Okolo Flámska 2021 – top 5 záverov: Veľká trojka je poraziteľná

Okolo Flámska 2021
Okolo Flámska 2021 - top 5 záverov

zdroj: © BORA - hansgrohe / Bettiniphoto

Kasper Asgreen (:dqt:) bol príliš silný na to, aby dovolil obhajcovi vyhrať druhý raz. Mathieu van der Poel (Alpecin – Fenix) v posledných metroch vyrovnaného šprintu zvesil nohy. 26-ročný Dán pred ním prežíval eufóriu – na Okolo Flámska 2021 vyhral svoj prvý monument. Peter Sagan (BOH) vyzeral na svojej prvej kockovej klasike roka prekvapivo vzhľadom na okolnosti veľmi dobre. Prinášame vám top 5 záverov z Okolo Flámska 2021.

Okolo Flámska 2021 – top 5 záverov

1.     Mašina Kasper Asgreen – najlepší muž na kockách v tejto sezóne

Asgreen po svojom 65-kilometrovom sóle na E3 SaxoBank Classic zvýši latku. V nedeľu na Ronde si už 55 kilometrov pred koncom poctivo strážil koleso agresívneho Van der Poela na Oude Kwaremont, neskôr aj na Paterbergu.

Spadol, dostal sa naspäť.

Asgreen sa potom prebojoval do rozhodujúcej selekcie. Zaútočil. Síce to nebol najlepší taktický moment, keďže vyradil aj tak sa trápiaceho kolegu Julana Alaphilippa z hry o víťazstvo. Mal pri sebe dvoch fenomenálnych cyklokrosárov – Mathieu van der Poela a Wouta van Aert. Hocijaký iný jazdec by sa vtedy zľakol, ale 26-ročný tempár s dánskym krížom na hrudi nie. Vydržal, v cieli v Oudenaarde ho čakala istá poprava v šprinte.

Kasper Asgreen E3 Saxo Bank Classic 2021
Kasper Asgreen. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Luc Claessen / Getty Images

Pätnásť sekúnd a 225 metrov však prepísalo všetky predpoklady. Jazdec známy ako časovkár, tempár a člen šprintérskeho vlaku vydržal dlhšie ako fyzicky najsilnejší jazdec posledných rokov, holandský majster Van der Poel.

Na Kuurne – Bursel – Kuurne 2020 a E3 SaxoBank Classic Asgreen preukázal svoju skvelú tempársku silu na rovine. Vo Flámsku zas svoju výdrž aj neuveriteľnú formu. Asgreen sa tak zaradil medzi úplne najväčšie klasikárske mená súčasnosti a nebyť zrušenia Paríž – Roubaix, bol by azda najväčším favoritom.

Patrick Lefevere už vo Flámsku 2019, vedel, že z vtedy druhého Asgreena má ďalšiu hviezdu. Podarilo sa.

2.     Mathieu van der Poel je len človek

Aj keď sa to nezdá, Mathieu van der Poel bol porazený Mathieu van der Poelom. Teraz sa vidí, že lietajúca forma v decembri a januári na cyklokrosových bitkách, na tvrdom nástupe do sezóny s etapou na UAE Tour a fenomenálnym Strade Bianche musela niekedy ustúpiť.

„Nepamätám si, aby som zašiel takto na pokraj svojich síl. Neľutujem to, predsa som vyhral,“ komentuje, či nemá výčitky o svojom výkone vo víťaznej piatej etape Tirreno – Adriatico, pred ktorou „si ešte nikdy tak hlboko nesiahol na dno síl“ .

Výčitky však môže mať po posledných klasikách. Zdalo by sa, že jeho slabinami sú zlá pozícia v pelotóne a to, že niekedy pracuje až príliš veľa a spotrebuje príliš veľa síl príliš skoro v pretekoch. To však patrí k jeho agresívnemu štýlu.

Van der Poel v cieli, za ním Pogačar
Van der Poel v cieli, za ním Pogačar, ©Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Náznaky straty pár percent výkonu prichádzali v stredu na Dwars door Vlaanderen, ale to bolo spôsobené vysokými teplotami.

V nedeľu na tom bol oveľa lepšie a z favorizovaného trojlístka s Alaphilippom a Woutom van Aertom bol najútočnejší a rozhodne najsilnejší. Platí však klišé, že po 250 km sa šprintuje úplne inak a holandskému majstrovi chýbalo povestné jedno percento. Z nedávnej histórie šprintov favoritov proti outsiderom stačí spomenúť Sagan – Kwiatkowski, Trentin – Pedersen, Boonen – Hayman atď.

Teraz čaká Van der Poela zaslúžený oddych po úspešnej cestnej jari, ktorá len nebola okorenená obhajobou titulu na Flámsku. Čo je stále nadpriemerne dobrá sezóna.

3.     Sagan sa postavil proti okolnostiam

Petra Sagana nikto nepovažoval pred pretekmi za favorita. Napokon prekvapil, a to tak, že vyhral špurt o 15. miesto. Proti Dannymu van Poppelovi, Yvesovi Lampaertovi a Alexandrovi Kristoffovi, ktorý je v koncovkách zadných skupín naozaj úspešný.

Čo druhý monument sezóny ukazuje? Že orientácia v pelotóne a skúsenosti nikde nemiznú, ba dokonca silnejú. Chýbal len výkon v poslednej tretine pretekov, čo je zapríčinené výpadkom tréningu kvôli koronavírusu.

Peter Sagan na štarte Okolo Flámska 2021. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Etapa na Okolo Katalánska proti slabšej konkurencii je výborným signálom, ale dokazuje, že úroveň sa naprieč cyklistickým kalendárom mení. Preto nebolo správne od Sagan čakať mnoho. Pravdupovediac mohol mať podľa predpovedí oveľa väčšie problémy. Nakoniec sa trápil na úrovni kolegu Nilsa Politta, ktorý však Covid-19 nemal.

Preto je dokonca dobré, že Paríž – Roubaix sa presúva na október, kde si to Sagan – dúfajme – bude môcť rozdať s Van Aertom a Van der Poelom v plnej sile. Ešte týždeň predtým aj na flámskych majstrovstvách sveta,

4.     Monumentálna „veľká trojka“ je poraziteľná a bez monumentu

Asi to nebude fungovať. Julian Alaphilippe, Wout van Aert a Mathieu van der Poel sú síce výnimoční cyklisti a najväčšie talenty svojej generácie, ale sú poraziteľní.

Pred začiatkom sezóny sme čakali na to, ako si medzi sebou budú deliť každú jednu klasiku, monument. Na Tirrene si pekne delili etapy. Ale pomenovanie, ktoré sa začala objavovať v belgických médiách, ako „veľká trojka“ spojená s ustavičným víťazením, v cestnej cyklistike nebude fungovať.

Okolo Flámska 2021 preview
Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe. twitter.com/RondeVlaanderen

Tímový výkon Quick-Stepu, Asgreen na E3 na Flámsku či Jasper Stuyven v Miláno – San Remo ukázali, že paralela ako pri tenise v prípade naozaj neporaziteľnej veľkej trojky Novak Đoković, Rafael Nadal a Roger Federer nebude fungovať dovtedy, kým bude cyklistika cyklistikou.

Na štarte je vždy 175 pretekárov a množstvo jazdcov, ktorí majú šancu vyhrať. Jediným monumentom ostáva Okolo Flámska 2020, ktorý si trojica najlepších cyklistov privlastnila pre seba. Radoval sa vtedy Mathieu van der Poel.

Po dvoch monumentoch je „veľká trojka“ bez monumentu, napraviť to v jari môže už len Julian Alaphilippe na Liege – Bastogne – Liege o tri týždne.

5.     Turgis si pýta pozornosť

Najhoršie miesto nenápadného 26-ročného Francúza na klasike tento rok je 15. Od Omloop Het Nieuwsblad horšie neskončil, na Okolo Flámska získal ôsmu priečku. To však nehovorí o celom príbehu.

Jazdec prokontinentálnej zostavy Total Direct Energie po najťažšom kopci pretekov Koppenberg zmazal takmer dvadsaťsekundovú stratu na elitnú skupinu, z ktorej neskôr vzišiel víťaz. Išlo o vynikajúci výkon, jeden z najlepších na pretekoch. Na jeho smolu, v tej o pár minút zaútočil Asgreen a Francúz sa musel opäť zaradiť dozadu. Francúz ale ťahal, chcel sa ešte dostať na rozhodujúcu skupinu.

Riskoval, bojoval o víťazstvo a prípadná tretia priečka mu bola ukradnutá.

Anthony Turgis. © A.S.O./Pauline BALLET

Nejde len o jednu sezónu, už vlani bol vo Flámsku štvrtý, druhý bol na Dwars door Vlaanderen 2019 a v tíme s Nikim Terpstrom a Edvaldom Boassonom Hagenom sa veľa naučil. Ale, asi je čas na pokrok. Všetky skvelé výsledky ako druhé miesto na Kuurne – Brusel – Kuurne, top 10 v San Reme či Gent – Wevelgem dosahuje len s minimálnou tímovou pomocou. Iste by si jeho služby ocenila nejedna World Tour stajňa, ktorá by mu zároveň vedela poskytnúť podporu. Zmluva mu však končí až o rok.

Čo ďalej?

Toto bolo top 5 záverov z Okolo Flámska 2021. Ďalší komentár pribudne po vrchárskom festivale na Okolo Baskicka od pondelka do soboty. Už teraz si v podrobnom preview môžete prečítať, že najväčšími hviezdami na severe Španielska sú Tadej Pogačar, Primož Roglič a Adam Yates.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár