Tím AG2R po dlhých rokoch mení meno, novým sponzorom je Citroën

Romain Bardet a Pierre Latour v drese AG2R

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Spoločnosť Citroën prichádza do cyklistiky. Tím AG2R La Mondiale sa od januára 2021 bude volať AG2R Citroën TeamDoterajší názov niesla francúzska stajňa nemenne od roku 2008.

Novinka sa oznámila vo štvrtok v tlačovej správe. Tím manažéra Vincenta Lavenua dodal, že podrobnosti ako dĺžka sponzorského kontraktu alebo nový dizajn dresov bude ohlásený v predvečer Tour de France, 28. augusta. Navonok sa príchod domácej automobilky prezentuje ako „nová kapitola v histórii tímu“.

„Cyklistický tím a jeho hlavný partner AG2R La Mondiale s potešením vítajú Citroën, ikonickú značku svetového automobilového priemyslu patriacu do francúzskej pop-kultúry. Vincent Lavenu, jazdci a personál zdieľajú so svojimi partnermi rovnaké hodnoty, ako sú ľudskosť, odvaha a túžba po lepšom výkone. Spoločne napíšeme novú kapitolu v histórii tímu,“ znie tlačové vyhlásenie, ktoré citovali noviny L’Equipe.

La Mondiale je podnázov francúzskej poisťovne, ktorá cyklistický tím podporuje ako vedľajší sponzor od roku 1998. V roku 2000 sa stali hlavným donorom tímu a niesol výhradne názov poisťovne, ktorá sa z názvu AG2R Prevoyance dostala na súčasný.

Tím na francúzskych základoch

Tím vznikol po konci kariéry cyklistu Vincenta Lavenua. V roku 2006 bol celok priradený do najvyššej kategórie UCI Pro Tour, pri zmene formátu na World Tour v roku 2009 taktiež nechýbal. V prvých rokoch za neho jazdili jazdci ako Alexander VinokurovLauri Aus, Christophe Moreau alebo Francisco Mancebo.

Po prestupe do najvyššej divízie sa tím aj naďalej sústredil na francúzskych jazdcov. Žltý dres na najprestížnejších pretekoch Tour de France držal pár dní s Cyrilom Desselom, Sylvainom Calzatim či Talianom Rinaldom Nocentinim. Veľký úspech celok zaznamenal na Tour 2014, kedy sa na druhé miesto pódia celkovej klasifikácie vyšplhal Jean-Christophe Péraud vo veku 37 rokov. Na ďalších Tour v rokoch 2016 a 2017 im pódium zabezpečil Romain Bardet, aj keď na Fromoove víťazstvá nesiahal.

Či príchod Citroenu zmení situácii ohľadom prestupov veľkých hráčov, je otázne. Na odchode sú údajne obaja lídri na Grand Tours  – Romain Bardet aj Pierre Latour. Prvý menovaný je spájaný so Sunwebom, druhý s Direct Energie. Najlepším jazdcom tímu je okrem Tonyho Gallopina belgický klasikár Oliver Naesen, ktorému však tituly z veľkých kockových klasík chýbajú. Zo zákulisia sa ozýva, že sa okolo neho stavia schopná klasikárska zostava. Údajne sa rokuje aj s Gregom Van Avermaetom, ktorého tím CCC je v problémoch.

AG2R disponuje francúzskymi nádejami. Mladíci Benoît Cosnefroy, Clément Champoussin alebo Aurélien Paret-Peintre ponúkajú solídny potenciál pre budúcnosť tímu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár