Okolo Slovenska 2021: Prídu Peter Sagan i Chris Froome

Okolo Slovenska 2021
Okolo Slovenska 2021 Peter Sagan Chris Froome

zdroj: twitter.com/SuperSportTV

Svetová cestná cyklistika sa opäť objaví na našich cestách v podobe pretekov Okolo Slovenska 2021. Na stredajšej tlačovej konferencii organizátori potvrdili učasť dvoch najlepších cyklistov posledných desiatich rokov. Prídu trojnásobný majster sveta Peter Sagan (BOH) a sedemnásobný víťaz Grand Tours Chris Froome (:isn:).

Preteky sa konajú v dňoch od 15. do 18. septembra 2021. Štartuje sa v Košiciach, končí sa v Trnave.

Riaditeľ pretekov Peter Privara spomenul, že organizácia stojí približne 700-tisíc eur. Potvrdil, že preteky sa budú naživo vysielať na televíznej stanici Eurosport 1. Vláda totiž schválila dotáciu v podobe 350-tisíc eur, aby podporila propagácia turizmu aj v zahraničí. Na najväčšej cyklistickej televízii pobeží profesionálny hodinový prenos každý deň, vysielať bude aj RTVS Dvojka.

Zostavovateľ trate Stanislav Holec poznamenal, že trasa bola vytvorená na základe účasti Petra Sagana. Teda etapy sú väčšinou rovinaté, ale najmä zvlnené, s niekoľmými stúpaniami na konci.

Celkovo sa na Slovensku predstaví najväčší počet World Tour tímov v histórii – až sedem. Pridá sa k nim šesť tímov z Pro Series. Štartovú listinu doplní osem kontinentálnych tímov (medzi nimi slovenské celky Dukla Banská Bystrica a Cycling Academy Trenčín) a slovenská reprezentácia.

Nalini - procycling

 

Peter Sagan na 65. ročníku Okolo Slovenska

Peter Sagan Tour de France 2021
© A.S.O./Pauline Ballet

Ešte pri predstavení trasy pred pár mesiacmi sa váhalo, či Peter Sagan potvrdí svoju účasť na pretekoch. Nakoniec mu padla posledná priečka v zostave BORA – hansgrohe, tímu, z ktorého na konci roku odíde.

Nakoniec je účasť najlepšieho slovenského cyklistu histórie realitou.

Chris Froome, Alexej Lutsenko či predošlí víťazi Jannik Steimle a Yves Lampaert

Ešte skôr svoj predbežný program potvrdil štvornásobný víťaz Tour de France, Chris Froome z tímu Israel Start-Up Nation. Brit je však v poslednom čase len tieňom zo svojich najlepších rokov, už dva roky zápasí s poklesom formy po devastačných zraneniach. Aj tak sa jedná popri Saganovi o najväčšie meno pelotónu z posledných rokov.

36-ročný jazdec koniec sezóny využije na budovanie základnej formy, aby sa mal od čoho v roku 2022 odraziť. Na konte mý štyri Tour de France, dve víťazstvá na Vuelta a Espaňa a jeden ružový dres z Giro d’Italia. V roku 2017 sa mu podaril historický double Tour – Vuelta, o pár mesiacov bol vďaka triumfu na Gire víťazom všetkých troch Grand Tours zároveň, čím sa zaradil už k nesmrteľným legendám športu.

 

Z vrchárov známych z Grand Tours by sa mali na Okolo Slovenska predstaviť druhý muž Giro d’Italia 2020 Jai Hindley z Austrálie, skúsený Talian Domenico Pozzovivo z Qhubeka NextHash. V top 10 Tour de France sa v júli prezentoval Kazach Alexej Lutsenko z Astana Premier-Tech.

Jannik Steimle
Jannik Steimle. © Ján Melicher

Predbežne sa opäť predstaví tím Deceuninck – Quick-Step, ktorý ovládol posledné tri ročníky Okolo Slovenska. Ako prípravu na majstrovstvá sveta vo Flámsku zvolil účasť držiteľ žltého roku z 2019 Yves Lampert (:dqt:). Vráti sa aj odolný šprintér z Nemecka Jannik Steimle (:dqt:). Šprintérom belgickej zostavy bude José Alváro Hodeg (:dqt:).

Konkurentmi Petra Sagana v šprintoch budú súčasný majster Európy Giacomo Nizzolo (:tqa:), alebo perspektívny Holanďan Cees Bol (DSM) a jeho klasikársky rozbiehač Casper Pedersen (DSM).

Nalini - procycling

 

Cyklistika: Etapy a trasa Okolo Slovenska 2021

Prológ Okolo Slovenska 2021: Košice (1600 metrov) – 15. septembra

Prológ Okolo Slovenska 2021



1. etapa Okolo Slovenska 2021: Košice – Košice (158,4 km) – 16. septembra

1. etapa Okolo Slovenska 2021 mapa

1. etapa Okolo Slovenska 2021 profil

2. etapa Okolo Slovenska 2021: Spišské Podhradie – Dolný Kubín (179,7 km) – 17. septembra

2. etapa Okolo Slovenska 2021 mapa

2. etapa Okolo Slovenska 2021 profil

3. etapa Okolo Slovenska 2021: Dolný Kubín – Považská Bystrica (193,2 km) – 18. septembra

3. etapa Okolo Slovenska 2021 mapa

3. etapa Okolo Slovenska 2021 profil

4. etapa Okolo Slovenska 2021: Trenčianske Teplice – Trnava (193,2 km) – 18. septembra

4. etapa Okolo Slovenska 2021 mapa

4. etapa Okolo Slovenska 2021 profil

Etapy a grafika: © Okolo Slovenska

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár