Critérium du Dauphiné: Sam Bennett suverénne využil šprintérsku príležitosť

zdroj: twitter.com/MaillotjauneLCL

Tretia etapa francúzskych pretekov Critérium du Dauphiné mala 177 kilometrov. Išlo o jednoduchý, rovinatý profil. Šprintérov nezastavili ani štyri stúpania z kategórie 4. Finišovalo sa v meste Riom v centrálnej časti Francúzska.

Keďže ďalšie etapy potrápia nohy väčšiny pelotónu, takmer nikto dnes nechcel míňať sily účasťou v úniku. Ten vytvorili iba Natnael Berhane (Cofidis) a Quentin Pacher (Vital Concept). Išlo o klasický pokus o odtrhnutie a vedelo sa, že väčšina dňa bude pokojná s rýchlym záverom. Upršaná, no takmer bezstarostná etapa padla vhod Julianovi Alaphilippovi (:qst:), ktorý dnes na domácich cestách oslavoval 27. narodeniny.

Pelotón ťahali viaceré tímy, najmä Bora – hansgrohe, Deceuninck – Quick Step, Arkéa Samsic a Bahrain Merida. Tie mali v zostavách rýchlych mužov. Vďaka tomu sa štvorminútové manko dokázalo zmenšiť a po poslednej rýchlostnej prémii 15 km pred koncom úniku odzvonilo. Na šprintérskej značke si po ostávajúci bod prišiel Alexej Lutsenko (:kat:).

V poslednej dvadsiatke kilometrov musel defekt riešiť šprintér Quick Stepu Alváro Hodeg (:qst:). Kolumbijčanovi sa podarilo dostať do uceleného balíka. Ten viedol aj tím Ineos v spoločnosti všetkých tímov, vrchárskych aj šprintérskych, čo umocňovalo nervozitu až do ochrannej zóny 3 kilometrov. Na zemi sa vo vysokej rýchlosti ocitol Guerreiro (:kat:), našťastie so sebou nikoho nezobral, no musel opustiť preteky.

Záver

V poslednom kilometri sa už formovali vlaky pre šprintérov. Grupu viedol Alaphilippe, no jeho koleso stratili Štybar (:qst:) s Hodegom. V záverečných 500 metrov za to zobrali borci z Bora – hansgrohe. Dobrú pozíciu vypracovali pre Sama Bennetta (BOH), jeho posledným mužom bol Shane Archbold (BOH), nová posila tímu.

Ír Sam Bennett využil prácu kolegu a vyhral etapu, udržal za sebou Edwarda Thenusa (:tfr:), ktorý na istý čas vyzeral nádejne. Bennett začal šprintovať priam až z ideálnej pozície v ideálnom momente v poslednej dvestovke metrov. Rýchlosť nepotvrdil Edvald Boasson Hagen (:ddd:). Druhý skončil po peknej pozičnej hre Wout van Aert (:tjb:), ktorý medzi šprintérov rozhodne nepatrí. Tretiu priečku získal Davide Ballerini (AST).

Celkové poradie

Do zajtrajšej časovky vstúpi v žltej kombinéze Dylan Teuns (:bmt:), ktorý vyhral včerajšiu etapu. Druhý je Guillaume Martin (Wanty-Gobert), vďaka bonifikácii na prémii si Alexej Lutsenko (:kat:) polepšil na tretiu priečku.

Belgičan Wout van Aert (:tjb:) ostáva na čele mladíckej klasifikácie. 24-ročný cyklokrosár sa taktiež posunul na čelo bodovacej súťaže, keďže druhé miesto už získal v prvej etape. Lídrom horskej súťaže je aj naďalej Casper Pedersen (:sun:).

Vysoká úroveň výkonov, no veľká Grand Tour ho minie

28-ročný Bennett potvrdil svoju vysokú šprintérsku kvalitu. Od začiatku sezóny si drží stabilné výsledky. Na konte má úctyhodných sedem víťazstiev, a to proti slušnej konkurencii. Darilo sa mu na Vuelta a San Juan, UAE Tour, Paríž – Nice, Okolo Turecka a aj Dauphiné. Keďže však jazdí za tím Bora, kde je pretlak šprintérov, preteky Grand Tour sa mu zatiaľ vyhýbajú. Na Giro d’Italia putoval Pascal Ackermann (BOH), kde svoj výber aj dvomi etapami a šprintérskym dresom potvrdil. Peter Sagan (BOH) zažíva na Tour de France vrchol svojej sezóny a pre iného rýchlika sa miesto jednoducho nenájde. Bennett má tak k dispozícii iba šprintérsky nezáživnú Vueltu. O jeho budúcnosti v tíme sa má rozhodnúť v nasledujúcich týždňoch. Vďaka excelentným výkonom je tak veľmi pravdepodobným ťahom prestup do iného tímu.

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 3. etapy:

1.Sam Bennett (Ire)BOH4:15:25
2.Wout van Aert (Bel):tjb:
3.Davide Ballerini (Ita)AST
4.Clement Venturini (Fra):alm:
5.Edward Theuns (Bel):tfr:
6.Edvald Boasson Hagen (Nor):ddd:
7.Alvaro Hodeg (Col):qst:
8.Jens Debusschere (Bel):lts:
9.Luka Mezgec (Slo):mts:
10.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:

Celkové poradie:

1.Dylan Teuns (Bel):bmt:11:52:28
2.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Gobert0:00:03
3.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:00:20
4.Jakob Fuglsang (Den)AST
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:24
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
7.Michael Woods (Can):efd:
8.Chris Froome (GBr):ins:
9.Wout Poels (Ned):ins:
10.Adam Yates (GBr):mts:

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár