Okolo Poľska: Svetový majster Pedersen vyhral po silnom šprinte 2. etapu

Okolo Poľska 2020

Majster sveta Mads Pedersen (:tfr:) si v šprinte prišiel po víťazstvo v druhej etape Okolo Poľska 2020. V cieli dnes nedošlo k žiadnym kolíziám. Druhý došiel Pascal Ackermann (BOH), tretí Davide Ballerini (:dqt:).

Dnes sa išla druhá etapa Okolo Poľska 2020. Trasa medzi Opole a Zabrze v Sliezsku mala 151, 5 km. Jediná vrchárska prémia prišla 60 km pred cieľom. Po rovinatom teréne sa došlo na okruh baníckeho mesta, kde sa nachádzali dve ostré pravotočivé zákruty. Finiš bol opäť na miernom klesaní, organizátori po včerajších šialených udalostiach nič nezmenili.

Profil 2. etapy Okolo Poľska:

2. etapa Okolo Poľska 2020
2. etapa | zdroj: tourdepologne.pl

V tieni pádu Jakobsena

Všetky správy sa posledný deň točili okolo brutálnej kolízie vo finále prvej etapy. Z nej najhoršie vyšiel Fabio Jakobsen (:dqt:). Ten je podľa najnovších informácií ešte stále v umelom spánku. Lekári sa rozhodli ho zobudiť až zajtra. 23-ročný Holanďan musel podstúpiť päťhodinovú operáciu tváre. Taktiež ešte nie je úplne isté, či nedošlo k poškodeniu nervovej sústavy, aj keď opakované skeny tomu nenasvedčujú. Na mieste ho resuscitovali takmer hodinu. Jakobsen je však mimo ohrozenia života.

Do etapy po včerajšku nenastúpili Fabio JakobsenMarc Sarreau, Eduard Prades, Damien Touze ani Dylan Groenewegen. Posledný menovaný bol diskvalifikovaný, ostatní utrpeli zranenia vo včerajšom nešťastnom dojazde. Najhoršie bol na tom Jakobsen, ďalší menovaní mali postupne vykĺbené rameno, zlomený stavec, zlomený prst a Groenewegen mal ešte k tomu všetkému zlomenú kľučnú kosť. Od pádu pred chvíľou poskytol prvú reakciu.

V žltom drese Małecki

Za víťaza prvej etapy bol včera po vylúčení Groenewegena uznaný Jakobsen. Keďže ani druhý Sarreau dnes nenastúpil, žltý dres technicky pripadol na Poliaka Kamila Małeckeho (:ccc:), ktorý sa na tretiu priečku celkového poradia posunul po účasti v úniku a zisku bonusových sekúnd na prémiách. Tím CCC chcel žltý dres najprv symbolicky odovzdať niekomu z tímu Quick Step, ale to pravidlá nepovoľujú. 24-ročný jazdec sa tak dostal na domácich pretekov do najcennejšieho dresu vo svojej prvej sezóne vo World Tour.

Biely dres pre najlepšieho šprintéra mal dnes Luka Mezgec (:mts:). Maleckemu patril ten vrchársky, ale keďže ten je nižšie v poradí prestíže, nosil ho Julius van den Berg (:efd:).

Kamil Malecki v žltom drese na Okolo Poľska 2020
Kamil Malecki v žltom | zdroj: twitter.com/Tour_de_Pologne

V úniku opäť Van den Berg a Paterski

Maciej Paterski (Poľská reprezentácia) mal dnes oblečený modrý dres pre lídra klasifikácie zo šprintérskych prémií v strede etapy. Dnes na neho čakali dve nové a preto si nenechal ujsť príležitosť navýšiť svoj náskok. Po definitívne ustálenie na čele vrchárskej klasifikácie si do brejku skočil aj Julis van den Berg. Mladý Holanďan na kopci sv. Anny nezaváhal a pripísal si najväčší počet bodov. Bodkovaná koszulka mu tak po konci etapy patrila právom.

Paterskemu kolega z úniku dovolil brať body na šprintérskych prémiách. Na prvej si prišiel po jednu bonusovú sekundu Wouter Poels (:bmt:). Tá sa mu bude hodiť vo vrchárskych etapách, keďže tie sľubujú veľmi tesný boj o celkové poradie. Holanďan patrí do okruhu favoritov.

Vedelo sa, že dnes to bude hromadný dojazd. Veľké celky nedávali úniku priestor. Po ich pokuse bolo takmer 17 km pred cieľom-.

Schyľovalo sa k hromadnému šprintu

Svoje šprintérske vlaky mala v zálohe nachystaná Bora – hansgrohe, ktorá má najlepšieho šprintéra na pretekoch Pascala Ackermanna (BOH).

Na poslednom kole zaútočil z pelotónu poľský reprezentant Patryk Stosz, ale jeho sólo pokus dlho netrval. Čelo ovládali celky Trek, UAE a Bahrain. Finále prišlo po trojkilometrovej rovine na pomerne širokých cestách, takže jazdci mali dostatok priestoru predviesť férové a bezpečné pretekanie. Vpredu sa ešte miešali tímy s jazdcami na celkové poradie, aby do trojkilometrovej ochrannej zóny mali pokoj.

Opäť išlo o veľmi svižné finále, rýchlosti dosahovali miestami aj 65 km/h.

Záver

Ineos priviedol pole na cieľovú rovinku. Potom začal úradovať šprintérsky vlak Treku s Quinnom Simmonsom (:tfr:), za ním bola Bora. Ako prvý začal 350 metrov pred cieľom šprintovať lead-out Treku, ktorý bol pripravený pre Madsa Pedersena (:tfr:). Dán stavil na veľmi dlhý šprint, nalepil sa na neho Selig (BOH) a v poslednej dvestovke metrov ešte chcel spoza svojho pomocného kolegu vyskočiť Pascal Ackermann (BOH). Ten však nezastihol pri odstúpení Seliga z línie moment Pedersenovho nástupu a vytvorila sa medzera.

Dlhý silový šprint stačil svetovému šampiónovi Pedersenovi, ktorý etapu vyhral. Nemcovi Ackermannovi posledné zrýchlenie nepomohlo a o polovicu dĺžky kolesa skončil druhý. Jazdec Bory si dnes svoj šprint zle načasoval a zapol príliš neskoro. Tretie miesto bral Davide Ballerini (:dqt:).

24-ročný Dán mal dnes najlepší šprintérsky vlak, ktorý ho perfektne rozbehol. Poslednými mužmi na cieľovej rovinke boli Kirsch (:tfr:), Stuyven (:tfr:) a Theuns (:tfr:), ktorý je za obvyklých okolností hlavným šprintérom tímu. Dlhé kilometre predtým ešte pracoval juniorský majster sveta Quinn Simmons (:tfr:).

Majster sveta z Yorkshire Pedersen ukázal svoju veľkú silu, keď za sebou udržal svetové šprintérske eso Ackermanna. Od zisku svetového titulu v septembri je to jeho prvé víťazstvo v ikonickom dúhovom drese. Pred etapou nebol úplným favoritom, ale využil svoju vedomosť tejto trasy, keďže tu vlani skončil tretí. Ukázal, že pri správnej pomoci je veľmi rýchlym pretekárom.

Mads Pedersen na Okolo Poľska 2020
Mads Pedersen | zdroj: tourdepologne

Dán sa špecializuje na klasiky, pri takomto šprinte tam bude o niekoľko mesiacov veľkým nebezpečenstvom. Okrem majstráku v Yorkshire je jeho najväčším úspechom druhé miesto na Okolo Flámska alebo celkové prvenstvo na Okolo Dánska. Počas väčšiny závodných dní sme ho tento rok videli pomáhať kolegom, dokonca aj nosiť bidóny. No keď sa rozhodol ísť na seba, dopadlo do dokonale.

Celkové poradie

Mads Pedersen sa vďaka 10 bonusovým sekundám dostáva na čelo celkového poradia. Druhý je Ackermann, tretí Malecki.

Biely šprintérsky dres pripadol na Jaspera Philipsena (:uae:), ktorý dnes skončil ôsmy. Van den Berg je najlepším vrchárom, Paterski najaktívnejším jazdcom na prémiách.

Najväčší favoriti na zisk celkového víťazstva dnes čas nestratili. Prvé náznaky v GC uvidíme už zajtra na kopcovitej etape končiacej v Bielsko-Biala.

Koncovka 2. etapy Okolo Poľska 2020:

Výsledky 2. etapy Okolo Poľska 2020:

1.Mads Pedersen (Den):tfr:03:26:02
2.Pascal Ackermann (Ger)BOH
3.Davide Ballerini (Ita):dqt:
4.Rudy Barbier (Fra):isn:
5.Alberto Dainese (Ita):sun:
6.Albert Torres (Spa)MOV
7.Szymon Sajnok (Pol):ccc:
8.Jasper Philipsen (Bel):uae:
9.Piet Allegaert (Bel)COF
10.Jurgen Roelandts (Bel)MOV

Celkové poradie Okolo Poľska 2020:

1.Mads Pedersen (Den):tfr:07:57:42
2.Pascal Ackermann (Ger)BOH+ 04
3.Kamil Malecki (Pol):ccc:+ 04
4.Luka Mezgec (Slo):mts:+ 06
5.Davide Ballerini (Ita):dqt:+ 06
6.Wout Poels (Ned):bmt: +09
7.Jasper Philipsen (Bel):uae:+ 10
8.Szymon Sajnok (Pol):ccc:+ 10
9.Alberto Dainese (Ita):sun:+ 10
10.Mark Cavendish (GBr):bmt:+ 10

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár