Okolo Baskicka 2021 preview: Pogačar, Roglič, Adam Yates prvýkrát spolu

Okolo Baskicka 2021
Okolo Baskicka 2021

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT / Antonio Baixauli

„Okolo Baskicka boli najťažšie týždňové preteky, na akých som jazdil,“ spomína víťaz Tour de France Tadej Pogačar. V dňoch od 5. do 10. apríla sa otvára ďalšia možnosť na potvrdenie povesti. Drsné vrchárske preteky Okolo Baskicka 2021 v šiestich etapách budú prvým stretom najlepších jazdcov na celkové poradie v tejto sezóne  – Tadeja Pogačara, Primoža Rogliča a Adama Yatesa.

5. apríla – 10. apríla
60.
ročník
796
kilometrov
Kategória: World Tour
Vysielanie, live prenos: Eurosport 1 alebo Eurosport Player každý deň od 15:30
24 tímov

Zo Slovákov neštartuje ani jeden jazdec. Josef Černý je v zostave Deceuninck – Quick-Step.

Poslední víťazi Okolo Baskicka:

2010 Christ HORNER
2011 Andreas KLÖDEN
2012 Samuel SÁNCHEZ
2013 Nairo QUINTANA
2014 Alberto CONTADOR
2015 Joaquim RODRIGUEZ
2016 Alberto CONTADOR
2017 Alejandro VALVERDE
2018 Primož ROGLIČ
2019 Ion IZAGIRRE

Etapy Okolo Baskicka 2021

Sever Španielska a jeho autonómna časť Baskicko je jedným z najživších cyklistických regiónov. Prvýkrát sa preteky s pôvodným názvom Euskal Herriko Itzulia uskutočnili v roku 1924 a v posledných rokoch sú v kalendári súbežne s klasikami v Belgicku. Jazdci smerujúci na Grand Tours tak hľadajú iný program. To znamená, že každoročne sa tu zíde vrchárska smotánka, čo potvrdzuje aj trasa.

 1. etapa Okolo Baskicka 2021 (pondelok 5. apríla) – 13,9 km

1. etapa Okolo Baskicka 2021

Preteky sa začnú individuálnou časovkou. Krátkou, ale intenzívnou. Hneď po štarte príde na rad stúpanie k Santo Domingo, ktoré má 2,4 km o mimoriadne ťažkých 11%. Najrýchlejší jazdec na tejto stene sa stane prvým držiteľom vrchárskeho dresu.

Nasleduje klesanie, krátka rovina a ďalší 600-metrový výjazd k cieľu v najväčšom meste regiónu – Bilbao. Na záver sa jazdci na svojich špeciáloch vyštverajú na rampu o priemere 10,5% s maximami až 19%. Kto zvolí aj výmenu bicykla? Na strmých kopcoch to bude mimoriadne dôležité.

2. etapa Okolo Baskicka 2021 (utorok 6. apríla) – 154,8 km

2. etapa Okolo Baskicka 2021

Od Biskajského zálivu smerom na juh sa príde na viaceré okruhy s mnohými stúpaniami. To najdôležitejšie – La Asturiana druhej kategórie o dĺžke 7,4 km s 6,5% sa vyskytne štrnásť kilometrov pred cieľom.

Cieľ v Sestao príde po klesaní, ale nebude to žiadna prechádzka. Posledný kilometer je tvorený kopcom o 6,2%. Ideálne pre puncheurov, alebo Primoža Rogliča.

3. etapa Okolo Baskicka 2021 (streda 7. apríla) – 167,7 km

3. etapa Okolo Baskicka 2021

V prvej časti zvlnená skúška, ktorá sa s príchodom k záverečnému okruhu v meste Laudio sťaží. Dve krátke dvojkilometrové stúpania o priemere 7% predchádzajú finálnemu Ermualde s 3,9 km a priemerom 9% s maximami 20. Opäť, veľmi ťažký finiš vhodný len pre jazdcov s ideálnou výbušnosťou a osemminútovou odolnosťou.

4. etapa Okolo Baskicka 2021 (štvrtok 8. apríla) – 189,2 km

4. etapa Okolo Baskicka 2021

Najdlhšia etapa tohto roka v Baskicku vedie z Vitoria k pobrežiu pri Hondarribia. Finále je čiastočnou kópiu atraktívnej letnej klasiky San Sebastian. Známe je stúpanie Jaizkibel (7,9 km – 5,5%) a 22 km pred cieľom príde Erlaitz (3,8 km – 10,6%). Finále je rovinaté, ideálne pre šprint zriedenej skupinu vrchárov, ktorá sa na kopcoch vytvorí.

5. etapa Okolo Baskicka 2021 (piatok 9. apríla) – 160,2 km

5. etapa Okolo Baskicka 2021

Azda najjednoduchšia etapa 60. ročníka Itzulie obsahuje dve stúpania (2,6 km – 6,5%) a (5 km – 4,8%) v druhej polovici etapy. Potom je to zvlnená časť do Ondarroa.

6. etapa Okolo Baskicka 2021 (sobota 10. apríla) – 111,9 km

6. etapa Okolo Baskicka 2021

Klasická kráľovská naháňačka v srdci baskických hôr. Až sedem stúpaní si na jazdcov počká, štyri z nich majú viac ako päť kilometrov. Celkovo sa naberie viac ako tritisíc výškových metrov.

Záver čistej vrchárskej skúšky príde na tradičnom kopci Arrate pri meste Eibar. Má 4,5 km o 8,8%, v predposlednom kilometri príde vyrovnanie cesty a možnosť pre útočníka vychutnať si víťazstvo v miernom klesaní. Na Vuelte 2020 sa na tomto kopci radoval individuálnym útokom Roglič.

Dresy Okolo Baskicka

zdroj: Itzulia Basque Country

Favoriti Okolo Baskicka 2021

Primož Roglič (:tjb:)

6. etapa Paríž - Nice 2021 Primož Roglič
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

Prvý zo Slovincov, ktorý sa chystá na Tour de France. Väčšina etáp by mu mala sedieť aj ako pôda pre triumf. 31-ročný dvojnásobný víťaz charakterovo podobnej Vuelty totiž dokáže v kopcovitom finále vyprodukovať mimoriadne silný špurt. Problém mu nerobia ani dlhé strmé stúpania či časovka. To koniec-koncov ukázal v sezóne 2018, keď toto podujatie dominantne ovládol. Vracia sa po trpkom Paríž – Nice, na ktorom pre pády prišiel o líderský dres v poslednej etape. Na konte mal vtedy tri etapové víťazstvá.

Roglič sa vie vždy s ťažkými chvíľami vyrovnať, dokonca ho posilnia k lepším výkonom.

V tíme má víťaza Coppi e Bartali Jonasa Vingegaarda, Sama Oomena či Antwana Tolhoeka, ktorí by mali byť solídnou podporou v kopcoch. O „A tím“ s Kussom a Kruiswijkom však nejde.

Tadej Pogačar (:uae:)

4. etapa Tirreno - Adriatico 2021 Tadej Pogačar
Pogačar víťazí na Prati di Tivo. zdroj: Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Víťaz UAE TourTirreno – Adriatico prichádza na tretie etapové preteky tohto roka, aby ich vyhral. Má skoro rovnaké parametre ako Roglič, vie byť však útočný aj v skorších kilometroch stúpaní. 22-ročný fenomenálny jazdec ďalej skúša svojich tímových kolegov, ktorí pri ňom zatiaľ neboli až tak, ako by plánovali. Jan Polanc či Rafal Majka tak majú ďalšiu možnosť sa preukázať ako dobrí domestici aj v rozhodujúcich chvíľach. Niežeby ich Pogačar výrazne potreboval…

Po premiéru v Katalánsku je na štarte aj rovesník lídra tímu Švajčiar Marc Hirschi. Ak je vo forme, k etapám s krátkymi strmými kopcami patrí k najlepším na svete. A o slovo sa určite prihlási aj mladý ambiciózny Američan Brandon McNulty, ktorý je voľbou Emirátov pre Giro d’Italia.

Adam Yates a Tao Geoghagen Hart (:ins:)

Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021
Adam Yates vyhral Okolo Katalánska. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Brit Adam Yates prichádza ako jasný muž vo forme, hlavne po dominantnom víťazstve na Okolo Katalánska. Zdá sa, že ako jeden z mála jazdcov sa zakaždým dokázal vrchársky vyrovnať Pogačarovi. Hart prichádza ako čerstvý víťaz Giro d’Italia, ktorý však ešte stále musí dokázať, či vie obstáť aj v absolútne najväčšej konkurencii. Z Paríž – Nice vypadol skoro.

Ekvádorčan Richard Carapaz využil Katalánsko na rozohriatie. Kto vie, či po ďalšom týždni predvedie niečo lepšie. Za normálnych okolností je najlepším čistým vrchárom na podujatí. Potenciálnym lídrom je aj Belgičan Laurens De Plus. Pomoc príde od mimoriadne skúseného Andreya Amadora.

Uvidíme ďalší dominantný tímový výkon od INEOS Grenadiers? Ako prví v histórii World Tour získali 1 – 2 – 3 na akýchkoľvek pretekoch. Na pódiu v Katalánsku doplnili Yatesa Richie Porte a Geraint Thomas. Tentokrát je však konkurencia iná a pôjde o zaujímavý predkrm pred Tour de France a ďalším pokračovaním sezóny. Slovinci nemajú až tak silné tímy, čo hrá do karát Britom. Všetko bude závisieť od Yatesa, respektíve Harta a ich individuálnych kvalít.

Wilco Kelderman, Emanuel Buchmann, Max Schachmann (BOH)

8. etapa Paríž - Nice 2021
Max Schachmann.© A.S.O./Fabien Boukla

Holanďan Kelderman zažil v Katalánsku nadpriemerný debut v drese BORA – hansgrohe. Skončil na piatom mieste a zjavne je v dobrej forme. Sedí mu  časovka i kopce. Emanuel Buchmann z Nemecka by sa mal pomaly čím viac testovať, čaká ho májové Giro d’Italia. Pred dvoma rokmi tu získal svoj najväčší triumf v kariére, piatu etapu.

Nemec Maximilian Schachmann sa v sezóne 2019 radoval až trikrát v etape – v časovke a dvoch klasikárskych šprintoch. Medzitým vyrástol na ešte silnejšieho vrchára, výsledkom čoho sú dva žlté dresy z Paríž – Nice. K najväčším favoritom horských etáp však nepatrí.

Jakob Fuglsang, Ion Izagirre (AST)

Ion Izagirre
Ion Izagirre, obhajca víťazstvá. zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Dán Fuglsang si ladí formu pred ardenskými klasikami v tretí aprílový týždeň. Strmé sklony sú jeho parketou, aj keď momentálny stav 35-ročného jazdca je otázny. Ion Izagirre sa ako obhajca titulu zvykne na domácich baskických cestách predviesť, aj keď tento rok je konkurencia najväčšia za posledné roky.

Esteban Chaves (:bex:)

Esteban Chaves Okolo Katalánska 2021
Esteban Chaves. zdroj: twitter.com/GreenEDGEteam

Znovuzrodenie usmievavého Kolumbijčana na Okolo Katalánska ho radí k favoritom. 30-ročný jazdec bol druhý v etape na Vallter 2000, o deň neskôr sa radoval v etape kráľovskej.

Alejandro Valverde (MOV)

GP Miguel Indrurain Alejandro Valverde
Alejandro Valverde s prvým víťazstvom od roku 2019. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Čerstvý víťaz pretekov GP Miguel Indurain predviedol v sobotu výkon ako za starých čias a môžeme povedať, že je vo výbornej forme. To okrem iného ukázal aj štvrtým miestom z Katalánska, bol najlepším jazdcom mimo INEOS Grenadiers.

Mikel Landa (TBV)

Mikel Landa
Mikel Landa. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Bask vyzeral dobre už na Tirreno – Adriatico, kde skončil tretí. V dobrej sezóne by mal pokračovať aj na týchto pretekoch. Navyše, jeho kolegom je Pello Bilbao, ktorý vie vždy prekvapiť vysokým umiestnením v celkovom poradí. V tíme sa čoraz viac ukazuje Švajčiar Gino Mäder, ktorý môže zvíťaziť napríklad z úniku.

Ďalší favoriti

Bauke Mollema (:tfr:), Michael Woods (:isn:) či Mauri Vansevenant (:dqt:) majú rozbehnutú skvelú sezónu. Prvý Holanďan vyhral dvoje preteky, Woods jedny a bol v top 10 v Katalánsku. Omnoho mladší Belgičan už ovládol kopcovitú jednodňovku GP Industria & Artigianato a okúsi aj jazdu na celkové poradie. V prvej desiatke Volta a Catalunya bol Hugh Carthy (:efn:), ktorý v tíme pokračuje v príprave na Giro s Rigobertom Uránom.

Šprintérska etapa bude asi len tá piata. V nej majú predpoklady na prežitie stúpaní okrem Schachmanna, Valverdeho či Hirschiho aj pretekári ako Daryl Impey (:isn:), Mikkel Honoré (:dqt:), Alex Aranburu (AST), Dion Smith (:bex:), Magnus Cort Nielsen (:efn:) alebo Benoit Cosnefroy (ACT).

 

Zdroj etáp: Itzulia Basque Country

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár