Critérium du Dauphiné: Teuns na páske premohol Martina

Druhá etapa pretekov Critérium du Dauphiné mala 180 kilometrov. Trasa medzi francúzskymi mestami Mauriac a Craponne-sur-Arzon v strednej časti krajiny mala profil ovešaný ôsmimi kategorizovanými stúpaniami. Posledné Saint-Victor-sur-Arlanc (3,2 km; 8,9%) sa nachádzalo 18 km pred mierne zvlneným záverom.

Prvé časti etapy boli dosť hektické, keď sa do úniku dostalo plno zaujímavých mien. V skupine sa nachádzal aj Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý pozbieral prvé miesta na prvých piatich kopcoch. Francúz, ktorý bodkovaný dres obhajuje aj na Tour de France, získal 12 bodov. To na priebežného lídra klasifikácie Caspera Pedersena (:sun:) nestačilo. V skorom úniku sa nachádzal aj Tom Dumoulin (:sun:). Útočníci vydržali do značky 35 km do cieľa.

V chladnom a daždivom počasí to tak vyskúšali iní. V novom úniku sa nachádzali napríklad Dylan Teuns (:bmt:), Philippe Gilbert (:qst:), Guillaume Martin (Wanty-Gobert), Petr Vakoč (:qst:) alebo Nils Politt (:kat:). Tí si vypracovali náskok 40 sekúnd na zriedený pelotón s hlavnými favoritmi na celkové poradie. V ňom sa už nenachádzal držiteľ žltého dresu Edvald Boasson Hagen (:ddd:). Po jeho včerajšom víťazstve sa vedelo, že dnes sa bude líder meniť.

Na kopci Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc atakovali Martin Teuns. Ostatní členovia ich skupiny nedokázali reagovať a táto francúzsko-belgická dvojica sa osamostatnila na čele s príjemnou časovou výhodou.

Za nimi útočili hlavní vrchári. Na poslednom stúpaní nastúpil Thibaut Pinot (FDJ) a bezprostredne sa ho chytil Michael Woods (:efd:). Pridali sa k nim Adam Yates (:mts:), Chris Froome (:ins:), Jakob Fuglsang (AST) a Nairo Quintana (MOV). S tempom mali problém Dan Martin (:uae:), Romain Bardet (:alm:), Richie Porte (:tfr:) alebo Steven Kruijswijk (:tjb:).

Záver

Náskok vedúceho dua bol v posledných 5 km dostatočný na to, aby sa začali pripravovať na súboj o víťazstvo. Profil už nebol tak náročný. V poslednej zákrute vrcholil pozičný súboj. Šprint najprv v posledných 200 metrov otvoril domáci Martin, ktorý mal istý čas navrch. Napokon však svoju rýchlosť potvrdil klasikár Teuns, ktorý v úplne posledných metroch predbehol 26-ročného jazdca pro-konti tímu Wanty-Gobert.

Skupina GC favoritov došla za nimi so stratou 13 sekúnd, finišoval aj v nej Petr Vakoč. Čech tak zaznamenal prvé umiestnenie v top-10 od svojho návratu na cesty po ťažej kolízii s nákladným autom.

Ďalšia grupa vrchárov došla s mankom 44 sekúnd na víťaza etapy.

Celkové poradie

27-ročný Teuns sa dostal do žltého dresu pre lídra pretekov. Martin je druhý, Dán Fuglsang s rozdielom 20 sekúnd tretí.

Posledný kilometer:

Záber z cieľovej čiary:

Profil:

Výsledky 2. etapy:

1.Dylan Teuns (Bel):bmt:4:12:41
2.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Gobert
3.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:13
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
5.Michael Woods (Can):efd:
6.Alexey Lutsenko (Kaz)AST
7.Petr Vakoc (Cze):qst:
8.Nairo Quintana (Col)MOV
9.Wout Poels (Ned):ins:
10.Adam Yates (GBr):mts:

Celkové poradie:

1.Dylan Teuns (Bel):bmt:7:37:03
2.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Gobert0:00:03
3.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:20
4.Alexey Lutsenko (Kaz)AST0:00:21
5.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:24
6.Michael Woods (Can):efd:
7.Wout Poels (Ned):ins:
8.Chris Froome (GBr):ins:
9.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
10.Adam Yates (GBr):mts:

Zdroj: www.criterium-du-dauphine.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár