Liége – Bastogne – Liége: Pogačar zničil súperov

Tadej Pogačar Liége - Bastogne - Liége 2021

zdroj: A.S.O./Aurélien Vialatte

Liége – Bastogne – Liége ovládol Tadej Pogačar (:dqt:). Rodák z Komendy pokoril v šprinte veľkých súperov. Na cieľovej páske porazil Juliana Alaphilippeho (:dqt:). Tretie mieste berie ďalší Francúz Gaudu (FDJ).


Preteky sa rozhodli na poslednom stúpaní dňa Côte de la Roche-aux-Faucons. Na vrchole sa oddelila silná pätica jazdcov. Julian Alaphilippe (:dqt:), Michael Woods (:isn:), Tadej Pogačar (:uae:), oslávenec Alejandro Valverde (MOV) a David Gaudu (FDJ). Na posledných 13 kilometroch spolupracovali a dotiahli to záverečného šprintu. Tam bol najlepší Tadej Pogačar (:uae:), ktorý šprintoval z posledného miesta v 5-člennej skupine.

Slova víťaza

„Som bez slov, sú to jedne z najlepších pretekov. Sledoval som Alaphilippeho koleso a načasoval som to veľmi dobre. Od kráľa cyklistiky mám ešte ďaleko, no žijem cyklistický sen. V stredu sme boli sklamaní, že nás nepustili na štart Valónskeho šípu, no mali sme dnes o to väčšiu motiváciu. Teraz si chvíľu oddýchnem s rodinou a začnem prípravu na Tour de France.“

@UAE Team Emirates@Fizza

Na jazdcov dnes čakala posledná jarná klasika. La Doyenne dnes nachystala ťažkých 260 kilometrov. Počas tohto maratónu jazdci absolvujú 11 stúpaní. Celkový počet nastúpaných metrov bol už tradične nad hodnotou 4 tisíc. Únik sa sformoval už po desiatich kilometroch. Do neho sa dostali Loïc Vliegen (:iwg:), Sergei Chernetski (Gazprom-Rusvelo), Tomasz Marczynski (:lts:) a Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen-Baloise). Neskôr ich doplnila trojica Laurens Huys, Mathijs Paasschens (obaja Bingoal Pauwels Sauces WB) a Lorenzo Rota (:iwg:). Ich náskok sa onedlho dostal nad úroveň 10 minút, pelotón útok nevnímal ako veľkú hrozbu.

Profil Liége – Bastogne – Liége

Profil Liége – Bastogne – Liége 2021
© A.S.O.

Štart

Ležérny pelotón a ženská edícia

Po 60 kilometroch pretekania bol únik stále 10 minút pred pelotónom. Ten si svojim ležérnym tempom šetril sily na druhú polovicu pretekov. Po prvom stúpaní Côte de La Roche-en-Ardenne náskok klesol pod desať minút. Do čela pelotónu sa pomaly presúvali favorizované tímy.  UAE, Quick Step a Jumbo-Visma pridali do kroku a rozostup klesol na 8 minút. Medzičasom ženskú edíciu Liége – Bastogne – Liége ovládla Demi Vollering (SD Worx). Holanďanka zvládla šprint 5-člennej skupiny.

Po 110 kilometroch pretekania bol stále náskok na úrovni 8 minút. Do čela pelotónu naskočili i borci z Movistaru a stiahli ďalšiu minútu. Ich jednotkou pre dnešok bol Alejandro Valverde (MOV), ktorý práve dnes oslavuje 41. narodeniny. 90 kilometrov pred koncom boli na čele Ineos a Quick Step, náskok bol už iba 6 minút. Po dvesto kilometroch strávených v úniku bol rozostup už len 3 minúty. Finále sa nezadržateľne blížilo, taktiež i koniec dobrodržstva jazdcov v úniku.

Finále Liége – Bastogne – Liége

V jednom zo stúpaní odskočila z pelotónu trojica Mark Padun (:tbm:), Mark Donovan (DSM) a Harm Vanhoucke (:lts:). Lotto Soudal plánoval spojiť obe skupiny a rysovala sa pre nich zaujímavá pozícia. Pieter Serry (:dqt:) však zahájil šialené tempo a ťahal pelotón k jazdcom v úniku. Na jednom zo stúpaní zabral i Ineos a oddelil slabších jazdcov. V hlavnej skupine favoritov ostala približne štyridsiatka jadzcov. Už len štvorica na čele mala približne 45 sekúnd náskok, no na Côte des Forges bolo hotovo. Vyše 220 kilometrov v úniku sa nevidí každý deň.

Útok Carapaza

Práca Ineosu priniesla znova rozdelenie hlavnej skupiny. Z tej prvej naskočil do útoku Richard Carapaz (:ins:) a vypracoval si 30-sekundový náskok. Sťahovanie Carapaza tak ostalo na UAE a Quick Stepe. Ruku k dielu priložila i Bora či Astana. Ekvádorčan mal pred sebou ešte dlhých 15 kilometrov. Na vrchole Côte de la Roche-aux-Faucons však šance skončili. Postarali sa o to hlavne jazdci UAE.

Côte de la Roche-aux-Faucons

Na vrchole bola ako prvá silná pätica Alaphilippe (:dqt:), Woods (:isn:), Pogačar (:uae:), Valverde (MOV) a Gaudu (FDJ). Za nimi sa otvorila 15-sekundová diera. V druhej skupine bol najaktívnejší Roglič (:tjb:), no nikto mu nepomáhal. 5 kilometrov pred cieľom mala skupinka 30 sekúnd a bolo jasné, že víťaz bude z tejto skupiny. Napokon sa po skvelom šprinte tešil Tadej Pogačar (:uae:). Šprint zahájil z posledého miesta, no načasoval to parádne. Na cieľovej páske porazil druhého Alaphilippeho (:dqt:).

Výsledky Liége – Bastogne – Liége 2021

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates6:39:26
02Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 00
03David GauduGroupama-FDJ+ 00
04Alejandro ValverdeMovistar Team+ 00
05Michael WoodsIsrael Start-Up Nation+ 00
06Marc HirschiUAE Team Emirates+ 07
07Tiesj BenootTeam DSM+ 07
08Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 07
09Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 09
10Matej MohoricBahrain Victorious+ 09
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár