Clasica de Almeria 2022 preview: Prímorský šprint v nových dresoch

Giacomo Nizzolo Circuito de Getxo 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

V nedeľu 13. februára sa koná prvá jednodňovka z ProSeries – Clasica de Almeria 2022. Pôjde o tradičný juhošpanielsky test rýchlych nôh.

Prvé preteky v drese TotalEnergies absolvuje Juraj Sagan.

Cyklistika: Program Clasica de Almeria 2022

Nedeľa 13. februára 2022

  • Ročník: 35.
  • Kategória: Euro Tour ProSeries
  • Dĺžka: 188,2 km
  • Štart: 13:00 v El Ejido
  • Predpokladaný dojazd: ~17:30 v Roquetas de Mar

Živé vysielanie v TV, live prenos Clasica de Almeria 2022 online:

  • Eurosport Player naživo od 16:30 do 18:00
  • Naživo na Eurosport 2 od 16:30 do 18:00

Poslední víťazi:

2021 Giacomo Nizzolo
2020 Pascal Ackermann
2019 Pascal Ackermann
2018 Caleb Ewan
2017 Magnus Cort Nielsen
2016 Leigh Howard
2015 Mark Cavendish
2014 Sam Bennett

Trasa Clasica de Almeria 2022

Clasica de Almeria 2022 cyklistika profil
zdroj: clasicadealmeria.net

V Andalúzii na juhu Španielska sa prejde 188,2 kilometra. Po novom štarte v El Eijdo sa trasa delí na dve polovice – na kopcovitú a rovinatú časť. Vrchol Alto de Celin príde po 50 km, Alto de Fuente de Marbella po ďalších 30 kilometroch. Po zjazde sa pokračuje na ťahavú rovinu do meste Roquetas de Mar v blízkosti Almerie, po ktorej sú preteky pomenované.

Počas cesty uvidíme mohutné skleníky na pestovanie ovocia, ktoré sa však stretávajú s kritikou, keďže nemusia byť prospešné pre okoliu prírodu.

Na jazdcov čaká približne 20-kilometrový okruh, pričom pred samotným finišom cieľovú rovinku párkrát prejdú, aby si zmerali svoje sily. Prejde sa cez niekoľko kruhových objazdov, ale samotné finále je na rovnej a širokej ceste. Posledná zákruta však príde v posledných 200 metroch, čo vie byť dosť divoké.

Favoriti Clasica de Almeria 2022

Z histórie a profilu trasy nie je ťažké odhadnúť, že sa najpravdepodobnejším scenárom je hromadný šprint. Napovedajú tomu aj zostavy. Väčšina favoritov práve prechádza zmenou tímu. O to dôležitejšie pre nich bude natrénovanie si komunikácie s tímom a formáciu šprintérskeho vlaku.

Giacomo NIzzolo Clasica de Almeria 2021
Giacomo NIzzolo berie vlani triumf. twitter.com/QhubekaAssos

Talian Giacomo Nizzolo (:isn:) je obhajcom titulu a papierovo najrýchlejším mužom na štartovej listine. Otázka však znie, ako mu pomôže jeho šprintérsky vlak. Bývalý majster Európy je iba pár pretekov v novom tíme Israel Start-Up Nation a s rozbiehačmi ako Jenthe Biermans alebo Rick Zabel sa len zoznamuje.

Alexander Kristoff
Alexander Kristoff. Alessandro Volders / @cyclingmedia_agency

Skúsený Nór Alexander Kristoff zaznamenal vo Valencii niekoľko umiestnení v top 3, lenže vždy sa našiel rýchlejší pretekár. Konkurencia sa však v Almerii zúžila a jazdec Intermarché môže započať svoju víťaznú vlnu.

Juan Sebastian Molano 1. etapa Okolo Sicilie 2021
Moláno na Okolo Síciílie. © Marco Alpozzi/LaPresse

Tím UAE posiela na preteky Juana Sebastiana Molána (:uae:). Kolumbijčan sa ku koncu roka ozýval na podobných pretekoch, kde získal niekoľko víťazstiev. Pomôžu mu Matteo Trentin alebo víťaz sobotňajšej jednodňovky v Murcii Alessandro Covi.

Už teraz je potrebné mať v hľadáčiku nového jazdca tímu EF Eduaction-EasyPost. Holanďan Marijn van den Berg (:efn:) patril k najlepším šprintérom mládežníckej scény.

Zo šprintu sa môžu rovnako ozvať aj Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Max Kanter (MOV), Daniel McLay a Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic), alebo Niccolo Bonifazio z TotalEnergies.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár