Groenewegen prvýkrát reagoval, Lefevere sa obracia na políciu

Okolo Poľska 2020
Groenewegen Jakobsen Okolo Poľska 2020

zdroj: tourdepologne

Dylan Groenewegen (:tjb:) predviedol nebezpečný šprint v prvej etape Okolo Poľska. Doplatil na to však Fabio Jakobsen (:dqt:), ktorého poslal cez bariéru vo vysokej rýchlosti. Jakobsen je vo vážnom, no stabilizovanom stave. Holandský šprintér prvýkrát reagoval na jeden z najhoršie vyzerajúcich incidentov nedávnej histórie.

Dylan Groenewegen:

„Nemôžem vystáť to, čo sa včera stalo. Nemôžem nájsť slová, ktoré by opísali to, ako veľmi mi je ľúto Fabia a ostatných, ktorí spadli alebo boli zasiahnutí. 

„V súčasnosti je zdravie Fabia najdôležitejšou vecou. Neustále naňho myslím.“

Vinník sa vyjadril na sociálnej sieti Twitter. Dylan Groenewegen bol okamžite diskvalifikovaný, bola mu udelená pokuta 500 švajčiarskych frankov (cca 464 €), no to boli najtvrdšie úkony, aké mohla podniknúť jury pretekov. Teraz sa tento incident dostane vyššie. Medzinárodná cyklistická únia (UCI) spomína Disciplinárnu komisiu, ktorá môže skončiť na arbitrážnom súde. Skončiť to môže zákazom pretekania. Sám Groenewegen si pri svojom páde zlomil kľučnú kosť.

Tím podáva sťažnosť na políciu

„Stále sa veľmi hnevám a stojím si za svojimi vyhláseniami,“ hovorí šéf tímu Deceuninck – Quick Step Patrick Lefevere podľa Wielerflits. „To bol veľmi špinavý úkon. Konaniu Groenewegena vôbec nerozumiem. Jazdci musia ostať na pozore. Začal šprintovať uprostred cesty a, samozrejme, môže si zvoliť inú líniu. Ale potom išiel doprava a doprava. Cítil Fabia a ešte postrčil lakťom. Neexistuje pre to pochopenie, je to útok.

Skúsený belgický manažér chce veci riešiť v trestnoprávnej rovine.

„Nebudem korigovať svoje slová z predošlej noci. UCI sme už sťažnosť podali a to isté urobíme na poľskej polícii. Myslím, že by sme to mali urobiť tu, nemôžeme to nechať prejsť.“

Fabio Jakobsen sa momentálne nachádza v nemocnici v Katoviciach. Je v umelom spánku a včera podstúpil päťhodinovú operáciu tváre, kde má najvýraznejšie poranenia. Mozog a miecha sú, zdá sa, nepoškodené. Situáciu sťažilo zranenie v oblasti hrudníka.

Incident sa odohral na najrýchlejšom šprinte vo World Tour kalendári na miernom klesaní. Okrem Groenewegena a Jakobsena skončili na zemi Jasper Philipsen, Damien Touze, Eduard Prades a Marc Sarreau. Poslední traja menovaní do druhej etapy nenastúpia. Touze má zlomený prst, Prades si zlomil krčný stavec, Sarreau poškodil rameno.

Rozhodca stojaci pri stĺpe nie je v kritickom stave. Má poranenú hlavu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár