GP la Marseillaise 2022: Amaury Capiot s cenným úvodným skalpom

Amaury Capiot

zdroj: twitter.com/Arkea_Samsic

Belgičan Amaury Capiot sa stal víťazom úvodných francúzskych jednodňových pretekov GP la Marseillaise 2022. Jazdec Arkéa-Samsic ovládol hromadný šprint v Marseille.

Na druhom mieste skončil Dán Mads Pedersen (:tfr:) a tretí bol Španiel Francisco Galván z Equipo Kern Pharma.

V poslednej tretine pretekov prichádzali viaceré útoky od mužov, ako Talian Diego Ulissi (:uae:) a Guillaume Martin (COF). Francúzovi však nehral v prospech silný protivietor v okolí Marseille, takže balík jeho odvážny sólo pokus zneškodnil. V uliciach druhého najväčšieho francúzskeho mesta sa šprintovalo.

Posledný kilometer ovládal Team TotalEnergies, ale Nór Edvald Boasson Hagen získal po skorom otvorení svojho šprintu štvrtú priečku. Šancu mal aj bývalý majster sveta Pedersen, ale v posledných 50 metroch sa z jeho vzdušného vaku vyviezol Capiot, ktorý s rozdielom dvoch dĺžok bicykla získal najväčšie víťazstvo v kariére.

Tím Arkéa-Samsic, ktorý sa usiluje o postup do World Tour, získal cenných 125 bodov. Pre 28-ročného Valóna ide o vôbec prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Blízko bol už pred týždňom, vo Valencii bol druhý.

Video šprintu:

Ako prebehla jednodňovka okolo Marseille?

Hore-dole smerom k pobrežiu

Preteky tretej najvyššej kategórie .1 mali 177 kilometrov a prevažne kopcovitý charakter. V závere bolo 14 ºC a fúkalo hlavne proti smeru jazdy, čo bola nevýhoda pre útočníkov.

Malý únik pod kontrolou

Na začiatku sa do úniku dostalo sedem jazdcov: Alexis Gougeard (B&B Hôtels), Clément Carisey (Go Sport – Roubaix), Nicolas Debeaumarché (St-Michel Auber), Louis Blouwe (Bingoal), Danny Van der Tuuk (Kern Pharma), Julien Amadori (Team Nice Métropole Côte D’Azur) a Jordan Jegat (Team U Nantes Atlantique).

V prvej polovici dňa mali náskok približne tri minúty.

Ulissi sa pridal k čelu

Pri vstupe do posledných 50 km, na kopci Crétes, zaútočil z pelotónu Alberto Bettiol (:efn:), ale zvyšok zriedeného pelotónu ho pokryl.

Úspešnejší bol na rovnakom kopci 44 km pred cieľom Diego Ulissi (:uae:), na ktorého sa zavesil Pierre Latour (TotalEnergies). Dvojica sa pridala k zvyšku pôvodného úniku k Debeaumarchému a Gougeardovi. V pelotóne pracoval hlavne tím Trek-Segafredo.

Guillaume Martin mal veľmi dobrý deň

Netrvalo dlho a Talian Ulissi vyšťavil troch jazdcov na svojom kolese. 30 km pred cieľom bol na čele pretekov sám s polminútovým náskokom. Vtedy sa z pelotónu postavil Guillaume Martin (COF) a s Alexysom Brunelom (:uae:) sa vydali sa stíhaciu jazdu, po ceste zobral odpadlíkov z úniku za Ulissim.

Martinova skupina sa dotiahla na Ulissiho 21 km pred cieľom, ktorý mal k dispozícii kolegu Brunela z UAE. Na poslednom kopci dňa zo sedemčlennej skupiny nastúpil Martin. Nasledoval len Brunel. Nová francúzska posila tímu Spojených arabských emirátov však nedokázala držať tempo a rýchlo odpadla. V pelotóne sťahoval 50-sekundový náskok Martina tím Arkéa-Samsic a neskôr UAE Team Emirates.

Útoky nikam neviedli

Z veľkej skupiny na poslednú možnú chvíľu zaútočil Benoit Cosnefroy (ACT), ktorého nasledovali Bettiol, Georg Zimmermann (:iwg:) aj Toms Skujinš (:tfr:). Keď sa ale cyklisti dostali na otvorenú cestu s protivetrom, pelotón sa opäť zjednotil, mal približne 30 pretekárov.

Martin dostihnutý, šprintuje sa

Guillaume Martin bol aj napriek sympatickému, útočnému výkonu dostihnutý sedem kilometrov pred cieľom. Ako sa aj predpokladalo, protivietor prial skôr šprintu veľkej skupiny, ktorý ovládol Amaury Capiot.

GP la Marseillaise 2022 – výsledky:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár