Liège 2018. Tieto preteky, pravdepodobne aj s nadchádzajúcou olympiádou, sú určite na jeho dosah. Potenciál má ako bývalý cyklokrosár prakticky na väčšine pretekov, minimálne môže pomáhať klasikárskym lídrom Matthewsovi, Benootovi či Kraghovi Andersenovi.

„Som veľmi šťastný, že som so Sunwebom podpísal kontrakt. Bolo veľmi dôležité nájsť tím, ktorý pracuje progresívne,“ vyhlásil Bardet v tlačove správe.

Jeho nový šéf Iwan Spekenbrink ďalej dodáva: „Je to skvelý jazdec, ktorý tímu pridá mnoho možností, všestranné schopnosti a úctyhodné palmarès. Bude to tvrdé, s klasikami v prvej časti sezóny a potom príde rozhodovanie, na ktorú Grand Tour sa zamerať.“

So Sunwebu údajne odchádzajú vrchári Sam Oomen do Jumbo-Visma a Wilco Kelderman do BORA – hansgrohe. Uvidíme, či Bardet dokáže po dvoch slabších sezónach zvrátiť svoj smer kariéry vo veku 29 rokov. Ako francúzsky jazdec to nebude mať v nemeckom tíme, ktorý sa posledné dva sezóny trápil, úplne jednoduché

Patrick Bevin z CCC Team do Isreael Start-Up Nation

Bevin je spolujazdec greg Van Avermaet
Bevin vyhráva svoju jedinú World Tour etapu na Tour Down Under 2019 | zdroj: twitter.com/cyclingweekly

CCC Team, zdá sa, nedokáže nájsť sponzora a ani údajný príchod donora v podobe Manuela Fundacion nedokáže zastaviť prestupom jeho najsilnejších jazdcov. Patrick Bevin (:ccc:) z Nového Zélande prichádza do izraelskej stajne, aby pomohol novej akvizícii Chrisovi Froomovi a zároveň sa dokázal zlepšovať v časovkách. 29-ročný jazdec skončil na vlaňajších majstrovstvách sveta v individuálnej časovke na skvelom štvrtom mieste. Okrem toho má po ťažkom priebehu silnú koncovku, na kopcoch vie tiež jazdiť dobré tempo na pár kilometrov.

„Tím je ambiciózny. Je tu cieľ stále rásť a vyhrávať najväčšie preteky sveta. Milujem časovkársku disciplínu a všetko, čo k tomu patrí. Mám niekde vnútri sen sa ešte zlepšiť v jazde proti chronometru a chem zo seba dostať to najlepšie,“ vyhlásil Bevin pre stránku tímu.

Okrem Bevina prichádza talentovaný Austrálčan Sebastian Berwick (St George Continental Cycling Team). 20-ročný pretekár sa skvelo ukázal na Herald Sun Tour a v tréningových jazdách dosahoval dobré čísla. V ďalšej sezóne preskočí kategóriu Pro a z kontinentálneho levelu sa posunie rovno do World Tour.

Iván Garcia Cortina z Bahrain – McLaren do Movistar Team

Iván Garcia Cortina
Cortina víťazí v etape na Paríž – Nice 2020 | zdroj: twitter.com/BBCSport

24-ročný Španiel bol prirodzeným cieľom jediného španielskeho World Tour tímu. Perspektívny klasikár a šprintér prichádza do Movistaru. Tam sa v nasledujúcich troch rokoch pokúsi útočiť na kockové jednodňovky, najmä Paríž – Roubaix. Ide o typ odolného šprintéra, ktorý svoju rýchlosť ukázal v minuloročnej etape Okolo Kalifornie alebo medzi najlepšími zvíťazil v etape na Paríž – Nice 2020.

„So svojím súčasným tímom som bol štyri roky a cítil som sa v pohode, ale pocítil som, že je čas na zmenu – hľadať nové ambície, ciele, motiváciu. Myslím, že toto je ten správny tím. Je to náš domovský tím a ideme po jednom cieli. Vždy som mal jeden závod na pamäti, ktorý  je zároveň jeden z mála pretekov, ktoré tento tím ešte nevyhral, a ním je Paríž – Roubaix,“ uviedol Cortina pre web tímu.

Movistar teraz drží najväčšie mladé španielske talenty v kopcoch – Enrica Masa a Marca Solera – a po novom aj na klasiky a šprinty. Toto odvetvie nie je špecializáciou pre tím zameraný hlavne na stúpania a Grand Tours, ale uvidíme, či sa to s príchodom Cortinu zmení. Navyše, ten má teraz jedinečnú príležitosť naučiť sa niečo nové od žijúcej cyklistickej legendy – Alejandra Valverdeho (MOV). 40-ročný pretekár má určitý prienik so schopnosťami Garcia Cortinu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár