Critérium du Dauphiné preview: Tradičná skúška pred Tour de France

zdroj: twitter.com/dauphine

V nedeľu sa začínajú ďalšie preteky z kategórie World Tour. Čaká nás už tradičná príprava pred Tour de France – Critérium du Dauphiné. Podnik začne 9. júna a skončí o týždeň neskôr. Začiatok bude v Aurillac to Jussac a koniec vo švajčiarskom Champéry. Už v poradí 71. edícia ponúkne šancu i šprintérom. Pre nich sú pripravené dve etapy. Pre vrchárov bude záver pretekov, keď prídu na rad horské etapy. Klasikári budú mať tri možnosti a pre časovkárov tu bude jediná možnosť a to vo štvrtej etape. Na pretekoch bude chýbať minuloročný víťaz, Geraint Thomas (:ins:) si pre prípravu na Tour de France zvolil preteky Okolo Švajčiarska.

Rozhodujúce momenty celých pretekov by mali prísť v siedmej a ôsmej etape. V prvej menovanej bude čakať na pelotón trojica stúpaní prvej kategórie a dojazd na Monteé de Pipay, ktoré leží v nadmorskej výške 1 561 m.n.m. V druhej spomínanej to bude hore-dole od začiatku až do konca. Pripravených je dokonca 7 stúpaní, dve z toho prvej kategórie. Na štart sa postaví celkovo 154 jazdcov z 22 tímov. Na podujatí bude chýbať slovenské zastúpenie, keďže Peter Sagan (BOH) zvolil už tradične preteky vo Švajčiarsku.

Etapy

1. Aurillac – Jussac, 142 km

2. Mauriac – Craponne-sur-Arzon, 180 km

3. Le Puy-en-Velay – Riom, 172 km

4. Roanne – Roanne, 26,1 km (Individuálna časovka)

5. Boën-sur-Lignon – Voiron, 201 km

6. Saint-Vulbas – Plaine de l’Ain – Saint-Michel-de-Maurienne, 228 km

7.  Saint-Genix-les-Villages – Les Sept Laux-Pipay, 133 km

8. Cluses – Champéry, 113,5 km

Favoriti

V boji o celkové prvenstvo bude chýbať obhajca Geraint Thomas (:ins:), no nahradí ho Chris Froome (:ins:), ktorému bude kryť chrbát Michal Kwiatkowski (:ins:) či Gianni Moscon (:ins:). Brit tu dokázal vyhrať už trikrát a tak bude patriť medzi elitných favoritov. Najväčším vyzývateľom bude Nairo Quintana (MOV). Kolumbíjčana už ako tradične podporí veľmi silný tím. Astana posiela do boja silný dvojblok Lutsenko (AST) – Fuglsang (AST). Dán tu triumfoval v roku 2017 a tento rok zažíva hádam životnú sezónu. Do boja o pódium budú chcieť zasiahnúť aj jazdci ako Adam Yates (:mts:), Daniel Martin (:uae:), Thibaut Pinot (FDJ), Romain Bardet (:alm:) či Richie Porte (:tfr:).

Trasa

Zdroj: criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár