Critérium du Dauphiné: Mühlberger na páske takmer zaskočil Alaphilippa

Tradičné prípravné podujatie pred Tour de France Critérium du Dauphiné malo dnes na programe najdlhšiu, šiestu etapu. Tá mala 229 kilometrov a kopcovitý profil. Po zvlnenom strede etapy prišlo na rad stúpanie Col de Beaune (8,1 km; 6%). Po ňom sa zjazdom finišovalo v meste Saint-Michel-de-Maurienne. Pelotón sa dostal pod Alpy vo francúzskom regióne Rhône-Alpes.

Únik dnes vytvorili silní borci Alessandro De Marchi (:ccc:), Gregor Mühlberger (BOH) a Julian Alaphilippe (:qst:). Počas väčšej časti etapy pršalo a jazdcom to nezľahčoval ani protivietor. Utečenci si postupne vytvorili náskok 14 minút, čiže pelotón im poskytol dostatok priestoru na súperenie o etapový vavrín. Rozdiel sa nezmenšoval a trojica dlho vedela, že jeden z nich dnes zdvihne ruky nad hlavu. Papierovo najsilnejším jazdcom bol  z úniku Alaphilippe. Mühlberger vie taktiež predviesť dynamickú útok. De Marchi je typickým tempárom bez dobrého šprintu, no s veľkou odolnosťou.

Na vrchárskych prémiách zbieral body Francúz Alaphilippe a dostal sa do vedenia v súťaži o bodkovaný dres. V tejto klasifikácii sa nachádzal vysoko po aktívnej druhej etape. Aj pred posledným stúpaním mali lídri náskok 9 minút. Hlavné pole viedli viaceré tímy ako Astana, Ineos, Jumbo-Visma alebo Mitchelton-Scott udržujúc vedúceho Adama Yatesa (:mts:) v bezpečí.

Po zdvihnutí cesty sa únik držal pokope, dvakrát skúšal útoky Alaphilippe, no Mühlberger dokázal spokojne reagovať a De Marchi sa konštantným tempom vedel dolepiť. V najväčšej výhode bol Alaphilippe, ktorý mohol zaútočiť na stúpaní, v zjazde a prípadne sa mohol spoľahnúť aj na silný šprint.

Pred vrcholom posledného kopca v jednoduchších sklonoch chcel nohy súperov otestovať Talian De Marchi, nevyšlo to. Nabudil tým Mühlbergera, ktorý jazdca CCC na pár metrov odtrhol, no vrátil sa. Spojenie netrvalo dlho a Rakúšan opäť nastúpil. Po ďalšom spojení ešte sily pozbieral De Marchi a vystrelil poslednýkrát bez úspechu. Zrýchlenie opäť predviedol Mühlberger a do zjazdu prišiel s Alaphilippom na kolese. De Marchi už nemal čo ponúknuť a stratil kontakt.

Záver

Technický zjazd na úzkej ceste prešiel väčšinou na špici jazdec Bory, Alaphilippe nechcel riskovať. Do posledného kilometra prišiel prvý Mühlberger a na šprint trpezlivo čakal Alaphilippe. 150 metrov pred koncom z prvej pozície začal šprintovať rakúsky jazdec, neskôr sa od jeho kolesa odtrhol Francúz. Bol to veľmi vyrovnaný rýchlostný súboj a po prejdení pásky sa nevedelo, kto vyhral.

Napokon sa ukázalo, že Julian Alaphilippe vyhral etapu iba o pár centimetrov. 25-ročný Gregor Mühlberger sa statočne popasoval s rolou outsidera a takmer zaskočil lídra UCI rebríčka. Ten však ako skúsený jazdec v závere „hodil“ bicykel, čo mu pomohlo k víťazstvu. Po definitívnom oznámení výsledku mu určite odľahlo, čo dal jasne najavo. Tretí došiel De Marchi s odstupom 22 sekúnd.

27-ročný Julian Alaphilippe získal desiate víťazstvo v sezóne, čím potvrdil svoju dominanciu v roku 2019.  Ide o 36. prvenstvo tímu Deceuninck – Quick Step. Po prestávke sa Francúz spoľahlivo vrátil na víťaznú vlnu. Medzi jeho najväčšie tohtoročné úspechy patrí zásah na Strade Bianche, Miláno – San Remo a Valónskom šípe.

Celkové poradie

Team Ineos sa držal na špičke zriedeného pelotónu počas väčšiny stúpania, dlho ťahal Michal Kwiatkowski (:ins:). Všetci favoriti došli pokope a celkové poradie sa tak nemenilo. Skupina s Adamom Yatesom (:mts:) došla s mankom 6 minút a 10 sekúnd. Brit je stále na čele celkovej klasifikácie. O tej sa rozhodne v posledných dvoch etapách závodu. Na rad prídu ťažké alpské etapy.

S kopcovitým terénom si nedokázal poradiť klasikár Wout van Aert (:tjb:) a prišiel o biely dres. Najlepším mladým jazdcom sa stal Bjorg Lambrecht (:lts:). Alaphilippe je na čele vrchárskej súťaže. Tú bude chcieť získať hlavne na blížiacom sa Tour de France.

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 6. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:6:00:54
2.Gregor Mühlberger (Aut)BOH
3.Alessandro De Marchi (Ita):ccc:0:00:22
4.Wout Poels (Ned):ins:0:06:10
5.Gorka Izagirre Insausti (Spa)AST
6.Jakob Fuglsang (Den)AST
7.Jack Haig (Aus):mts:
8.Adam Yates (GBr):mts:
9.Nairo Quintana (Col)MOV
10.Alexey Lutsenko (Kaz)AST

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr):mts:23:35:04
2.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:04
3.Tejay Van Garderen (USA):efd:0:00:06
4.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:07
5.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:24
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:00:25
7.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:26
8.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:00:30
9.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:40
10.Wout Poels (Ned):ins:

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár