Okolo Lombardie 2021: Tadej Pogačar sa zapísal do histórie

Okolo Lombardie 2021
Tadej Pogačar Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia

zdroj: twitter.com/ilombardia

Slovinský cyklista Tadej Pogačar (:uae:) vyhral posledný monument sezóny Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia. 23-ročný jazdec sa zapísal do histórie: v jednej sezóne vyhral dva monumenty a Tour de France.

V posledných 35 km bol najsilnejší Tadej Pogačar, ktorý odpáral konkurentov z elitnej skupiny. Na klesaní z Passo di Ganda sa na neho dolepil rodák z cieľového Bergama, Fausto Masnada (:dqt:).

Nastal šprint dvojice, z prvej pozície nastúpil Pogačar a s rukami nad hlavou nedal talianskemu jazdcovi Deceuninck – Quick-Step šancu. Masnada podľa tímových pokynov nestriedal Slovincovi, no po pár útokoch na záverečnom krátkom stúpaní bol Pogačar aj tak najsilnejší.

Špurt stíhacej skupiny o tretie miesto vyhral s odstupom 51 sekúnd Brit Adam Yates (:ins:) pred štvrtým Slovincom Primožom Rogličom (:tjb:). Skupina sa nedokázala dohodnúť na spolupráci.

Nalini - procycling

23 rokov, dve Tour de France na konte, dva monumenty a 30 profesionálnych víťazstiev v priebehu troch profesionálnych sezón. Taká je bilancia svetovej cyklistickej jednotky. Pogačar na jar vyhral Liege – Bastogne – Liege a po obhajobe Tour de France sa stal prvým jazdcom od roku 1973, ktorý vyhral dva monumentálne klasiky a aspoň jednu Grand Tour. Belgičan Eddy Merckx vtedy vyhral Paríž – Roubaix a L-B-L, Giro d’Italia aj Vuelta a Espaňa. Rovnaký zoznam dôležitých víťazstiev ako Pogačar dosiahol Merckx v roku 1972.

„Je to šialené. Po celej sezóne je šialené takto zakončiť rok. Som bez slov,“ povedal Pogačar v televíznom rozhovore. „Boli to ťažké preteky a každý myslel na finále, tak som išiel sólo. Masnada poznal tieto cesty veľmi dobre, ale mal som dobrý deň. Pre mňa je každé víťazstvo dôležité, ale toto špeciálne. Dlho som chcel pretakať v Taliansku s najlepšími.“

Video z cieľa Okolo Lombardie 2021:

Ako dnes prebehlo Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia?

239 kilometrov, tento rok z mesta Como do Bergama. Vysoko náročná kopcovitá trasa obsahovala 4700 výškových metrov, pričom najťažšie stúpania sa nachádzali v druhej polovici 115. ročníka talianskej jesennej klasiky.

Profil Okolo Lombardie 2021:

Profil Okolo Lombardie 2021
zdroj: ilombardia.it

Na severe Talianska bolo zamračené počasie, niečo pod 16 °C. Vietor dosahoval iba rýchlosť 5 km/h.

Dlhá tvorba úniku

Vyše 35 kilometrov trvalo vytvorenie úniku dňa. Z čela pelotónu nastupovali viacerí, jazdci. Pred nástupom na ikonický kopec Madonna del Ghisallo sa to podarilo desiatim pretekárom:

Jan Bakelants (:iwg:), Domen Novak (TBV), Chris Hamilton (DSM), Amanuel Ghebreigzabhier (:tfr:), Thomas Champion (COF), Andrea Garosio (Bardiani-CSF), Davide Orrico (Vini-Zabu), Mattia Bais (Androni-Giocattoli). Neskôr sa pridali Tim Wellens (:lts:)
a Victor Campenaerts (:lts:).

Čakanie na začiatok

Garosio bol pri slávnej kaplnke prvý. Po 47 km sa išlo na najdlhšiu rovinatú časť dňa popri Comskému jazeru, kde mal únik náskok približne troch minút. V pelotóne pracovali tímy Jumbo-Visma, Deceuninck – Quick-Step a INEOS Grenadiers. Na čele sa ukázal aj Chris Froome (:isn:).

Tempo, tempo, tempo

Tím Deceuninck - Quick-Step na Okolo Lombardie 2021
zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

Cez stúpania Roncola Alta (9,4 km – 6,6%) a Berbenno (6,8 km – 4,6%) sa preteky dostali do druhej polovice, už kompletne do provincie Bergamo. Náskok úniku bol 100 km pred cieľom stále na štyroch minútach. Na čele bol hlavne tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý chcel oslabiť domestikov ostatných lídrov. Nešlo o ofenzívnu taktiku, ale neustále tempo sa zapisovalo do nôh všetkých. Pridával sa aj tím Jumbo-Visma, ktorý nezvolil úplne vyčkávaciu hru.

Z pretekov odstúpil Mikel Landa (TBV), jeden z lídrov svojho tímu Bahrain Victorious.

Hamilton vyhodil bidón do koša:

Dossena neutralizovaná

90 kilometrov pred koncom sa začalo stúpať na sekciu dlhých stúpaní Dossena (11 km – 6,2%) a Zambla Alta (3 km – 7%).

Na stúpaní prišli aj prvé útoky. Útočili Dunbar z Ineosu a Bagioli z Quick-Stepu, neskôr pokračovali Sivakov s Masnadom, 19-ročným Tulettom či Bennettom z Jumbo. Po tom, čo sa dopredu dostal aj Neilson Powless, bol úniku pohltený tímom UAE.

Ďalší pokus prišiel od Tao Geoghegan Harta (:ins:). Situáciu kontrolovali Jumbo-Visma, Deceuninck – Quick-Step a UAE Team Emirates. Víťaza Giro d’Italia 2020 dostihli 78 km pred koncom. Na Zambla Alta bol najaktívnejší Američan Neilson Powless (EF Education-NIPPO). Neuvoľnil sa.

Teuns a Simon Yates mimo hry

Pelotón sa pod zrýchleniami rýchlo zmenšil, vypadol z neho Chris Froome. Vtedy sa v problémoch ocitol Simon Yates (:bex:), ktorý vypadol z hlavnej skupiny. Síce sa na klesaní držal, ale vzápätí defeinitívne odpadol.

Tesne pod vrcholom to skúsili záložní lídri svojich tímov, Hirschi z UAE, Vingegaard z Jumbo, Masnada z Quick-Stepu či Bardet z DSM. Boli však pohltení.

Deceuninck – Quick-Step tlačí na klesaní

Vstup do posledných 60 sa udial na rýchlom klesaní. Na ňom viedol tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý rozhodne nepoľavil. Za nimi sa padalo, na zemi sa ocitol napríklad Davide Formolo (:uae:) alebo Alexej Lucenko (AST). Pelotón sa pod tlakom Andreu Bagioliho (:dqt:) rozdelil.

Skorý únik dňa bol dostihnutý 55 km pred cieľom, na čele bola veľká skupina s favoritmi, spojili sa v nej aj jazdci zastihnutí v zjazde. O päť kilometrov zaútočil Lorenzo Rota (:iwg:). Zanedlho sa k nemu pridali ďalší dvaja jazdci, nebezpečenstvo zacítili pretekári v pelotóne a skupinka bola pohltená.

Remco Evenepoel vypadol

Pod posledným veľkým stúpaním dňa mal pelotón stále približne 50 jazdcov. Všetko mal pod palcom Deceuninck – Quick-Step. Neskôr na prvých kilometroch kopca Passo di Ganda (9,2 km – 7,3%) udával tempo Tiesj Benoot (DSM). Z pelotónu vypadli v posledných 40 km Alexandr Vlasov (AST) a Dan Martin (:isn:), ktorý išiel posledné preteky kariéry. Grupa bola zložená len z 30 pretekárov.

Z veľkých favoritov mal problémy s tempom Remco Evenepoel (:dqt:). 21-ročný Belgičan si nevybral dobrý deň.

Pogačar ide sólo, Roglič má problémy

37 km do konca nastúpil dvojnásobný víťaz Vincenzo Nibali (:tfr:). Najprv ho zalepil INEOS Grenadiers, ale Talian opäť nastúpil a zobral so sebou Tadeja Pogačara (:uae:), Pavela Sivakova (:ins:) a Romaina Bardeta (DSM).

O kilometer Pogačar nastúpil ešte silnejšie a išiel sólo. Vydal sa za ním Fausto Masnada s odstupom 15 sekúnd.

Nibaliho skupinka za zaradila do zriedeného pelotónu. Náskok bol zrazu na úrovni 30 sekúnd. Na to sa nemohol pozerať Adam Yates (:ins:). Nastúpil, zavesili sa na neho Julian Alaphilippe (:dqt:), Primož Roglič (:tjb:), Alejandro Valverde (MOV), Michael Woods (:isn:), Romain Bardet (DSM) a David Gaudu (FDJ).

Prekvapivo, Roglič bol v problémoch s tempom a len-len sa držal elitnej skupiny, ktorú neskôr viedol Masnada. Medzi najlepších sa pridal aj Jonas Vingegaard (:tjb:).

Masnada sám, favoriti nespolupracujú

Ešte pred vrcholom Passo di Ganda zrýchlil Alaphilippe, no Pogačar mal 31 km pred cieľom stále náskok 30 sekúnd. Išlo sa do rýchleho a kľukatého zjazdu. Od Alaphilippovej skupiny oddelil Masnada. Alaphilippe nemusel pracovať, až neskôr sa na špicu postavil Vingegaard. V takomto taktickom momente sa náskok Pogačara zvýšil, viedol s náskokomk 40 sekúnd.

V konečnom dôsledku mal krok od Masnadu za následok zníženie šancí Alaphilippa. Francúz neťahal, pričom Jumbo-Visma s dvoma jazdcami taktiež nie.

Masnada sa pridal k Pogačarovi

Na konci zjazdu sa Talian z Deceuninck – Quick-Step dotiahol na Pogačara. Rodák z Bergama poznal zjazd veľmi dobre a robil menej technických chýb ako vedúci jazdec. V prvých kilometroch najprv Masnada Pogačarovi striedal, čím si chcel zaistiť druhé miesto. Nakoniec si vo vysielačke vypočul, aby sedel na kolese Slovinca, čo bola pre jeho tím správna taktika.

Skupina je pasívna

Stíhacia skupina strácala vo finálnych 15 km 45 sekúnd. Nespolupracovalo sa v nej, jemný náskok vyskúšal Roglič, 10 km do konca aj Yates.

Bergamo

V záverečných piatich kilometroch sa išlo na krátke, 1700 metrov dlhé stúpanie s priemerom 7,9% v historických uličkách Bergama. Masnada poslúchol tímového šéfa Bramatiho z auta a bol zavesený na Pogačarovi. Ich náskok bol 54 sekúnd a vedelo sa, že niekto z dvojice vpredu sa stane víťazom.

Pogačar nastúpil, ale Masnada – hnaný domácimi tifosi – ho nasledoval. Na konci, v posledných troch kilometer nemal Slovinec problém s protiútokom od jazdca Deceuninck – Quick-Step. Nakoniec Pogačar ukázal, že so šprintom po ťažkých pretekoch nemá žiadne problémy a oslavoval historický moment.

Za nimi nastúpil Romain Bardet, ale bezmocná skupinka mierila do ciľa pokope. V šprinte mal najlepšie zrýchlenie najprv Roglič, ale jeho nástup zachytil len Adam Yates, ktorý po otvorení špurtu z háku bral tretie miesto.

Výsledky Okolo Lombardie 2021/Il Lombardia:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár