Peter Sagan oficiálne prestúpi do Team TotalEnergies

Prestupy
Peter Sagan prestup TeamTotalEnergies

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Peter Sagan podpísal zmluvu s Team TotalEnergies, do ktorého prestúpi na začiatku roka 2022. Slovák si do francúzskeho tímu Macieja Bodnara, Daniela Ossa a športového riaditeľa Jána Valacha. Slovák podpísal dvojročný kontrakt.

O jeho bratovi Jurajovi Saganovi a Erikovi Baškovi tlačová správa nehovorí. Avšak, bolo by prekvapivé, ak by do nového tímu putoval Peter Sagan bez brata. V realizačnom tíme by mal ostať i ďalší Slovák, soigneur Maroš Hlad.

Informáciu oficiálne potvrdil samotný tím, ktorý vedie skúsený manažér Jean-Rene Bernardeau. Zostava patrí do druhej najvyššej kategórie ProTour. Až v roku 2023 by mali dostať licenciu World Tour. Aj tak by mal byť pozvaný na všetky veľké preteky, na ktoré má Sagan zálusk. Teda hlavne Tour de France a jarní klasiky.

Do tímu prichádza aj hlavný sponzor Petra Sagana, firma Specialized. Výrobca bicyklov zároveň pokryje väčšiu časť platu Žilinčana.

Podľa denníku L’Équipe sa v zmluve nachádza klauzula o možnom predĺžení pôsobenia o ďalšie dva roky. Zároveň sa Slovák bude sústrediť aj na preteky na gravelových bicykloch, či rôznych neviazaných podujatiach na horských bicykloch.

Peter Sagan prestúpil do Team TotalEnergies:

„Na zisk Petra Sagana sme patrične hrdí. Bezpochyby je to najpopulárnejší cyklista na svete, je to neuveriteľný talent, ktorý pozmení chod nášho tímu,“ píše vo vyhlásení Jean-Rene Bernardeau.

„Určite nám prinesie víťazstvá, s tým počítame. Príchod neho, značky bicyklov Specialiez, alebo oblečenia Sportful sú veľkými míľnikmi pre náš projekt. Peter bude ústrednou súčasťou našich tímov na klasikách a Tour de France,“ pokračuje skúsený manažér, ktorý tím prevzal v roku 2000.

Peter Sagan chce prestupom nabrať nový vietor

31-ročný Slovák odchádza po piatich rokoch z tímu BORA – hansgrohe. Podľa tvrdení sa mení nemeckého stratégia tímu, ktorý sa chce viac zamerať na vrchárske podujatia a celkové poradie veľkých pretekov.

„Toto nové dobrodružstvo je veľmi vzrušujúce,“ cituje Petra Sagana po prestupe stránka tímu. „Jean-Rene je je manažér, ktorý chce zmeniť určité časti svetovej cyklistiky. Dúfam, že dokážem jeho tímu pomôcť, aby sa mu to podarilo. Zároveň chcem vyhrať čo najviac pretekov. Samozrejme, sústredím sa ešte na ciele v poslednej časti sezóny so svojím súčasným tímom. V zime sa pripojím do tímu s víťaznou mentalitou.“

Peter Sagan získal v tíme BORA – hansgrohe 29 víťazstiev z celkovo 118 kariérnych. Medzi nimi sú aj triumfy na Paríž – Roubaix, päť etáp na Tour de France a dve na Giro d’Italia.



V posledných dvoch či troch sezónach sa mu však až tak víťazne nedarilo. Aj keď neustále sa nachádzal v top 10 či dokonca top 3 priaznivých etáp, vyhrával pomenej. Na jar 2019 to bolo spôsobené chorobou pred jarnou časťou sezóny. V roku 2020 získal iba jedno víťazstvo po tom, čo po reštarte sezóny nemal správny rytmus. Po prekonaní COVID-19 v roku 2021 vyhral po etape na Okolo Katalánska, Okolo Romandie a nakoniec aj na Giro d’Italia, kde získal bodovací dres. Následne vyhral domáci šampionát.

Z Tour de France odstúpil pre pád a následne zranenie kolena. Jeho ďalšie kroky by mali pravdepodobne smerovať na Okolo Slovenska (15. – 19. septembra) a na majstrovstvá sveta vo Flámsku (26. septembra). Po nich je o týždeň na programe presunutá klasika Paríž – Roubaix.

Aj keď Team TotalEnergies je tím z nižšej ligy, v novom prostredí môže dostať ideálnu individuálnu prípravu a ukázať sa v plnej forme bez prekážok.

Team TotalEnergies: Nádejný klasikár Turgis i staré úspechy

Podľa CNN Money je firma TotalEnergies šiesta najväčšia v Európe. Podniká v oblasti ropy a energií, je najväčším producentom elektriny vo Francúzsku. Zároveň ide o najväčšiu francúzsku spoločnosť.

Najlepším jazdcom tímu je francúzsky klasikár Anthony Turgis, ktorý na jar zaznamenal veľmi kvalitné výkony v náročných kockových klasikách. V jednodňovkách sa nestratí ani Belgičan Dries Van Gestel, ktorý dosahuje na veľkých pretekoch umiestnenia okolo top 10. Môže byť kvalitnou pomocou pre Turgisa, ale i Sagana.

V zostave nájdeme i niekdajšieho skvelého šprintéra Edvalda Boassona Hagena či víťaza dvoch monumentov Nikiho Terpstru. V novom drese a s pribúdajúcim vekom však nenapodobnili svoje výkony z čias najväčšej slávy.

Niki Terpstra
Niki Terpstra. twitter.com/TDE_ProCycling

Pierre Latour, Cristián Rodriguez alebo Victor de la Parte sú vrchármi tímu, ktorí však o víťazstvá bojujú hlavne na menších pretekoch. Niccolo Bonifazio je jedným z najlepších šprintérov na Pro úrovni a sem-tam dosiahne dobrý výsledok aj vo World Tour. Napríklad na Paríž – Nice 2020 získal životné etapové víťazstvo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár