Critérium du Dauphiné: Na stúpaní Valmorel dosiahol Ír prvé víťazstvo v sezóne

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Piata etapa 70. ročníka Critérium du Dauphiné mala 130 kilometrov a obsahovala tri kategorizované stúpania. Prvé dve sa nachádzali v prvej polovici trasy. Posledný kopec patril do najvyššej kategórie HC. Bol dlhý 12,7 kilometra a priemerný sklon dosahoval hodnotu 7%. Práve na vrchole VC Valmorel sa nachádzal aj cieľ etapy vedúcej z mesta Grenoble.

Na prvom stúpaní vyhral vrchársku prémiu Dario Cataldo (AST), ktorý si vylepšil pozíciu na čele súťaže o kráľa hôr. Únik dňa vytvorilo 9 jazdcov: Dario Cataldo, Edward Ravasi (:uae:), Nicolas Edet (Cofidis), Carlos Verona (:mts:), Laurens De Plus (:qst:), Matteo Fabbro (:kat:), Alexis Gougeard (:alm:), Bruno Armirail (FDJ) a Thomas De Gendt (:lot:).

Títo jazdci prešli rovinatú časť trasy. Z úniku zostali do záverečného stúpania do Valmorel Nicolas Edet a Laurens De Plus. Do posledných desiatich kilometrov sa s nimi držal ešte Edward Ravasi, ale pelotón si všetkých postrážil. 5 kilometrov do cieľa bol pohltený aj posledný bojovník, Francúz Edet. O správne tempo hlavnej skupiny sa starali tímy Sky a Mitchelton-Scott.

3,7 kilometra pred cieľom výskušal šťastie Marc Soler (MOV), víťaz tohtoročnej edície Paríž – Nice. Tento útok vyprovokoval Adama Yatesa (:mts:), ktorého nasledovala väčšina hlavných favoritov. Z tejto skupiny onedlho nastúpil Daniel Martin (:uae:), ktorý sa 3 kilometre pred cieľom vydal na sólovú jazdu. Bolo už isté, že žltý dres dnes zmení majiteľa. Gianni Moscon (:sky:) totiž nestačil na väčšinu vrchárov. Na pomoc mu prišiel aj Michal Kwiatkowski (:sky:), ktorý sa taktiež rozlúčil s ambíciami na celkové víťazstvo.

Martinove tempo bolo silné. V poslednom kilometri sa od Romaina Bardeta (:alm:) odtrhol Thomas Geraint (:sky:). Brit začal sťahovať čas Martina a v 10-percentnom stúpaní predviedol skvelé tempárske zručnosti. Etapu ovldáol Dan Martin. Pre 31-ročného Íra ide o prvé víťazstvo v tejto sezóne a aj v novom tíme. Druhý skončil Thomas a a tretie miesto obsadil Adam Yates.

Poradie v celkovej klasifikácii:

Vďaka dobrému výkonu v samotnom závere stratil Thomas na víťaza iba 4 sekundy. Britský jazdec sa dostal na čelo celkovej klasifikácie a na druhého Damiana Carusa (:bmc:) má náskok minútu a deväť sekúnd. Pódium uzatvára Gianni Moscon (:sky:). Prepad zaznamenal aj Kwiatkowski, ktorý je na piatom mieste v GC.

Dojazd:

Výsledky 5. etapy

1.Daniel Martin (Irl):uae:3:21:19
2.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:04
3.Adam Yates (GBr):mts:0:00:15
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:16
5.Daniel Navarro Garcia (Spa)Cofidis, Solutions Credits
6.Romain Bardet (Fra):alm:
7.Damiano Caruso (Ita):bmc:0:00:24
8.Ilnur Zakarin (Rus):kat:
9.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Groupe Gobert0:00:26
10.Antwan Tolhoek (Ned):lot:

Celkové poradie:

1.Geraint Thomas (GBr):sky:17:16:53
2.Damiano Caruso (Ita):bmc:0:01:09
3.Gianni Moscon (Ita):sky:
4.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:01:10
5.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:01:15
6.Adam Yates (GBr:mts:0:01:18
7.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:53
8.Bob Jungels (Lux):qst:0:02:03
9.Marc Soler (Spa)MOV0:02:10
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:02:23

Zdroj: cyclingnews

 

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár