Miguel Ángel López: Prečo som odstúpil? Sme len ľudia (Vuelta 2021)

Vuelta a España 2021
Miguel Ángel López

zdroj: ©Luis Angel Gomez / Photo Gomez Sport

Miguel Ángel López (MOV) odstúpil počas 20. etapy Vuelta a Espaňa 2021 za dramatických okolností. Bol nahnevaný na svoj tím. 

Kolumbijčan sa po útoku Adama Yatesa (:ins:) vyše 60 kilometrov pred cieľom nedostal do elitnej skupiny, kde boli hlavní favoriti Primož Roglič, Enric Mas, Jack Haig a druhý člen Movistaru Enric Mas. Po práci Bahrain Victorious začal na ceste prichádzať o celkové pódiové umiestnenie, ktoré zobral Austrálčan Haig.

Následne sme sa dozvedeli, že 27-ročný López zostúpil z bicykla a odmietol pokračovať. Prehováral ho tréner Patxi Vila, ale márne. Kolumbijské média hovoria, že bol poriadne naštvaný a frustrovaný, keď mu vlastný tím zakázal sťahovať svoju stratu. V 20 etapách jazdec Movistar Team predvádzal vyrovnané výkony a v top 3 bol v podstate po celé preteky. Všetko sa však zmenilo.

Frustrovaný Miguel Ángel López nasadá do auta:

„Sme ľudia“

„Prečo som odstúpil? Sme ľudia, nie stroje. Niekedy sme tvorení len z mäsa a kostí,“ povedal López pre Sport Carousel. „Chcem sa ospravedlniť kolegom a fanúšikom. Bola to chyba, že som preteky nedokončil.“

V skupine, ktorá začala prehrávať preteky, sa ocitol aj Egan Bernal (:ins:). Kolumbijčan z INEOS Grenadiers zobral svoju stratu s pokorou: „Nemali sme čo stratiť. Urobili sme show a nechali na ceste všetko“

López bol nahnevaný na svoj tím.

„Ako ste mohli vidieť, bol to prehraný boj. Bahrain zahral svoje karty veľmi dobre,“ popísal López.

Je mu ľúto spolujazdcov

V tímovom stanovisku López spomína, že mu je ľúto hlavne spolujazdcov. Tím prišiel počas Vuelty o troch pretekárov, po odstúpení Lópeza do Santiago de Compostela prídu len štyria.

V istej chvíli sa spolupráca v Lópezovej a Bernalovej skupine úplne vytratila. Zastali. Nakoniec sa zozadu vrátil Španiel José Joquín Rojas, ktorý sa snažil stiahnuť medzeru, ale márne.

„Snažil som sa stiahnuť stratu, potom som vypadol zo skupiny a ďalej neviem, čo sa stalo. Pre mňa je Miguel Ángel super spolujazdcom,“ popísal Rojas pre Mundo Deportivo.

López získal Movistaru etapu, Mas má pódium

Tím Movistar sa javil ako jeden z najsilnejších. V záverečnej časovke v nedeľu si Španiel Enric Mas (MOV) s najväčšou pravdepodobnosťou udrží druhé miesto. Ak prirátame kvalitný triumf Miguela Ángela Lópeza v kráľovskej etape na brutálnom Gamoniteiru, domáci tím musí byť s výsledkom spokojní.

Dráma v predposlednej etape však nezanechala dobrý dojem.

„V skupine sa dosť útočilo a pozerali sme, kto sa uvoľní a kto zostane iba vzadu,“ povedal Enric Mas, druhý muž celkového poradia.

Mas sa dokonca v cieli najprv pýtal, či López spadol. Až potom sa dozvedel, že odstúpil dobrovoľne.

Svokor Lópeza: Bol na zlom kolese

Pre denník El Espectador sa otvoril svokor Lópeza Rafa Acevedo. V rozhovore priznal, že cyklista po odstúpení volal jeho dcére s plačom.„Po troch týždňoch nedosiahol svoj cieľ – stáť na pódiu.“

Svokor spomína, že v rozhodujúcom momente bol na kolese Bernala, ktorý sa do elitného úniku nedostal.

Ďalej, tímový manažér Eusébio Unzué na neho počas etapy údajne kričal, aby nestíhal skupinu pred ním, kde boli Mas, Primož Roglič, Jack Haig alebo Adam Yates.

Cyklistika je psychicky náročná, priznal Miguel Ángel López

Po prestupe z Astana Premier-Tech do Movistar Team bol López infikovaný Covid-19. Pomalý rozbeh sezóny ukončil víťazstvom na menších pretekoch Okolo Andalúzie. Neskôr vyhral jednodňovku na Mont Ventoux.

Na Tour de France sa mu vôbec nedarilo a v poslednom týždni predčasne odišiel.

Až na Vuelte predvádzal najlepšie výkony za posledné mesiace.

Ešte v marci sa Miguel Ángel López otvoril pre denník El Tiempo. Hovoril, že rozmýšľal nad koncom v cyklistike. Podľa vlastných slov je cyklistika psychicky náročná. Oči mu otvorila prestávka kariéry Toma Dumoulina.

„Cyklistika je komplikovaná a niekedy začnete premýšľať ako Tom Dumoulin,“ povedal vtedy López. „Tlak, obeta, vyčerpanie a zranenia sú kompilované. Ak ste líder, zodpovedáte za celý tím. Ale niekedy proste prídu momenty, keď rozmýšľate s horúcou hlavou.“

A presne taký moment prišiel v 20. etape Vuelta a Espaňa 2021.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár